Καμπανάκι για κούρεμα... από τη Moody’s! Εξαιτίας της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης

O οίκος εστιάζει στην ανάγκη εφαρμογής εργαλείων όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα

Καμπανάκι για κούρεμα... από τη  Moody’s! Εξαιτίας της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Προειδοποίηση ότι οι καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση είναι «πιστωτικά αρνητικές» (credit negative) για την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών απηύθυνε ο οίκος Moody’s.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος στήριξης της Ελλάδος είναι κρίσιμη για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών στην χώρα και το τραπεζικό της σύστημα και για να αναπτυχθεί η οικονομία την περίοδο 2017-2019.

«Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης έχει στο επίκεντρο της την αντιπαράθεση αναφορικά με τη νομοθέτηση μέτρων για μετά τον Αύγουστο του 2018, όταν και ολοκληρώνεται το πρόγραμμα. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τα στρατηγικά πλάνα των τραπεζών να εκτροχιαστούν, δεδομένου ότι η κτυπημένη από την κρίση οικονομία πιθανότατα θα επηρεαστεί αρνητικά από μια πιθανή αναστολή νέων επενδύσεων και την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά», αναφέρει η Moody’s.

Στη βάση αυτή σημειώνει πως η καθυστέρηση της αξιολόγησης βάζει σε κίνδυνο τα πλάνα αναδιάρθρωσης περιλαμβανομένης και της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά περίπου 40% ως το 2019.

Ο οίκος υπενθυμίζει πως σύμφωνα με τα πλάνα αναδιάρθρωσης που ενέκρινε ο SSM, τα NPEs πρέπει να μειωθούν κατά περίπου 40% ως τα τέλη του 2019 ή σε ονομαστικούς όρους στα 67 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019, από 107 δισ. ευρώ το Σεπτέμβριο του 2016. Ο δείκτης NPEs προς δάνεια πρέπει να υποχωρήσει στο 34% από το υψηλό 51% τον Σεπτέμβριο του 2016, κάτι που επιδιώκεται κυρίως με αναδιαρθρώσεις, με ρευστοποιήσεις και με διαγραφές δανείων.

Στη βάση αυτή ο οίκος εστιάζει στην ανάγκη εφαρμογής εργαλείων όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, οι αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, η νομική προστασία τραπεζικών στελεχών που θα εγκρίνουν εταιρικές αναδιαρθρώσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, μέτρα που έχουν καθυστερήσει καθώς η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εκκρεμεί.

Στο σημείο αυτό ο οίκος Moody’s υπογραμμίζει πως η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σημαντική για τη μείωση της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE την προσεχή Άνοιξη. «Μείωση του ELA και αύξηση των καταθέσεων θα βοηθήσουν τις τράπεζες να μειώσουν το κόστος δανεισμού και θα στηρίξουν την κερδοφορία», σημειώνει ο οίκος.

Αντιθέτως ξεκαθαρίζει πως περαιτέρω καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση θα οδηγήσουν τις τράπεζες σε θέση να μην μπορούν  να εφαρμόσουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης τους τόσο σε ότι αφορά στην μείωση των NPEs όσο και στην επιστροφή τους σε κερδοφορία μετά από χρόνια ζημιών. «Ένα τέτοιο σενάριο θα έθετε τις τράπεζες σε ακόμη περισσότερο ευάλωτη θέση πριν από ένα ακόμα σκληρό γύρο stress test της ΕΚΤ το 2018, αυξάνοντας έτσι σημαντικά το ρίσκο για πιστωτές και καταθέτες», καταλήγει η ανάλυση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top