"Πάγωμα"του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ λόγω δημοψηφίσματος-Δείτε δηλώσεις Ντράγκι-Στουρνάρα

Σκέψεις να κλείσουν την στρόφιγγα την Τετάρτη-Πρώτη δημοσίευση: 28/06/2015 15:25

"Πάγωμα"του ELA αποφάσισε η ΕΚΤ λόγω δημοψηφίσματος-Δείτε δηλώσεις Ντράγκι-Στουρνάρα

​"Πάγωμα" του ELA αποφάσισε σήμερα η ΕΚΤ, ενώ η Κεντρική Τράπεζα σκέπτεται να κόψει τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, από την Τετάρτη​.

Συμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ αποφάσισε η ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες να παραμείνει στα επίπεδα της Παρασκευής 26 Ιουνίου.

Σε αυτήν την απόφαση, όπως εξηγεί η ΕΚΤ, οδηγήθηκε μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για δημοψήφισμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση που ανέλαβαν οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την περαιτέρω βελτίωση της ανθεκτικότητας των οικονομιών της ζώνης του ευρώ και να είναι έτοιμη να λάβει αποφασιστικά μέτρα για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Μετά την απόφαση των ελληνικών αρχών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος και την μη παράταση του προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ για την Ελλάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο δήλωσε ότι θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή επείγουσας παροχής ρευστότητας (ELA) στις ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο αποφάσισε την Παρασκευή (26 Ιουνίου, 2015)»

Ντράγκι: Συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά με την Τράπεζα της Ελλάδας και να υποστηρίζουμε σθεναρά τη δέσμευση των κρατών μελών στην υπόσχεση να αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση των αδυναμιών των οικονομιών της ζώνης του ευρώ» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι.

Καθησυχαστικός ο Στουρνάρας

«Η Τράπεζα της Ελλάδας, ως μέλος του Ευρωσυστήματος, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες» δήλωσε από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ.��τουρνάρας.

Την ίδια ώρα, εκατοντάδες Έλληνες συρρέουν στα ΑΤΜ των τραπεζών για να τραβήξουν ότι χρήματα έχουν, ενώ οι εκπρόσωποι των 4 συστημικών τραπεζών ετοιμάζονται να συνεδριάσουν, προκειμένου να εξετάσουν πως θα χειρισθούν και πώς θα εφαρμόσουν τα capital controls, αν τελικά αυτά επιβληθούν από αύριο Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και αρμόδιου για τις τράπεζες, Γ. Δραγασάκη καθώς και του υπουργού Οικονομικών, Γ . Βαρουφάκη.

Δείτε επίσης:

Βαρουφάκης: Απόψε θα εξετάσουμε το κλείσιμο των τραπεζών-Είμαστε πρόθυμοι να διαπραγματευτούμε

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top