Νέα ρύθμιση για χιλιάδες δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας

Aλλά δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν όλοι

Νέα ρύθμιση που θα αφορά στα 73.000 δάνεια που έχουν δοθεί από τα ίδια κεφάλαια του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και όχι τα 97 χιλιάδες τραπεζικά που είχαν επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.  Πρόκειται στην πράξη για δάνεια που μαζί με τις προσαυξήσεις ανέρχονται πλέον σε 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις το 18% εξυπηρετείται.

Το μπάχαλο που επικρατεί αποδεικνύει το γεγονός ότι 12 χιλιάδες δανειολήπτες δεν έχουν πάρει τα παραχωρητήρια από τον πρώην ΟΕΚ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και από 1978!  Λόγω αυτού όμως έχουν δικαίωμα κουρέματος της οφειλής τους όπως εξηγεί η Αριάδνη Νούκα. «Υπάρχει μια διάταξη η οποία προβλέπει ότι μέσα σε μια πενταετία από τη λήψη του οριστικού παραχωρητηρίου κάποιος που έχει δάνειο του ΟΕΚ μπορεί να το αποπληρώσει με μια μείωση κεφαλαίου κατά 40%» επισημαίνει στο Star.

Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου πάντως,  με απαντητικό του έγγραφο στη Βουλή, διαβεβαίωσε   ότι έχει ήδη καταρτισθεί από τον ΟΑΕΔ σχέδιο διάταξης προκειμένου να ενταχθεί σε προσεχές νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τα αρρύθμιστα δάνεια του ΟΕΚ.

Το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Εργασίας θα αφορά τόσο τους ενήμερους, όσο και τους μη ενήμερους οφειλέτες και σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπει αύξηση του αριθμού των δόσεων, ώστε η οφειλή να μπορεί πλέον να αποπληρωθεί σε περισσότερες από 240 δόσεις.

Μάλιστα, μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζονται στο υπουργείο είναι και αυτό που προβλέπει όχι μόνο κούρεμα τόκων υπερημερίας, αλλά και μέρους του αρχικού κεφαλαίου, αλλά με προτεραιότητα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία και γενικά ευπαθείς ομάδες.

Τα δάνεια του ΟΕΚ μπορούν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη και με απόφαση του Αρείου Πάγου μετά από προσφυγή δανειολήπτη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top