Συναγερμός για τους Χούθι: Φόβοι για νέο «τσουνάμι» αυξήσεων

Πώς επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα αλλάζει τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου. Ήδη το πετρέλαιο καταγράφει μικρή άνοδο,  με τους παράγοντες της αγοράς να βλέπουν ανατιμήσεις την επόμενη εβδομάδα και στην αντλία. 

Οι επιθέσεις των Χούθι  μπορεί να προκαλέσουν «τσουνάμι» ανατιμήσεων σε όλα τα προϊόντα και τις πρώτες ύλες, καθώς οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου έχουν αναστείλει τις διελεύσεις των πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα.

«Αυξάνει τα ναύλα των πλοίων  που σημαίνει αύξηση των τιμών σε πολλά καταναλωτικά αγαθά προς το τέλος του χρόνου. Ουσιαστικά σημαίνουμε συναγερμό για μια τέλεια καταιγίδα για το εμπόριο της Ευρώπης και το παγκόσμιο εμπόριο», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, Βασίλης Κορκίδης.

Σημειώνεται ότι το 12% του παγκόσμιου εμπορίου διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ, αντιπροσωπεύοντας το 30% της παγκόσμιας διακίνησης εμπορευμάτων αξίας άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως. Από εδώ διακινείται  το 7-10% του παγκόσμιου πετρελαίου και του 8% του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου διασχίζουν το Σουέζ καθημερινά!

Τα πλοία αλλάζουν ρώτα - Προκαλούν «τσουνάμι» αυξήσεων

Εάν ένα πλοίο φορτωμένο με εμπορευματοκιβώτια  πλέει από ένα λιμάνι της νότιας Κίνας προς την Ευρώπη, το ταξίδι μέσω της διώρυγας του Σουέζ είναι 10.000 ν.μ. 

Αν ακολουθήσει την διαδρομή γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας θα πρέπει να κάνει 13.500 ν.μ. Αυτό σημαίνει 8 έως 12 ημέρες επιπλέον χρόνο κατά μήκος της νότιας διαδρομής.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων υποχρεώνει τους Αμερικανούς να δημιουργήσουν μια «ομπρέλα» προστασίας με το αεροπλανοφόρο Τζέραλντ Φόρντ και τουλάχιστον άλλα 30 πλοία στην ευρύτερη περιοχή, ενώ  η αντιμετώπισή των επιθέσεων από τους Χούτι θα συζητήσει ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας Λόϊντ Ωστιν στην περιοδεία του σε χώρες του Κόλπου.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top