Ρωσία -Λήξη συναγερμού: Οι δυνάμεις της Wagner επιστρέφουν στις βάσεις τους

Ο Πριγκόζιν συμφώνησε να σταματήσει η προέλαση της Wagner

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία καθώς σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας ο Αλεξάντερ Λουκασένκο, πρόεδρος της Λευκορωσίας, ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή έτσι ώστε να σταματήσει η ανταρσία της Wagner. Τις σχετικές πληροφορίες μετέδωσαν τα πρακτορεία Tass και Ria Novosti.

Μάλιστα το Ria Novosti αναφέρει ότι μετά από επικοινωνία που είχε με τον Λευκορώσο πρόεδρο, ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχθηκε την πρόταση που του έγινε να σταματήσει το κίνημα της μισθοφορικής στρατιωτικής ομάδας Βάγκνερ, της οποίας ηγείται.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ΜΜΕ ο Λευκορώσος πρόεδρος πρότεινε, επιπλέον, να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης. Να σημειωθεί ότι ο Λουκασένκο ήταν ο πρώτος από τους στενούς συμμάχους του Πούτιν με τους οποίους επικοινώνησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ραγδαίες εξελίξεις στη Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν - Πούτιν

Διαβάστε ναλυτικά η δήλωση της υπηρεσίας Τύπου της προεδρίας της Λευκορωσίας:

«Σήμερα το πρωί, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ενημέρωσε τον Λευκορώσο ομόλογό του για την κατάσταση στη νότια Ρωσία με την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Wagner. Οι αρχηγοί κρατών συμφώνησαν για κοινές ενέργειες.

Κατά την περαιτέρω ανάπτυξη των συμφωνιών, ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας, αφού διευκρίνισε επιπλέον την κατάσταση μέσω των δικών του καναλιών, σε συμφωνία με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής της Wagner PMC Γεβγέν Πριγκόζιν.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ως αποτέλεσμα, ήρθαν σε συμφωνίες για το απαράδεκτο να εξαπολύσουν μια αιματηρή σφαγή στο έδαφος της Ρωσίας. Ο Γεβγέν Πριγκόζιν αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο να σταματήσει η μετακίνηση των ενόπλων της εταιρείας Wagner στη Ρωσία και να λάβει περαιτέρω μέτρα για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Αυτή τη στιγμή, στο τραπέζι υπάρχει μια απολύτως κερδοφόρα και αποδεκτή επιλογή για την επίλυση της κατάστασης, με εγγυήσεις ασφαλείας για τους μαχητές της Wagner PMC.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, επίσης σήμερα ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας πραγματοποίησε δύο συναντήσεις με το μπλοκ εξουσίας της χώρας για αυτήν την κατάσταση».

Λίγη ώρα αργότερα, ο Πριγκόζιν επιβεβαίωσε πως οι μαχητές επιστρέφουν στις βάσεις τους για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Το ηχητικό του μήνυμα ο Πριγκόζιν αναφέρει τα εξής:

«Επρόκειτο να διαλύσουν την Wagner. Βγήκαμε στις 23 Ιουνίου σε μια Πορεία Δικαιοσύνης. Σε μία ημέρα, φτάσαμε περίπου 200 χλμ. μακριά από τη Μόσχα. Αυτήν τη στιγμή, δεν χύσαμε ούτε μια σταγόνα αίμα των μαχητών μας. Τώρα, η στιγμή ήρθε όπου το αίμα μπορεί να χυνόταν. Για αυτό, κατανοώντας την ευθύνη να χύσουμε ρωσικό αίμα σε κάποιο από τα σημεία, γυρίζουμε πίσω τα κομβόι μας και επιστρέφουμε στα στρατόπεδα σύμφωνα με το σχέδιο».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top