Ιρλανδία: Ιρλανδός ο δράστης της επίθεσης – Μετανάστης τον αφόπλισε

Ξέσπασαν ταραχές στο Δουβλίνο από ακροδεξιές ομάδες

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν χθες το βράδυ στο Δουβλίνο, έπειτα από μια επίθεση με μαχαίρι από την οποία τραυματίστηκαν πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, με την αστυνομία να κατηγορεί για τις ταραχές μια «παράφρονα, χουλιγκανική ομάδα που οδηγείται από ακροδεξιά ιδεολογία». Οι συγκρούσεις ξέσπασαν γιατί αρχικά θεωρήθηκε ότι ο δράστης ήταν ένας Αλγερινός, ωστόσο όπως αποδείχθηκε τελικά ήταν Ιρλανδός πολίτης. 

Επίθεση με μαχαίρι στο Δουβλίνο - Παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης της επίθεσης είναι ένας 40χρονος Ιρλανδός που ζει στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια και όχι Αλγερινός, ενώ ο άνθρωπος που τον αφόπλισε ήταν ένας Βραζιλιάνος οδηγός βρετανικής εταιρείας διαδικτυακής παράδοσης τροφίμων.

 

 

Σύμφωνα με το TheJournal.ie, ο 43χρονος Βραζιλιάνος περνούσε με τη μηχανή του έξω από το σχολείο, όπου έγινε η επίθεση και χτύπησε τον δράστη με το κράνος του. 

«Δεν το σκέφτηκα καν, ήταν καθαρό ένστικτο και όλα τελείωσαν σε δευτερόλεπτα. Έπεσε στο έδαφος», είπε ο Caio Benicio.

 

 

«Έχω δύο παιδιά ο ίδιος, οπότε έπρεπε να κάνω κάτι. Έκανα ό,τι θα έκανε ο καθένας. Οι άνθρωποι ήταν εκεί αλλά δεν μπορούσαν να παρέμβουν επειδή ήταν οπλισμένος, αλλά ήξερα ότι μπορούσα να χρησιμοποιήσω το κράνος μου ως όπλο», πρόσθεσε.

«Φαίνεται ότι μισούν τους μετανάστες. Λοιπόν, είμαι μετανάστης και έκανα ό,τι μπορούσα για να προσπαθήσω να σώσω αυτό το κοριτσάκι», είπε με νόημα ο 43χρονος.

Ιρλανδία: Σφοδρές συγκρούσεις στο Δουβλίνο

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Δουβλίνο μετά την επίθεση στο σχολείο. Η περιοχή όπου σημειώθηκε η επίθεση ήταν αποκλεισμένη, όταν, λίγο μετά τις 18:00 (τοπική ώρα), μια ομάδα περίπου 50 διαδηλωτών κατά των μεταναστών πέρασε την κορδέλα της αστυνομίας. Κάποιοι φώναζαν «διώξτε τους», ενώ ένας άλλος ήταν τυλιγμένος με την ιρλανδική σημαία.

 

 

Το πλήθος άρχισε να μεγαλώνει και να ρίχνει αντικείμενα και φωτοβολίδες εναντίον της αστυνομίας. Γρήγορα η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου.

Τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς ανεστάλησαν και οι αρχές κάλεσαν τους ασθενείς να αποφεύγουν να πάνε σε μαιευτική κλινική που βρισκόταν στην περιοχή των ταραχών, εκτός και αν υπάρχει απόλυτη ανάγκη.

Ένα διπλό λεωφορείο κάηκε εντελώς μπροστά από το άγαλμα του Ντάνιελ Ο’ Κόνελ, ενώ έσπασαν τα τζάμια σε κοντινό ξενοδοχείο και εστιατόριο αλυσίδας ταχυφαγείων. Άλλα καταστήματα λεηλατήθηκαν, ενώ ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε.

«Είδαμε αισχρές σκηνές. Μια εντελώς παράλογη, χουλιγκανική ομάδα οδηγούμενη από ακροδεξιά ιδεολογία επιδόθηκε σε σοβαρή βία», κατήγγειλε ο επιθεωρητής της αστυνομίας Ντρου Χάρις μιλώντας στους δημοσιογράφους. Περίπου 400 αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στο Δουβλίνο για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Η ηρεμία αποκαταστάθηκε το βράδυ, χωρίς να υπάρξει κανένας σοβαρός τραυματισμός, παρά τις «επιθέσεις» εναντίον των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με την αστυνομία. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι έγινε «σημαντικός» αριθμός συλλήψεων, χωρίς ωστόσο να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Οι ταραξίες κρατούσαν πανό με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετράνε» και ιρλανδικές σημαίες.

Πρόκειται για πρωτοφανή επεισόδια για το Δουβλίνο. Στην Ιρλανδία δεν υπάρχουν ακροδεξιά κόμματα ή πολιτικοί, αλλά τον τελευταίο χρόνο έχει αυξηθεί ο αριθμός των μικρών διαδηλώσεων κατά των μεταναστών.

Τα χθεσινά επεισόδια ξέσπασαν σε συνοικία όπου ζουν πολλοί μετανάστες, μετά τις φήμες για την καταγωγή του δράστη της επίθεσης με μαχαίρι.

Ιρλανδία: Η επίθεση στην πλατεία Παρνέλ

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, ένας άνδρας επιτέθηκε εναντίον πολλών ανθρώπων γύρω στις 13:30 (τοπική ώρα, 15:30 ώρα Ελλάδας) στην πλατεία Παρνέλ, δήλωσε ο Λίαμ Γκέρατι αξιωματούχος της τοπικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό σημειώθηκε κοντά σε σχολείο. Περαστικοί επενέβησαν για να σταματήσουν τον δράστη της επίθεσης, προτού σπεύσει η αστυνομία.

Ένα 5χρονο κορίτσι έχει τραυματιστεί σοβαρά. Ένας άνδρας 45 με 50 ετών, ο οποίος επίσης φέρει σοβαρά τραύματα, έχει συλληφθεί και η αστυνομία επεσήμανε ότι δεν αναζητά άλλον ύποπτο.

Μία γυναίκα γύρω στα 30 τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ δύο άλλα παιδιά, ένα 5χρονο αγόρι και ένα 6χρονο κορίτσι, έχουν τραυματιστεί ελαφρά. Το αγόρι έχει ήδη πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top