«Καμπανάκι» για ουσία που βρίσκεται στα τρόφιμα και απειλεί την υγεία

Πώς επιδρά το συντηρητικό καραγενάνη (Carrageenan) ή E 407

Η αμφίδρομη σχέση σακχαρώδους διαβήτη και Αλτσχάιμερ / Βίντεο αρχείου Ερτ

«Καμπανάκι» από την παγκόσμια υγειονομική κοινότητα για έναν πρόσθετο πολυσακχαρίτη που χρησιμοποιείται ευρέως στα τρόφιμα και μπορεί να προκαλέσει διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με έρευνα.

Διαβήτης τύπου 2: Αποφύγετε την κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφών

Η πρόσθετη ουσία που ονομάζεται καραγενάνη (Carrageenan) και αναγράφεται στις ετικέτες των τροφίμων ως E 407, μπορεί να εντοπιστεί στο γάλα σόγιας, τα μιλκσέικ, το παγωτό και άλλα τρόφιμα, αφού χρησιμοποιείται από τη βιομηχανία τροφίμων ως γαλακτωματοποιητής και πηκτικός παράγοντας, λόγω της σύστασής του που μοιάζει με ζελατίνη.

Ωστόσο, όπως έχουν προειδοποιήσει οι ερευνητές, οι γαλακτωματοποιητές μπορούν να βλάψουν το έντερο, να αποσταθεροποιήσουν το σάκχαρο στο αίμα και ακόμη να προκαλέσουν καρκίνο του εντέρου.

Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων στη Γερμανία ερεύνησε εάν αυτό το πρόσθετο, που βρίσκεται σε πολλές δημοφιλείς γλυκές λιχουδιές, θα μπορούσε να θέσει τους ανθρώπους σε κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Πώς η καραγενάνη επιδρά αρνητικά στην υγεία του ανθρώπου

Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMC Medicine, σε 20 άνδρες υγιούς βάρους ηλικίας μεταξύ 27 και 31 ετών χορηγήθηκαν δόσεις 250 mg καραγενάνης καθημερινά για δύο εβδομάδες, ως πρόσθετο στην κανονική τους διατροφή. Σε άλλα τόσα άτομα χορηγήθηκε placebo.

Στο τέλος του πειράματος διάρκειας δύο εβδομάδων, οι ερευνητές έκαναν μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου και των εντέρων των συμμετεχόντων για να αναζητήσουν τυχόν σημάδια φλεγμονής, που είναι γνωστός πρόδρομος για μια σειρά εντερικών παθήσεων.

Ακόμη, μέτρησαν την ευαισθησία των συμμετεχόντων στην ινσουλίνη, την ορμόνη που βοηθά στην απορρόφηση της ενέργεια από τα τρόφιμα και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στον διαβήτη τύπου 2, το σώμα αναπτύσσει μια αναισθησία στην ορμόνη, με αποτέλεσμα το σάκχαρο του αίματος να φτάνει σε επικίνδυνα υψηλά και χαμηλά επίπεδα.

Μετά από δύο εβδομάδες, τα δεδομένα έδειξαν ότι όσοι είχαν υψηλότερο σωματικό βάρος και είχαν καταναλώση καραγενάνη, μειώθηκε η ευαισθησία στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με αυτούς που λάμβαναν placebo.

Τα σημάδια δυσλειτουργίας της ινσουλίνης παρατηρήθηκαν ιδιαίτερα στο ήπαρ.

Επιπλέον, η μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου αποκάλυψε σημάδια φλεγμονής στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό του σακχάρου και την όρεξη, σε υπέρβαρους συμμετέχοντες που έλαβαν το πρόσθετο.

Ακόμη, από τη μαγνητική τομογραφία προέκυψαν σημάδια φλεγμονής στην περιοχή του υποθαλάμου του εγκεφάλου, η οποία είναι υπεύθυνη για το μεταβολισμό του σακχάρου και την όρεξη, σε υπέρβαρους συμμετέχοντες που έλαβαν το πρόσθετο.

Από την άλλη, η μαγνητική τομογραφία του εντέρου έδειξε αύξηση στη διαπερατότητα του λεπτού εντέρου, που σημαίνει ότι μεγαλύτερη ποσότητα δυνητικών επιβλαβών βακτηρίων που μπορούν να περάσουν στο έντερο.

Το φαινόμενο έχει συνδεθεί με μια σειρά παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top