Aνθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις πυρός στη Γάζα ζητά η Ευρώπη

Ρουκέτα έπληξε παραμεθόρια πόλη της Αιγύπτου

Πρόβα για τη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα / Βίντεο από δελτίο ειδήσεων Star (26.10.23)

Την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας επισήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης σε Αμπάς: «Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί την Παλαιστίνη»

Στα συμπεράσματά του για τη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για «συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες».

Aνθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις πυρός στη Γάζα ζητούν οι Ευρωπαίοι

Ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι υπήρξε σθεναρή έκκληση από όλους τους ευρωπαίους ηγέτες προς τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους χωρίς προϋποθέσεις.

Υπογράμμισε επίσης ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν για τον «υπαρκτό» κίνδυνο περιφερειακής κλιμάκωσης και αναγνώρισαν ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μέσω συνεργασίας με χώρες της περιοχής, ιδίως την Αίγυπτο.

Κάτοικος Γάζας: «Η Χαμάς μας πυροβολεί για να μη φύγουμε»

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το Ισραήλ είναι δημοκρατία που δέχεται επίθεση από τρομοκρατική οργάνωση και πρόσθεσε ότι αναγνωρίστηκε από όλους ότι η Χαμάς βλάπτει τον Παλαιστινιακό λαό και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να φτάσει στη Λωρίδα της Γάζας «γρήγορα» και «απρόσκοπτα», σημειώνοντας ότι βοήθεια της ΕΕ, 56 τόνων, έχει ήδη παραδοθεί στη Γάζα και ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν και άλλα αεροσκάφη με ευρωπαϊκή βοήθεια στην Αίγυπτο.

Aνθρωπιστικούς διαδρόμους και παύσεις πυρός στη Γάζα ζητούν οι Ευρωπαίοι

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Επιτροπή έχει τριπλασιάσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα στα 75 εκατ. ευρώ και επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει καμία αντίφαση» μεταξύ της ένδειξης αλληλεγγύης προς το Ισραήλ και της προσπάθειας που γίνεται να φτάσει ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας.

Πόλεμος στο Ισραήλ: Ρουκέτα έπληξε παραμεθόρια πόλη της Αιγύπτου

Στο μεταξύ, τουλάχιστον έξι άνθρωποι τραυματίστηκαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην Τάμπα, αιγυπτιακή πόλη στα σύνορα με το Ισραήλ, εξαιτίας ρουκέτας, με φόντο τον πόλεμο που διεξάγει από την 7η Οκτωβρίου ο ισραηλινός στρατός με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες.

Η Τάμπα, αντίκρυ στην Εϊλάτ, είναι τουριστικός προορισμός. Απέχει πάνω από 350 χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας.

«Στο πλαίσιο της τρέχουσας κλιμάκωσης στη Γάζα, ρουκέτα έπεσε στην Τάμπα, προκαλώντας πέντε τραυματισμούς και υλικές ζημιές σε πολυκατοικία», μετέδωσε το αιγυπτιακό τηλεοπτικό Αλ Καχέρα, που γενικά θεωρείται πως έχει πηγές στην αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως ρουκέτα έπληξε την πόλη, στην Ερυθρά Θάλασσα, στο βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου του Σινά, όπου λειτουργεί συνοριακή διέλευση προς το Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως είναι «ενήμερος» για «συμβάν ασφαλείας» στην Τάμπα, «εκτός των συνόρων μας».

Ο στρατός των ΗΠΑ χτύπησε εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης στη Συρία

 Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διεξήγαγαν χθες Πέμπτη πλήγματα εναντίον δυο εγκαταστάσεων στην ανατολική Συρία που χρησιμοποιούν οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα του στρατού του Ιράν, και «οργανώσεις συνδεόμενες με αυτούς», όπως ανακοίνωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Τα «πλήγματα ακριβείας», σε «νόμιμη άμυνα», αποτελούν «απάντηση στη σειρά συνεχιζόμενων και στην πλειονότητά τους αποτυχημένων επιθέσεων εναντίον αμερικανικού (σ.σ. στρατιωτικού) προσωπικού στο Ιράκ και στη Συρία από παραστρατιωτικές οργανώσεις υποστηριζόμενες από το Ιράν» μετά την 17η Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως έγιναν κατά διαταγή του προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Οι επιχειρήσεις ανακοινώθηκαν μετά το μήνυμα που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάιντεν στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποιώντας τον εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων, εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για εξάπλωση του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, αμερικανός πολίτης υπέκυψε εξαιτίας καρδιακής ανακοπής που υπέστη ενώ καλυπτόταν κατά τη διάρκεια μιας από τις επιθέσεις. Άλλοι 21 υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς, όμως έκτοτε επέστρεψαν στα καθήκοντά τους.

Η εντολή Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε τα πλήγματα «για να καταστεί σαφές πως οι ΗΠΑ δε θα ανεχθούν τέτοιες επιθέσεις και θα υπερασπιστούν τον εαυτό τους, το προσωπικό τους και τα συμφέροντά τους», σύμφωνα με τον Όστιν.

Τα πλήγματα «διαχωρίζονται από την εξελισσόμενη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς» και δεν σηματοδοτούν «αλλαγή της προσέγγισής μας» ως προς τον πόλεμο αυτό, ανέφερε ακόμα ο υπουργός Άμυνας.

Νωρίτερα χθες, το Πεντάγωνο ανακοίνωνε πως αμερικανικές δυνάμεις και σύμμαχοί τους έγιναν στόχος τουλάχιστον 16 επιθέσεων στη Συρία και στο Ιράκ (12 και 4 αντίστοιχα) από την αρχή του μήνα, κατηγορώντας εκ νέου «παραστρατιωτικές ομάδες συνδεόμενες με το Ιράν».

Ένοπλες οργανώσεις προσκείμενες στο Ιράν απείλησαν να επιτεθούν σε αμερικανικές βάσεις εξαιτίας της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ, που κήρυξε πόλεμο στη Χαμάς μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στην ισραηλινή επικράτεια την 7η Οκτωβρίου. 

Προχθές Τετάρτη ο αγιατολάχ Χαμενεΐ κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «διευθύνουν» κατά κάποιον τρόπο τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς.

Την ίδια ημέρα, ο αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν απηύθυνε προειδοποίηση στην Τεχεράνη εναντίον οποιασδήποτε επίθεσης κατά των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων. «Η προειδοποίησή μου στον αγιατολάχ είναι πως αν (οι Ιρανοί) συνεχίσουν να δρουν εναντίον των στρατευμάτων μας, θα ανταποδώσουμε, και πρέπει να είναι έτοιμοι. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με το Ισραήλ».

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Όστιν διεμήνυσε πως αν οι «απαράδεκτες» επιθέσεις «του Ιράν και ενδιαμέσων του» συνεχιστούν, η Ουάσιγκτον «δεν θα διστάσει» να τις ανταποδώσει ξανά.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους περίπου 900 στρατιωτικούς της στη Συρία και άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο των επιχειρήσεων εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top