«Ταράζει» τα νερά της Μεσογείου η Λιβύη - Επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Μια σοβαρή εξέλιξη υπάρχει στα εθνικά μας θέματα καθώς η μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης «ανακάτεψε» για μια ακόμα φορά τα νερά της νοτιο-ανατολικής Μεσογείου. 

Ειδικότερα, η Λιβύη κοινοποίησε στον ΟΗΕ μια επιστολή, συνοδευόμενη από έναν χάρτη με τον οποίο γνωστοποιεί αφενός το εύρος των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια που είναι γνωστό από το 1982, αφετέρου κηρύσσει τη συνορεύουσα ζώνη στα 24 ναυτικά μίλια προς βορρά.

Και εδώ είναι που πρέπει να δοθεί προσοχή καθώς η συνορεύουσα ζώνη δεν παρέχει στο κράτος που την ανακηρύσσει κυριαρχικά δικαιώματα. Δίνει στο κράτος -εν προκειμένω στη Λιβύη- δικαιώματα ελέγχου σε ζητήματα εμπορικά, τελωνειακά, ασφαλειας ή μετανάστευσης. Κοινώς, η Λιβύη επιχειρεί να «κλείσει» το λιμάνι της Σύρτης. Κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψουν οι δυτικοί.

Εικάζεται ότι η Τουρκία είναι ενήμερη καθώς έχει στρατό στο λιβυκό έδαφος. Σχεδόν βέβαιη θεωρείται απάντηση από την Αίγυπτο, με αντίστοιχη επιστολή στον ΟΗΕ.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Οι χαρτογραφικές και νομικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ θα αξιολογήσουν τη λιβυκή κίνηση για να δουν αν και πόσο επηρεάζει την Ελλάδα.

Στη δεδομένη φάση επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα της Κρήτης. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας να επεκτείνουμε έως τα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, απέναντι από τη Λιβύη, όπως και στο Ιόνιο. Όμως με το Τουρκικό casus belli, την απειλή πολέμου δηλαδή, τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top