Νέο βαρύ πακέτο λιτότητας στον ορίζοντα

Δείτε το ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του STAR

Λίγο μετά τις δέκα το πρωί έχει κλειστεί το πρώτο ραντεβού του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής των θεσμών στο Χίλτον. Η διαπραγμάτευση ξεκινά με όλα τα καυτά μέτρα στο τραπέζι  προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

"Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με τους εταίρους μας και πιστεύουμε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις, όπως συμβαίνει πάντα, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί συνέχιση προόδου και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων"

Το πακέτο μέτρων που θα πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για την τριετία 2019-2021 προβλέπει μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 8.636 στα 5.909 ευρώ ή και χαμηλότερα, η μείωση των συντάξεων έως και 30% μέσω της σταδιακής κατάργησης της προσωπικής διαφοράς, η αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10% και μέτρα για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού για το 2018.

Στην κυβέρνηση θέλουν το νέο πολύ βαρύ πακέτο λιτότητας να συνοδευτεί από αντίμετρα που θα στηρίξουν την απασχόληση. Αν και τα μέτρα λιτότητας είναι δεδομένα και θα εφαρμοστούν σταδιακά, τα μέτρα ελάφρυνσης όπως μειώσεις φόρων θα ενεργοποιούνται μόνο εφόσον καταγράφεται υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων. Δεδομένη θεωρείται μόνο η παροχή ευρωπαϊκών κονδυλίων τριών δισ ευρώ για επιδότηση νέων θέσεων εργασίας.

"Το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής".

Αφού επιτευχθεί συμφωνία για το πακέτο μέτρων, τα επόμενα βήματα είναι η διαπραγμάτευση για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει η Ελλάδα να πετυχαίνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, με ελάχιστο τα τρία χρόνια από το τέλος του προγράμματος, δηλαδή έως το 2021 καθώς και η συμφωνία για το χρόνο εφαρμογής των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα φέρουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top