Διώκεται για διαφθορά ο φιλέλληνας Αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ

Αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, επικεφαλής της σημαίνουσας Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, διώκεται για διαφθορά, η δεύτερη φορά που αντιμετωπίζει κατηγορίες ο Δημοκρατικός γερουσιαστής σε λιγότερο από δέκα χρόνια, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία της Νέας Υόρκης.

Η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, διώκεται επίσης.

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στη Γερουσία για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Ο κουβανικής καταγωγής Ρόμπερτ Μενέντεζ, που γεννήθηκε πριν από 69 χρόνια στη Νέα Υόρκη, είναι βετεράνος της πολιτικής στην Ουάσινγκτον. Εκλεγμένος με τους Δημοκρατικούς εκπροσωπώντας το Νιου Τζέρσι στη Βουλή των Αντιπροσώπων από το 1993 έως το 2006 και στη συνέχεια στη Γερουσία, είναι μία από τις φωνές με τη μεγαλύτερη επιρροή στα διπλωματικά θέματα στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Διακοπές στην Ελλάδα ο Μπομπ Μενέντεζ

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γερουσιαστής βρίσκεται αντιμέτωπος με την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη.

Eίχε τεθεί υπό εξέταση για διαφθορά το 2015 όμως η δίκη του έφθασε σχεδόν στο τέλος και ακυρώθηκε το 2017 ελλείψει ομόφωνης ετυμηγορίας των ενόρκων.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης --επί προεδρίας του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ-- είχε ζητήσει από δικαστή να παύσει κάθε δίωξη για διαφθορά σε βάρος του Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Είχε κατηγορηθεί πως χρησιμοποίησε το αξίωμά του προκειμένου να προστατεύσει τα συμφέροντα ενός πλούσιου φίλου του οφθαλμιάτρου, επιχειρηματία και χορηγού της Φλόριντα, του Σάλομον Μέλγκεν, με αντάλλαγμα δώρα και προεκλογικές χορηγίες.

Συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος του καταγγέλλει ο γερουσιαστής Μενέντεζ

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας που άσκησε δίωξη στον Αμερικανό γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και τη σύζυγό του για το αδίκημα της δωροληψίας, δήλωσε σήμερα ότι η έρευνα γύρω από τις προσπάθειές τους να προστατεύσουν τρεις επιχειρηματίες από το Νιου Τζέρσι και να παράσχουν πλεονεκτήματα στην κυβέρνηση της Αιγύπτου «συνεχίζεται».

«Δεν έχουμε τελειώσει. Και θέλω να ενθαρρύνω όποιον διαθέτει πληροφορίες να εμφανιστεί - και γρήγορα», είπε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Ντέμιαν Ουίλιαμς.

Η εισαγγελία κατηγορεί τον Μενέντεζ ότι δέχτηκε χιλιάδες δολάρια σε αντάλλαγμα για την άσκηση επιρροής εκ μέρους του, ως γερουσιαστής, ώστε να προστατευθούν και να πλουτίσουν οι επιχειρηματίες, αλλά και να ωφεληθεί η κυβέρνηση της Αιγύπτου. Σε αυτά τα δώρα περιλαμβάνονταν μετρητά, χρυσός, η πληρωμή των δόσεων ενός στεγαστικού δανείου, ένα πολυτελές όχημα, αποζημίωση για εργασία με ελάχιστες απαιτήσεις και άλλα αντικείμενα αξίας.

Συνομιλία Μητσοτάκη με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ για την Ανατολική Μεσόγειο 

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται και μια φωτογραφία με ράβδους χρυσού που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί από το σπίτι του Μενέντεζ, καθώς επίσης και φάκελοι με μετρητά που βρέθηκαν σε τζάκετ, στην ντουλάπα του.

Μέσα στο σπίτι βρέθηκαν περισσότερα από 480.000 δολάρια σε μετρητά.

Μενέντεζ: Αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων μετά τις κατηγορίες για διαφθορά    

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ αποχωρεί προσωρινά από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, μετά τις κατηγορίες ότι ο ίδιος και η σύζυγός του δωροδοκήθηκαν από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι, ανακοίνωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. 

Στην ανακοίνωσή του, ο Σούμερ ανέφερε ότι ο Μενέντεζ, ο οποίος δεν έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί από την έδρα του στη Γερουσία, έχει δικαίωμα στην προσήκουσα διαδικασία και σε μια δίκαιη δίκη. Πρόσθεσε ότι ο Μενέντεζ θα αποχωρήσει από την προεδρία της Επιτροπής «μέχρι να επιλυθεί το θέμα». 
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top