Βραβεία Νόμπελ: Τέλος στο εμπάργκο για Ρωσία - Λευκορωσία  στην τελετή 

Έλαβε και το Ιράν ξανά πρόσκληση

Βραβεία Νόμπελ

Οι πρεσβευτές της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έλαβαν ξανά φέτος πρόσκληση για την επίσημη τελετή απονομής των βραβείων Νόμπελ, έπειτα από τον αποκλεισμό τους πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Ίδρυμα Νόμπελ. 
Πρόσκληση θα λάβει και το Ιράν, το οποίο είχε επίσης αποκλειστεί πέρυσι. 

Κίεβο: Μαζική επίθεση της Ρωσίας με drones και πυραύλους

Προσκλήθηκε και ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος της Σουηδίας αλλά είναι… απασχολημένος 

Το Ίδρυμα Νόμπελ προσκάλεσε εξάλλου για πρώτη φορά τόσο στην τελετή, όσο και στο επίσημο δείπνο πριν από αυτήν, στη Στοκχόλμη τον ηγέτη του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος Σουηδοί Δημοκράτες, αν και ο Τζίμι Άκερσον απάντησε αμέσως μέσω ανάρτησής του στο Facebook: «Δυστυχώς, είμαι απασχολημένος εκείνη την ημέρα». 

Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Αντιμετωπίσαμε κι εμείς τον αναθεωρητισμό 

Το Ίδρυμα απέφευγε συστηματικά να προσκαλέσει τον Άκερσον, ακόμη και το 2022 όταν οι Σουηδοί Δημοκράτες αναδείχθηκαν σε δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές.

Βραβεία  Νόμπελ: Η τελετή απονομής το 2011

Βραβεία  Νόμπελ: Η τελετή απονομής το 2011 (AP Images) 

Για να εξηγήσει την απόφασή του το Ίδρυμα Νόμπελ ανέφερε ότι επιθυμεί να περιλάβει ακόμη και όσους δεν συμμερίζονται τις αξίες του βραβείου Νόμπελ. 

Ένας Σουηδός βουλευτής ωστόσο σχολίασε ότι οι φετινοί προσκεκλημένοι είναι «εντελώς ανάρμοστοι». 

Πέντε από έξι βραβεία Νόμπελ απονέμονται στη Στοκχόλμη, ενώ το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο, όπου διεξάγεται ξεχωριστή τελετή.

Βραβεία Νόμπελ: Η ιστορία τους και οι Έλληνες που τιμήθηκαν

Το Ίδρυμα Νόμπελ δήλωσε ότι στις φετινές εκδηλώσεις τον Δεκέμβριο θα προσκληθούν οι πρεσβευτές όλων των χωρών που εκπροσωπούνται διπλωματικά στη Σουηδία και τη Νορβηγία. Πέρυσι είχε αποκλείσει τη Ρωσία και τον σύμμαχό της, τη Λευκορωσία, «λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία». 

Γιατί δεν είχε προσκληθεί το Ιράν  

Το Ιράν δεν είχε προσκληθεί, καθώς η Τεχεράνη δέχεται εδώ και καιρό επικρίσεις για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. 

Ιράν: Ελεύθερος ο Βέλγος ανθρωπιστής που είχε φυλακιστεί για κατασκοπεία

Ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Νόμπελ, εξήγησε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι «είναι ξεκάθαρο πως ο κόσμος χωρίζεται ολοένα και περισσότερο σε δύο σφαίρες, με τον διάλογο μεταξύ αυτών που έχουν διαφορετικές απόψεις να περιορίζεται. Για να αντισταθούμε σε αυτή την τάση, τώρα διευρύνουμε (τον κατάλογο) των προσκεκλημένων μας για να γιορτάσουμε και να κατανοήσουμε το βραβείο Νόμπελ και τη σημασία της ελεύθερης επιστήμης, του ελεύθερου πολιτισμού και των ελεύθερων, ειρηνικών κονωνιών».
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top