Ηγέτης Χεζμπολάχ: Όλα ανοιχτά για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

«Είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες», είπε ο Νασράλα

Την πρώτη του ομιλία μετά την έναρξη του πολέμου ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς έκανε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα σήμερα, Παρασκευή. 

Αρχικά ο Νασράλα αναφέρθηκε στους μάρτυρες όπως χαρακτήρισε τους μαχητές της Χεζμπολάχ που έχασαν τη ζωή τους. «Ξεκινώ εκφράζοντας τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου στις οικογένειες των πεσόντων εδώ στο Λίβανο και ταυτόχρονα σας συγχαίρουμε καθώς οι αγαπημένοι σας έχουν κερδίσει την τιμή του μαρτυρίου». 

Το Ισραήλ ζητά από άλλες χώρες να στείλουν πλωτά νοσοκομεία

Στη συνέχεια επαίνεσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς στο Ισραήλ, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για μια 100% παλαιστινιακή πρωτοβουλία. «Η Χεζμπολάχ δε γνώριζε για την επίθεση» δήλωσε. Υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ διαπράττει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γάζα. 

Γάζα: 12 Έλληνες έφυγαν από τη χώρα - Πέρασαν από τη Ράφα στην Αίγυπτο

Νασράλα: «Ρεαλιστική πιθανότητα» μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή

Ο ηγέτης της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου, προειδοποίησε εξάλλου πως μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα.

Η Χεζμπολάχ κλιμακώνει μέρα με τη μέρα τη δράση της, αναγκάζοντας το Ισραήλ να διατηρήσει τις δυνάμεις του κοντά στα σύνορα του Λιβάνου αντί στη Λωρίδα της Γάζας και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είπε ο Νασράλα. «Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα μπορεί να μοιάζει ταπεινό αλλά είναι πολύ σημαντικό».

Ο Νασράλα επέρριψε την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τον πόλεμο στη Γάζα και τον μεγάλο αριθμό των θανάτων αμάχων και είπε πως μια αποκλιμάκωση στον πολιορκούμενο θύλακα είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να αποφευχθεί ένας περιφερειακός πόλεμος.

Ισραήλ: Ολοκληρώθηκε η περικύκλωση της Γάζας, ανακοίνωσε ο στρατός

Είπε πως η περαιτέρω κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου ανάμεσα στην οργάνωσή του και το Ισραήλ εξαρτάται από την κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας. «Είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες», δήλωσε.

Ο Νασράλα ευχαρίστησε οργανώσεις στην Υεμένη και στο Ιράκ, τμήματα αυτού που είναι γνωστό ως «Άξονας της Αντίστασης». Περιλαμβάνει ιρακινές σιιτικές παραστρατιωτικές οργανώσεις που πολεμούν τις δυνάμεις των ΗΠΑ στη Συρία και στο Ιράκ, και τους Χούθι της Υεμένης, που συμμετείχαν στη σύγκρουση εκτοξεύοντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) εναντίον του Ισραήλ.

Πριν από την ομιλία του Νασράλα, ο στρατός του Ισραήλ είχε ανακοινώσει ότι βρίσκεται σε «πολύ υψηλό συναγερμό» κατά μήκος των βόρειων συνόρων του με τον Λίβανο. Η ομιλία, αν και δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ήταν προηχογραφημένη και ο Νασράλα δεν ήταν παρών στο κτίριο όπου προβλήθηκε η ομιλία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top