Δήλωση «επαρκούς προόδου» αναμένει η κυβέρνηση από την τρόικα

Στενεύουν τα περιθώρια ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup σε 6 ημέρες

Δήλωση «επαρκούς προόδου» αναμένει η κυβέρνηση από την τρόικα

«Δήλωση επαρκούς προόδου» αναμένει κατ' ελάχιστο η κυβέρνηση από την τρόικα, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, για τις εξελίξεις στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίες συνεχίζονται, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχει συμφωνία στα ανοιχτά ζητήματα.

Τα χρονικά περιθώρια πάντως στενεύουν, καθώς το Eurogroup θα συνεδριάσει σε έξι ημέρες, ενώ ο ίδιος κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι εάν δεν έχει εξασφαλισθεί η συγκεκριμένη δήλωση ή δεν έχει υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις έως την Κυριακή, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να υπάρξει έκτακτη σύνοδος του Eurogroup και να δοθεί η έγκριση για τη δόση προς την Ελλάδα μέσω τηλεδιάσκεψης .

Χαρακτηριστικό της πίεσης του χρόνου είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, πρέπει να βρίσκεται στις Βρυξέλλες το Σάββατο το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Κυριακής, προκειμένου να προετοιμάσει ως προεδρεύων τη συνεδρίαση του Ecofin (που θα πραγματοποιηθεί την επομένη του Eurogroup) για την τραπεζική ενοποίηση!

Η κυβέρνηση πάντως φέρεται να προσδοκά μία «επί της αρχής τεχνική συμφωνία», ώστε το Eurogroup της επόμενης Δευτέρας να λάβει πολιτική απόφαση για την έγκριση της δόσης, η οποία στη συνέχεια θα εκταμιεύεται τμηματικά, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων.

Το ΥΠΟΙΚ διαμηνύει παράλληλα ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό για το 2014 και ότι την Παρασκευή και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα επικεντρωθούν στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο.

Υπό συζήτηση βρίσκεται ακόμη και το ύψος του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο η τρόικα συναρτά τόσο με το ύψος αλλά και με τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξακολουθεί όμως να μην υπάρχει συμφωνία από ελληνικής πλευράς για την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, όπως και για τις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς (ομαδικές απολύσεις).

Εκκρεμότητες συνεχίζουν να υπάρχουν και αναφορικά με την κινητικότητα στο Δημόσιο, όπως και για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top