Έρευνα: Tα γυναικεία επαγγέλματα με υψηλό κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών

«Τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα»

Όλα όσα είπε η Χριστίνα Καραουλάνη, Ιατρός, ειδ. Μαιευτικής – Γυναικολογίας, στον Ανέστη Συμεωνίδη και το star.gr για τους τύπους των γυναικολογικών καρκίνων, τα συμπτώματά και τους τρόπους πρόληψής τους/ 23-3-23

Υπάρχουν ορισμένα επαγγέλματα τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν τις συνθήκες για εμφάνιση καρκίνου ωοθηκών στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα μελέτη. 

Οι κομμώτριες, οι αισθητικοί και οι λογίστριες, όπως και οι εργαζόμενες σε βιομηχανίες πωλήσεων, ένδυσης και κατασκευών, θα μπορούσαν να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Occupational and Environmental Medicine.

Γυναικολογικός καρκίνος: Τι ρόλο παίζει η διατροφή, ο ύπνος και το στρες

Ωστόσο, οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι «τα συμπεράσματα από τα αποτελέσματα είναι περιορισμένα», καθώς σημείωσαν ότι θα πρέπει να γίνει περαιτέρω έρευνα για να εξεταστεί το κατά πόσο συνδέεται ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών με τα διαφορετικά επαγγέλματα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής ακαδημαϊκούς στο Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ στον Καναδά, συνέδεσαν τα επαγγέλματα με τον κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών - εξετάζοντας δεδομένα για 491 Καναδές γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών και το συνέκριναν με 897 γυναίκες χωρίς την ασθένεια.

Συνέκριναν επίσης αυτά τα δεδομένα με τον καναδικό πίνακα έκθεσης εργασίας για να εξετάσουν τυχόν πιθανές εκθέσεις στον χώρο εργασίας - για παράδειγμα, εάν είναι πιο πιθανό να έρθουν σε επαφή με μια συγκεκριμένη χημική ουσία κατά την εργασία. Αφού έλαβαν υπόψη τους πιθανούς παράγοντες επιρροής, διαπίστωσαν ότι ορισμένες θέσεις εργασίας μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας.

Όσες γυναίκες είχαν εργαστεί ως κομμώτριες και αισθητικοί φάνηκε να έχουν τριπλάσιο κίνδυνο. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες που εργάζονταν ως λογίστριες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν τη νόσο, ενώ οι εργάτριες στις κατασκευές είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες.

Οι βοηθοί καταστημάτων και οι πωλητές είχαν 45% αυξημένο κίνδυνο, ενώ εκείνες που φτιάχνουν ή αλλάζουν ρούχα φαίνεται να έχουν 85% αυξημένο κίνδυνο.

Οι ερευνητές εξήγησαν ότι διαπιστώθηκε πως είχαν υψηλότερο κίνδυνο για την ασθένεια οι γυναίκες που ήταν πιο πιθανό να εκτεθούν σε διάφορες ουσίες, όπως καλλυντικό ταλκ, αμμωνία, υπεροξείδιο του υδρογόνου, σκόνη μαλλιών, συνθετικές ίνες, ίνες πολυεστέρα, οργανικές βαφές, χρωστικές και λευκαντικές .
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top