«Ασπίδα προστασίας» έως τον Ιούνιο για την πρώτη κατοικία

Παράταση έξι μηνών για το καθεστώς προστασίας από τους πλειστηριασμούς

Να υψώσει «ασπίδα προστασίας» για την κύρια κατοικια έως τον Ιούνιο του 2015 με παράταση των διατάξεων του νόμου που την προστατεύει υπό προϋποθέσεις από τους πλειστηριασμούς εξετάζει η κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις των τραπεζών πως δεν θα βγάλουν στο σφυρί καμία κατοικία.

Βέβαια, λόγω της έντασης στις σχέσεις με την τρόικα, η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην παράταση, με το επιχείρημα της αναγκαιότητας να θεσπιστεί το πτωχευτικό δίκαιο των φυσικών προσώπων, το οποίο θα προστατεύει την κύρια κατοικία όσων υπάγονται σε αυτό και θέλουν να διαγράψουν χρέη τους έναντι των τραπεζών και του Δημοσίου. Πάντως, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, η κύρια κατοικία θα συνεχίσει να προστατεύεται από την 1η Ιανουαρίου του 2015, ακόμη κι αν δεν παραταθεί το άρθρο 2 του νόμου 4224/2013.

Κι αυτό επειδή από το νέο έτος τίθενται σε πλήρη εφαρμογή άλλα άρθρα του ίδιου νόμου που προβλέπουν τον Κώδικα Δεοντολογίας των τραπεζών, το συνεργάσιμο δανειολήπτη και τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών.

Με πιο απλά λόγια, οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να ρυθμίζουν πιο μαζικά και πιο δυναμικά δάνεια των νοικοκυριών με νέες χαμηλότερες δόσεις επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής ή προχωρώντας ακόμη και σε γενναίες αναδιαρθρώσεις. Έτσι, οι δανειολήπτες από τη στιγμή που θα πληρώνουν, θα κρατάνε «ζωντανά» τα δάνειά τους, δεν θα κινδυνεύουν να χάσουν την κατοικία τους.

Άλλωστε αυτή είναι η φιλοσοφία και του νόμου που λήγει το 2014 και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να παρατείνει. Για να προστατεύσουν την κύρια κατοικία τους θα πρέπει να καταβάλουν δόσεις.

Τι προβλέπουν οι συγκεκριμένες διατάξεις

Ειδικότερα, το άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 αναστέλλει τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας, εφόσον:

1. Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.

2. Το καθαρό οικογενειακό εισόδημα (χωρίς τις κρατήσεις για ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης) είναι μέχρι 35.000 ευρώ.

3. Η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένης και της κύριας κατοικίας).

4. Το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών (εξαιρουμένων συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών προγραμμάτων) του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ από το σύνολο των 270.000 ευρώ.

5. Κατά τη διάρκεια αναστολής πλειστηριασμού, οι δανειολήπτες κ��ταβάλλουν δόσεις ίσες με το 10% του καθαρού μηνιαίου εισοδήματός τους, όταν το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 15.000 ευρώ και ίσες με το 20% για τα ποσά άνω των 15.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα, πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι οι δανειολήπτες έχουν ακόμη ένα καταφύγιο για την προστασία της κύριας κατοικίας τους. Ο λόγος για τον νόμο «Κατσέλη».

Τα άρθρα του προσφέρουν την προστασία της κύριας κατοικίας αλλά και συνολικά της περιουσίας του οφειλέτη από τη στιγμή που εκείνος θα υποβάλει την αίτηση στο Ειρηνοδικείο μέχρι και την έκδοση απόφασης. Για το διάστημα αυτό ο αιτών θα πρέπει να καταβάλει μία ελάχιστη δόση προς την τράπεζα. Το ποσό της υπολογίζεται με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top