Ταϊβάν: Εννέα οι νεκροί από τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ

Πάνω από 800 οι τραυματίες – Βίντεο από την ώρα του σεισμού

Εννέα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός του ισχυρού σεισμού, που έπληξε το πρωί την Ταϊβάν και είναι ο ισχυρότερος που πλήττει τη νήσο τα τελευταία τολάχιστον 25 χρόνια.

Ο αριθμός των τραυματιών έφθασε τους 821, ενώ αγνοείται η τύχη 50 ανθρώπων, οι οποίοι βρίσκονταν καθ' οδόν προς ένα εθνικό πάρκο, ανακοίνωσαν οι αρχές την ώρα που οι διασώστες χρησιμοποίησαν σκάλες για να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους από κτίρια.

 

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα βρίσκονται στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στην ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού.

Τουλάχιστον δύο κτίρια κατέρρευσαν στην κομητεία Χουάλιεν. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού για εγκλωβισμένους σε σήραγγες κοντά στην πόλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο Γερμανοί.

Οι αρχές έχουν χάσει επαφή με 50 ταξιδιώτες που επέβαιναν σε τέσσερα μίνι μπας και κατευθύνονταν σε ξενοδοχείο μέσα στο εθνικό πάρκο Ταρόκο.

Παράλληλα οι αρχές εξέδωσαν έκτακτα προειδοποιητικά δελτία για τσουνάμι τόσο στη νήσο όσο και σε γειτονικές χώρες, ιδίως στη νότια Ιαπωνία και στις Φιλιππίνες.

Σεισμός Ταϊβάν: Παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίων

Οι σοβαρότερες υλικές ζημιές έχουν καταγραφεί στην πόλη Χουάλιεν, λιμάνι 100.000 κατοίκων, πρωτεύουσα της ομώνυμης αραιοκατοικημένης κομητείας, όπου κατέρρευσαν δυο κτίρια «πιθανόν» παγιδεύοντας ενοίκους τους, σύμφωνα με την πυροσβεστική της Ταϊβάν.

Σεισμός Ταϊβάν 1

Ο σεισμός προκάλεσε διακοπές της ηλεκτροδότησης σε τομείς της πρωτεύουσας Ταϊπέι όταν σημειώθηκε, στις 07:58 (τοπική ώρα· 02:58 ώρα Ελλάδας) σε βάθος 15,5 χλμ., σε θαλάσσια περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Ταϊβάν, σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της νήσου.

 

 

Σύμφωνα με την Taipower, εταιρεία ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 87.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα. Η εταιρεία ηλεκτροδότησης Taipower ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης και ότι οι δύο πυρηνικοί σταθμοί της νήσου δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Το αεροδρόμιο της Νάχα, το μεγαλύτερο στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις.

Ο σεισμός προκάλεσε προβλήματα και στο σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Ταϊπέι, ο οποίος έκλεισε προσωρινά για να απομακρυνθούν οι επιβάτες παρότι σύντομα επαναλειτούργησαν οι περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές.

Η διαχειρίστρια εταιρεία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας ανακοίνωσε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε τραυματισμοί στα τρένα της παρότι θα καθυστερήσουν τα δρομολόγια προκειμένου να γίνει επιθεώρηση.

Σεισμός Ταϊβάν: Υποβαθμίστηκε ο κίνδυνος για τσουνάμι

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας, μικρά κύματα τσουνάμι, όχι μεγαλύτερα από μερικές δεκάδες εκατοστά, παρατηρήθηκαν στον νότιο νομό Οκινάουα. 

Σεισμός Ταϊβάν 1

Οι αρχές υποβάθμισαν τον κίνδυνο για τσουνάμι 3 και πλέον μέτρων και ήραν τη διαταγή εκκένωσης παράκτιων περιοχών. 

 

 

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,7 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.

 

 

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων επίσης εξέδωσε έκτακτο προειδοποιητικό δελτίο για τσουνάμι, καλώντας κατοίκους παραθαλάσσιων περιοχών να σπεύσουν σε τοποθεσίες με μεγαλύτερο υψόμετρο.

Σεισμός Ταϊβάν: Ο ισχυρότερος εδώ και 25 χρόνια

Ο σεισμός έγινε αισθητός ως τη Σαγκάη της Κίνας, καθώς και σε περιοχές της νότιας Κίνας. Το Πεκίνο, εκφράζοντας την ανησυχία του, προσφέρθηκε να στείλει βοήθεια στην Ταϊπέι.

Σεισμός Ταϊβάν 1

Δεκάδες μετασεισμοί έγιναν αισθητοί στην Ταϊπέι -τουλάχιστον 25-, οι πέντε περίπου 5 βαθμών, την πρώτη ώρα μετά τον κύριο σεισμό.

 

 

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μετά το 1999 όταν δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών κατέστρεψε 50.000 κτίρια (2.400 νεκροί).

Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουάλιεν μετρήθηκε στην 6η βαθμίδα της 7βαθμης κλίμακας.

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι ένας σεισμός τέτοιας σφοδρότητας προκαλεί κατάρρευση τοίχων εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο μπετόν και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν προκειμένου να μετακινηθούν.

Σεισμός Ταϊβάν: Η Ιαπωνία έτοιμη να προσφέρει βοήθεια 

Η Ιαπωνία δήλωσε έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια κρίνεται απαραίτητη στην Ταϊβάν μετά τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα. 

Σεισμός Ταϊβάν 1

Ο πρωθυπουργός της χώρας Φούμιο Κισίντα σε ανάρτησή του στον επίσημο λογαριασμό του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X σημείωσε ότι ένιωσε βαθιά λύπη όταν ενημερώθηκε για τον σεισμό και αναφέρθηκε στην Ταϊβάν ως «τον γείτονα της Ιαπωνίας στην άλλη πλευρά της θάλασσας».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top