Έως και ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΕΣ εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι που έχουν πάνω από δύο εργοδότες

Ακόμη να εκδοθεί η εγκύκλιος για τα μπλοκάκια... παρόλο που είναι σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου

Έως και ΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΕΣ εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες με μπλοκάκι που έχουν πάνω από δύο εργοδότες

Η αδυναμία του μηχανισμού να συλλάβει τη φοροδιαφυγή και τη μαύρη επιχειρηματικότητα έχει ως αποτέλεσμα την τιμωρία των ειλικρινών επιχειρηματιών, οι οποίοι θα «γονατίσουν» για να στηριχτεί το ασφαλιστικό σύστημα, αφού το κράτος παρακρατεί για φόρους και εισφορές το 70% του εισοδήματός τους, την ίδια ώρα που ακόμη αναμένουν οι ασφαλισμένοι την εγκύκλιο για τα μπλοκάκια.

Πολλοί ασφαλισμένοι σε ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ που αμείβονται με μπλοκάκια σπεύδουν να τα κλείσουν (έχουν δικαίωμα έως τις 31/1/2017 αρκεί να έχουν διακόψει τη δραστηριότητα) για να αποφύγουν την επιβάρυνση.

Σύμφωνα με δειγματοληπτική έρευνα του ΟΑΕΕ, το προηγούμενο έτος έκλεισαν τα μπλοκάκια τους 70.000 έως 80.000 ασφαλισμένοι, ενώ εκτιμάται ότι όταν γίνει ταμείο τον ερχόμενο μήνα οι ασφαλισμένοι που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους θα έχουν ξεπεράσει τις 100.000.

Οι περισσότεροι οδηγούνται στη «μαύρη» επιχειρηματικότητα, μεταβιβάζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στα παιδιά τους, συστήνουν ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες ή μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό. Ακόμη, χιλιάδες αγρότες και κυρίως αγρότισσες έχουν ζητήσει τη διαγραφή τους από τον ΟΓΑ. Σε κάθε αγροτική οικογένεια θα παραμείνει το πολύ ένας ασφαλισμένος με ασφαλιστική κάλυψη και περίθαλψη.

Ειδικοί στην ασφάλιση εκτιμούν ότι οι οφειλέτες (τουλάχιστον 350.000 στον ΟΑΕΕ) που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών θα πολλαπλασιαστούν, με αποτέλεσμα τα έσοδα του ΕΦΚΑ από το νέο σύστημα να μειωθούν αντί να αυξηθούν. Η διευκρίνιση της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου ότι το σύστημα θα κάνει δεκτή και πληρωμή «έναντι» της συνολικής οφειλής από εισφορές αποδεικνύει ότι το υπουργείο παραδέχεται ότι η επιβάρυνση είναι υπέρμετρη για την αντοχή των επαγγελματιών, ενώ ταυτόχρονα ανησυχεί για εκτόξευση των οφειλών, που ήδη έχουν αγγίξει τα 30 δισ. ευρώ στο σύνολο των Ταμείων.

Όμως αυτοί που θα υποστούν την πιο σκληρή μεταχείριση είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι που έχουν πάνω από δύο εργοδότες, καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι παράλληλα μέλη ή μέτοχοι κάθε μορφής εταιρειών.

Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας με δύο δραστηριότητες που δηλώνει καθαρό φορολογητέο εισόδημα 30.000 από τη μία και 45.000 από την άλλη (άθροισμα 75.000 ευρώ) το 2016 πλήρωνε 4.024 ευρώ ετησίως στην 4η ασφαλιστική κλάση του ΟΑΕΕ. Φέτος θα πληρώσει 18.953,9 ευρώ, δηλαδή τετραπλάσιο χαράτσι (+ 370 %).

Σε πανικό βρίσκονται οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι είτε έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας με έως δύο εργοδότες, είτε είναι μισθωτοί και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους.

Διπλό χαράτσι θα κληθούν να πληρώσουν για πρώτη φορά οι διπλοαπασχολούμενοι μισθωτοί (ασφαλισμένοι μετά το 1993) που αμείβονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι, οι οποίοι είχαν απαλλαγεί μέχρι σήμερα από την υποχρέωση καταβολής εισφοράς στον ΟΑΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουν εκτός από την ασφάλισή τους ως μισθωτοί 6,67% και εισφορές 20% για τη δεύτερη ασφάλιση. Πρόκειται για χιλιάδες δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς, λογιστές, δημοσιογράφους. Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος διευκρίνισε ότι «αν κάποιος έχει εισόδημα από μισθωτή εργασία και δεν έχει έσοδα από μπλοκάκι, δεν θα πληρώνει τίποτα». Η συγκεκριμένη περίπτωση προβλέπεται στην εγκύκλιο, αλλά ωφελεί λίγους.

Ειδικότερα, σε περίπτωση πολλαπλής απασχόλησης η μισθωτή εργασία προηγείται της αυτοαπασχόλησης για τη συμπλήρωση του ανώτατου πλαφόν εισοδήματος (μηνιαία 5.860 ευρώ). Σε περίπτωση δύο ελεύθερων επαγγελμάτων (π.χ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ) προηγείται αυτό που αποφέρει το μεγαλύτερο εισόδημα.

ΔΕΙΤΕ επίσης: ΜΠΑΧΑΛΟ με τις εισφορές και τα μπλοκάκια!

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top