Γυναικολογικός καρκίνος: Τι ρόλο παίζει η διατροφή, ο ύπνος και το στρες

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα και οι τρόποι πρόληψης

Όλα όσα είπε η Χριστίνα Καραουλάνη, Ιατρός, ειδ. Μαιευτικής – Γυναικολογίας

Στους τύπους των γυναικολογικών καρκίνων, τα συμπτώματά και τους τρόπους πρόληψής τους, αναφέρθηκε, μιλώντας στο star.gr, η Χριστίνα Καραουλάνη, Ιατρός, ειδ. Μαιευτικής- Γυναικολογίας και Μέλος του ΔΣ της ΕΕΕΠΚΑ / CPRGGreece.

«Ο όρος γυναικολογικός καρκίνος περιλαμβάνει συνήθως τους καρκίνους της μήτρας (τράχηλος και ενδομήτριο), των ωοθηκών αλλά επίσης και σπανιότερες μορφές καρκίνου, όπως του κόλπου, των σαλπίγγων και του αιδοίου. Σε κάθε περίπτωση, οφείλουμε να αναφερθούμε και στον καρκίνου του μαστού, καθώς η επίπτωση της νόσου αφορά συντριπτικά στο γυναικείο φύλο, αν και εμφανίζεται σε ένα ελάχιστο ποσοστό και στους άνδρες», είπε.

Στις 25 Οκτωβρίου, γιορτάζεται η παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού. Κλειδί στη μάχη ενάντια στον καρκίνο του μαστού, αποτελούν η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση - φωτ. unsplash

Ο καρκίνος του μαστού

Σύμφωνα με την κ. Καραουλάνη, ο πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες είναι του μαστού

«Στον συγκεκριμένο καρκίνο το σημαντικότερο κομμάτι αφορά στην αυτοεξέταση των μαστών, στην ψηλάφηση από τις ίδιες τις γυναίκες μία φορά τον μήνα. Συνήθως, συστήνεται αυτή να γίνεται μετά το τέλος της εμμήνου ρύσεως. 

Η γυναίκα μπορεί να αντιληφθεί κάποιο εξόγκωμα, κάποια διόγκωση σε κάποιον λεμφαδένα, κάποια δυσμορφία στον μαστό, ίσως κάποια εκροή από τη θηλή

ΕΟΠΥΥ: Συνταγογραφεί εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών

«Με δεδομένο ότι παρατηρείται αύξηση αυτού του τύπου του καρκίνου μετά τα 40, κάθε γυναίκα (με ελεύθερο ιστορικό) θα πρέπει κάθε χρόνο να κάνει μία ψηφιακή μαστογραφία, με στόχο τον εντοπισμό σε πρώιμο στάδιο, κάποιου τυχαίου μορφώματος στον μαστό. Αυτή η εξέταση, ανάλογα με τη σύσταση του ιατρού, συμπληρώνεται από έναν υπέρηχο μαστών».

«Μάχη» με τον καρκίνο δίνει γνωστός ηθοποιός - «Δε φοβάμαι να πεθάνω»

Ο καρκίνος της τραχήλου της μήτρας

Δεύτερος σε συχνότητα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο οποίος μπορεί να διαγνωστεί εγκαίρως με το τεστ Παπανικολάου. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η παρατήρηση:

  • Ασυνήθιστης αιμορραγίας από τον κόλπο, ειδικά μετά τη σεξουαλική επαφή ή σε γυναίκες που έχουν μπει στην εμμηνόπαυση
  • Πόνου κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Δύσοσμων κολπικών εκκρίσεων
  • Αίματος στα ούρα
  • Ακράτειας
  • Απώλειας της όρεξης

Δεύτερος σε συχνότητα είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας- φωτ. unsplash

«Η εξέταση πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από την ηλικία έναρξης της σεξουαλικής επαφής. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό σε μία χρόνια λοίμωξη από τον ιό HPV, οπότε για την ανίχνευση του ιού αυτού μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το λεγόμενο hpv dna test, με το οποίο θα ανιχνεύσουμε όχι μόνο την ύπαρξη του ιού, αλλά και τους διάφορους γονότυπους τους. Γνωρίζουμε ότι κάποιοι από αυτούς έχουν συσχετιστεί πιο άμεσα με τη δημιουργία μιας δυσπλασίας στον τράχηλο. 

Σημαντικό είναι να αναφερθεί και η ύπαρξη εμβολίου κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων, με το οποίο συνιστάται να εμβολιάζονται όλα τα κορίτσια, αλλά και τα αγόρια», σημείωσε η κ. Καραουλάνη.

Δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους: Ξεκινά τον Ιούνιο το πρόγραμμα

Ο καρκίνος των ωοθηκών

Αναφερόμενη στον καρκίνο των ωοθηκών, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν ακόμη σημαντικό τύπο γυναικολογικού καρκίνου, ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί τις περισσότερες φορές έγκαιρα, μέσω του υπερηχογραφημάτος των έσω γεννητικών οργάνων.

«Η συγκεκριμένη εξέταση καλό είναι επίσης, να γίνεται σε ετήσια βάση. Η έγκυρη διάγνωση αποτελεί το σημαντικότερο κομμάτι σε αυτόν τον καρκίνο και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην πρόγνωση και στη βελτίωση και της νόσου». 

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον συχνότερο τύπο καρκίνου που προσβάλλει τον γυναικείο πληθυσμό- φωτ. unsplash

Ο καρκίνος του κόλπου και του αιδοίου

Σύμφωνα με την κ. Καραουλάνη, οι συγκεκριμένοι καρκίνοι αποτελούν σπανιότερες μορφές πρωτοπαθούς εστίας και συνήθως είναι επέκταση της νόσου του τραχήλου ή του ενδομητρίου. 

Δώρα Χρυσικού: «Η μητέρα μου με έσωσε από τον καρκίνο»

Γενικότεροι τρόποι πρόληψης των γυναικολογικών καρκίνων 

Πέρα από τους παραπάνω τρόπους πρόληψης των διάφορων τύπων γυναικολογικών καρκίνων, που αφορούν κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση μέσα από τις τακτικές ιατρικές εξετάσεις, η κ. Καραουλάνη αναφέρθηκε και σε άλλους πιο γενικούς, που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. 

  • ΔΙΑΤΡΟΦΗ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

«Είναι γνωστό ότι η διατήρηση φυσιολογικού βάρους σώματος, η σωματική δραστηριότητα και η σωστή διατροφή, που περιλαμβάνει πλούσιες φυτικές ίνες, περιορισμό του αλκοόλ και αποφυγή του καπνίσματος, συμβάλλουν θετικά στην πρόληψη». 

  • ΥΠΝΟΣ – ΑΝΑΠΑΥΣΗ

«Αφορά τόσο στην ξεκούραση του σώματος, όσο και στην ψυχολογική ξεκούραση. Γενικότερα, συστήνεται να έχουμε 8 ώρες ύπνου, την ημέρα».

  • ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

«Είναι σημαντικό να ξεκινάει η αγωγή από πολύ μικρές ηλικίες, ενώ όσον αφορά πχ. στο κομμάτι της χρήσης του προφυλακτικού καθ’ όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, για την προστασία και αποφυγή σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων». 

άσκηση στο γυμναστήριο

Η γυμναστική και η καθημερινή φυσική άσκηση αποτελούν έναν γενικότερο τρόπο πρόληψης κατά του καρκίνου - φωτ. unsplash
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΕΣ – ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ (ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ)

«Στη σημερινή εποχή το στρες αποτελεί έναν παράγοντα που σχετίζεται με πάρα πολλές νόσους, μεταξύ αυτών και με τον καρκίνο. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να το περιορίζουμε».

  • ΦΥΣΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

«Καλό είναι να έχουμε μία 30λεπτη άσκηση ή ένα γρήγορο περπάτημα, καθημερινά». 

  • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΦΥΣΗ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

«Γενικότερα όλοι οι παράγοντες του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε και ό,τι αντιμετωπίζουμε στην καθημερινότητά μας, έχουν ένα άμεσο αντίκτυπο στην ζωή μας, όπως πχ. η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, που σχετίζεται με διάφορους τύπους καρκίνου». 

Δώρα Χρυσικού: «Στο χειρουργείο με άνοιξαν από πάνω μέχρι κάτω»

CPRGGreece: Δωρεάν e-γραμμή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για ασθενείς με καρκίνο και οικείους

Τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης, τόνισε από την πλευρά του και ο Ευστράτιος Αθανασίου, Ιδρυτής & Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΕΕΠΚΑ / CPRGGreece, υπογραμμίζοντας και τον ουσιώδη ρόλο της ολιστικής προσέγγισης στην φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, κυρίως μέσω της ψυχοκοινωνικής υποστήριξης. 

«Όλοι εμείς στην ΕΕΕΠΚΑ, στο πλαίσιο των κοινωνικών μας δράσεων, είμαστε χαρούμενοι που έχουμε παραδώσει στο κοινό την e-Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης για ασθενείς με καρκίνο και οικείους αυτών, παρέχοντας, δωρεάν και καθημερινά, υποστήριξη σε κάθε επίπεδο σε όσους έχουν ανάγκη. Με ένα απλό SMS γράφοντας τη λέξη "γραμμή" στο 6946868422 μπορούν όλοι να ενημερωθούν και να ενταχθούν προς βοήθεια», σημείωσε στο star.gr.

Καρκίνος του μαστού: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για το Συνέδριο της Ρόδου

Η Cancer Prevention Research Group in Greece (CPRGGreece) είναι μια καινοτόμος εθελοντική πρωτοβουλία της νέας γενιάς, που ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 2021.

«Στόχος μας είναι η ένωση μεταξύ διεπιστημονικής έρευνας και κοινωνικής προσφοράς, υπέρ της πρόληψης του καρκίνου. Είμαστε όλες και όλοι ιδιαίτερα περήφανοι που, αν και ξεκίνησε δειλά, δειλά η λειτουργία πριν από περίπου 2 έτη, τώρα έχουμε ήδη ενεργά 7 ερευνητικά και 14 κοινωνικά project, με πάνω από 780 μέλη σε 73 χώρες του κόσμου», είπε ο κ. Αθανασίου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top