Παρίσι: Γνωστός στις αρχές ο δράστης της επίθεσης – Η στιγμή της σύλληψης

Είχε ασπαστεί το Ισλάμ – Αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα

Ο 26χρονος Armand R. είναι ο άνδρας που χθες το βράδυ πραγματοποίησε την αιματηρή επίθεση στο κέντρο του Παρισιού, σκοτώνοντας με μαχαίρι έναν άνθρωπο και τραυματίζοντας άλλους δύο. 

 

 

Ο δράστης, ο οποίος συνελήφθη, γεννήθηκε στη Γαλλία από Ιρανούς γονείς και είναι γνωστός στις γαλλικές αρχές από το 2016 για ριζοσπαστικό εξτρεμισμό. Θεωρείται εξαιρετικά επιρρεπής και ασταθής. 

Παρίσι: Δημοσίευσε βίντεο πριν από την επίθεση

Λίγο πριν από την επίθεση δημοσίευσε στα social media ένα βίντεο, στο οποίο μιλά αραβικά. Την ώρα της επίθεσης φώναζε «ο Αλλάχ είναι μεγάλος». 

O 26χρονος σκότωσε έναν Γερμανό τουρίστα στο κέντρο του Παρισιού

O 26χρονος σκότωσε έναν Γερμανό τουρίστα στο κέντρο του Παρισιού

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του France 24 Wassim Nasr, ο οποίος ειδικεύεται στην τρομοκρατία, ο δράστης στο βίντεο αυτό ανέλαβε την ευθύνη πριν πραγματοποιήσει την επίθεσή του. Δήλωνε «υποστηρικτής του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους» και υποσχόταν «υποταγή στον χαλίφη Αμπού Χαφς». Ισχυρίστηκε επίσης ότι ενεργούσε για να «εκδικηθεί τους μουσουλμάνους».

Ο 26χρονος σκότωσε έναν Γερμανό τουρίστα. Στα διαδίκτυο μάλιστα κυκλοφορεί βίντεο από τη στιγμή που Γάλλοι αστυνομικοί τον εντοπίζουν και τον συλλαμβάνουν. Όπως τους είπε, όταν τον έπιασαν, ήταν οργισμένος με τον πόλεμο στη Γάζα. 

 

 

Παρίσι: Ο δράστης είχε ασπαστεί το ριζοσπαστικό Ισλάμ – Αποφυλακίστηκε το 2020

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Le Figaro, ο Armand R. Ζει με τους γονείς του στην Εσόν. 

Το 2016 οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες τον είχαν εντοπίσει, ενώ σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση στο προάστιο La Defense. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε πέντε χρόνια κάθειρξη, το ένα με αναστολή και αποφυλακίστηκε έτσι το 2020 υπό διοικητικό έλεγχο.

Ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές

Ο δράστης της επίθεσης στο Παρίσι ήταν γνωστός στις γαλλικές αρχές

Μέσα στη φυλακή του χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή για ψυχιατρική διαταραχή, την οποία συνέχισε και αφού αποφυλακίστηκε. 

Το καλοκαίρι του 2022, όπως αναφέρει η Le Figaro, οι αρχές εντόπισαν έντονη διαδικτυακή δραστηριότητα και τον έθεσαν υπό παρακολούθηση. Λίγο πριν την επίθεση στον σταθμό του μετρό Bir-Hakeim στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, είχε καταγράψει σε βίντεο προκήρυξη, καταγγέλλοντας τη γαλλική κυβέρνηση. Σχολίαζε επίσης την επικαιρότητα και καταδίκαζε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στον κόσμο. 

Ειδικός ψυχίατρος που τον εξέτασε διέκρινε ορισμένα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του, που θα μπορούσαν να φανούν παθολογικά, όπως ακραία αφέλεια σε σχέση με τις πιέσεις στρατολόγησης, αδυναμία να λάβει υπόψη του τις επικίνδυνες σχέσεις που έχει συνάψει. 

Όπως είπε πρόκειται για μια «παθολογική σχιζοειδή προσωπικότητα». Χαρακτηριστικό είναι ότι ζει απομονωμένος και έχει παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης. 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top