Μακελειό ΗΠΑ: Άφαντος ο δράστης που σκότωσε 18 ανθρώπους - «Άκουγε φωνές»

Θέμα για την οπλοκατοχή βάζει στο τραπέζι ο Τζο Μπάιντεν

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές των ΗΠΑ για τον εντοπισμό του «μακελάρη» που αιματοκύλησε το Μέιν, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους και τραυματίζοντας ακόμα 13. Ο Ρόμπερτ Καρντ, έφεδρος του αμερικανικού στρατού και φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, παραμένει άφαντος.

Η πολύνεκρη επίθεση ξεκίνησε από μια αίθουσα μπόουλινγκ και συνεχίστηκε σε μπαρ της πόλης Λιούιστον το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Τοπικοί αξιωματούχοι έχουν ζητήσει από τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους. Αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνες σε πολλά σπίτια, ανάμεσά τους και το πατρικό σπίτι του 40χρονου Καρντ, στη γειτονική πόλη Μπόουντιν.

Μακελειό ΗΠΑ: Εκπαιδευτής όπλων ο 40χρονος που σκότωσε 18 ανθρώπους

Η αστυνομία περικύκλωσε το σπίτι για περισσότερες από δύο ώρες, με έναν πράκτορα του FBI να ζητεί από ένα μεγάφωνο από τους ενοίκους του να «βγουν με τα χέρια ψηλά». Ωστόσο κανείς δεν βρισκόταν μέσα.

Σύμφωνα με μια ανακοίνωση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, ο Καρντ ήταν εκπαιδευτής στα όπλα στη βάση του Σέικο, στο Μέιν. Πρόσφατα φέρεται να είπε ότι άκουγε φωνές και αντιμετώπιζε και άλλα ψυχιατρικά προβλήματα. Είχε απειλήσει να ανοίξει πυρ στη βάση και το καλοκαίρι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για δύο εβδομάδες, ενώ στη συνέχεια πήρε εξιτήριο, ανέφερε το Κέντρο Πληροφοριών και Ανάλυσης του Μέιν, που είναι μονάδα της πολιτειακής αστυνομίας.

Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες ενός γενειοφόρου άνδρα που φορούσε καφέ πουλόβερ και τζιν, οπλισμένου με ένα ημιαυτόματο όπλο.

Το μακελειό έχει προκαλέσει σοκ σε ολόκληρη την κομητεία Αντροσκόγκιν, η οποία προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των αμερικανικών περιοχών που πλήττονται από τη βία των πυροβόλων όπλων.

Θέμα οπλοκατοχής βάζει στο τραπέζι και πάλι ο Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος έθεσε και πάλι το θέμα της οπλοκατοχής μετά την πολύνεκρη επίθεση στο Μέιν. 

«Για άλλη μια φορά, το έθνος μας θρηνεί μετά από έναν ακόμη παράλογο και τραγικό μαζικό πυροβολισμό. Σήμερα, η Τζιλ και εγώ προσευχόμαστε για τους Αμερικανούς που έχασαν τη ζωή τους, για όσους βρίσκονται ακόμη σε κρίσιμη περίθαλψη και για τις οικογένειες, τους επιζώντες και τα μέλη της κοινότητας που υποφέρουν από σοκ και θλίψη.

Μακελειό στις ΗΠΑ: Άνοιξε πυρ και σκότωσε 18 ανθρώπους στο Μέιν

Προτρέπω επίσης τους κατοίκους της περιοχής να λάβουν υπόψη τις προειδοποιήσεις και τις οδηγίες των τοπικών αξιωματούχων. Πολυάριθμο ομοσπονδιακό προσωπικό επιβολής του νόμου βρίσκεται στη σκηνή και συνεργάζεται ενεργά με κρατικούς και τοπικούς εταίρους. Όπως είπα στην Κυβερνήτη του Μέιν Τζάνετ Μιλς, στους γερουσιαστές Κόλινς και Κινγκ και στον Γερουσιαστή Γκόλντεν χθες το βράδυ, έχω δώσει οδηγίες στην κυβέρνησή μου να παράσχει ό,τι χρειάζεται για να υποστηρίξει τον λαό του Μέιν. Θα συνεχίσουμε να είμαστε εκεί σε κάθε βήμα.

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη της επίθεσης / ΑΡ Images

Για αμέτρητους Αμερικανούς που έχουν επιζήσει από τη βία με όπλα και έχουν τραυματιστεί από αυτό, ένας πυροβολισμός όπως αυτός ανοίγει ξανά βαθιές και οδυνηρές πληγές. Πάρα πολλοί Αμερικανοί έχουν τώρα σκοτωθεί ή τραυματιστεί ένα μέλος της οικογένειας ως αποτέλεσμα της βίας με όπλα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό και δεν μπορούμε να το δεχτούμε.

Ενώ έχουμε σημειώσει πρόοδο στην ασφάλεια των όπλων μέσω του Νόμου Διακομματικών Ασφαλών Κοινοτήτων, των δύο δωδεκάδων εκτελεστικών ενεργειών που έχω λάβει και της ίδρυσης του πρώτου Γραφείου Πρόληψης της Βίας με τα Όπλα στον Λευκό Οίκο, απλά δεν αρκεί.

Σήμερα, στον απόηχο μιας ακόμη τραγωδίας, προτρέπω τους Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες στο Κογκρέσο να εκπληρώσουν το καθήκον τους να προστατεύσουν τον αμερικανικό λαό. Συνεργαστείτε μαζί μας για την ψήφιση ενός νομοσχεδίου που απαγορεύει τα επιθετικά όπλα και τους γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας, για τη θέσπιση καθολικών ελέγχων ιστορικού, για την απαίτηση ασφαλούς αποθήκευσης των όπλων και για τον τερματισμό της ασυλίας από την ευθύνη των κατασκευαστών όπλων. Αυτό είναι το ελάχιστο που οφείλουμε σε κάθε Αμερικανό που θα φέρει τώρα τα σημάδια - σωματικά και ψυχικά - αυτής της τελευταίας επίθεσης» έγραψε την πλατφόρμα «Χ». 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top