Σουδάν: «Κινδυνεύουμε ακόμη και να ανοίξουμε την πόρτα» λέει ο Μητροπολίτης

Για τρίτη μέρα εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη - 97 νεκροί από τις εχθροπραξίες

 «Κινδυνεύουμε ακόμη και να ανοίξουμε την πόρτα» είπε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, στην ΕΡΤ3
Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν.Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση.

Σουδάν: Συγκλονίζει η Ελληνίδα που μίλησε στο Star – «Δε βλέπουμε τον ήλιο»

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσεις πως θάνατοι είχαν καταγραφεί στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. Υπογράμμιζε μάλιστα πως νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη. Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια.

Σουδάν: «Καταφύγιο στη Μητρόπολη βρήκαν 15 Έλληνες- Δεν κάναμε Ανάσταση»

Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων.

Σουδάν: Η κρατική τηλεόραση και το ραδιόφωνο σίγησαν

Η κρατική τηλεόραση του Σουδάν διέκοψε σήμερα το απόγευμα το πρόγραμμά της, μια ενέργεια που, σύμφωνα με εργαζομένους, είχε ως στόχο να αποτραπεί η διάδοση προπαγάνδας από τους παραστρατιωτικούς που μάχονται με τον στρατό για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Εργαζόμενοι σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι οι αρχές έκοψαν το σήμα αφού οι RSF μπήκαν στο κτίριο της τηλεόρασης στο Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου από το Χαρτούμ και χρησιμοποίησαν το δίκτυο του ραδιοφώνου για να μεταδώσουν πρόγραμμα υπέρ τους.

Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν- 97 άμαχοι σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες/  AP Photo/Marwan Ali

Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν- 97 άμαχοι σκοτώθηκαν στις εχθροπραξίες/  AP Photo/Marwan Ali

Ανταποκριτές του Reuters από το Χαρτούμ και άλλες πόλεις είπαν ότι η μετάδοση διακόπηκε την Κυριακή, ενώ νωρίτερα η τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς το ίδιο, μαγνητοσκοπημένο υλικό. Το κρατικό ραδιόφωνο σίγησε επίσης.

Σουδάν: Για τρίτη μέρα εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας μίλησε, χθες, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή του Σουδάν, καθώς παραμένουν για τρίτη ημέρα εγκλωβισμένα περίπου 15 άτομα στη Μητρόπολη, όπου είχαν πάει το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

ΥΠΕΞ: Βασικό μέλημα η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν

«Δε βλέπουμε τον ήλιο» ήταν η μαρτυρία της Ελληνίδας που είναι εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη και μίλησε στο Star 

«Δε βλέπουμε τον ήλιο» ήταν η μαρτυρία της Ελληνίδας που είναι εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη και μίλησε στο Star 

«Η κατάσταση έχει ενταθεί, δυστυχώς είναι χειρότερα από ότι εχθές δεν υποχωρεί καμία από τος δύο πλευρές και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Είμαστε μέσα στο κτήριο της Μητρόπολης, 15 άτομα όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες και μια γυναίκα από τη Ρωσία με το παιδάκι της. Μέχρι στιγμής έχουμε τα βασικά πράγματα αλλά αν κρατήσει για πολύ η κατάσταση, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα έχουμε. Δεν έχουμε ρεύμα και νερό σε όλο το Σουδάν. Έχουμε επικοινωνήσει με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάρι, είναι ενήμερο το Πατριαρχείο, η διπλωματική αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής ένωσης και προσπαθούν να βρουν τρόπο, αλλά είναι δύσκολο γιατί το κτίριο είναι στο επίκεντρο της διαμάχης. Κινδυνεύουμε ακόμη και να ανοίξουμε την πόρτα», ανέφερε αρχικά και πρόσθεσε για τους Έλληνες τραυματίες:

«Είναι σταθερή η κατάσταση τους, δεν εμπνέει ανησυχία και οι γιατροί είπαν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε χειρουργείο μόλις ανοίξουν τα καταστήματα για να προμηθευτούν ιατρικά υλικά, καθώς είναι κλειστά λόγω της κατάστασης. Μόνο ο στρατός κυκλοφορεί έξω» πρόσθεσε.

Σουδάν: Tραυματίστηκαν δύο Έλληνες από ρουκέτα έξω από εκκλησία

Για την κατάσταση των υπόλοιπων Ελλήνων που ζουν στην περιοχή, είπε ότι: «Όλοι είναι καλά, εκτός από το σπίτι ενός ζευγαριού που το χτύπησε ρουκέτα, αλλά δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός».

«Κανείς δεν ξέρει και δεν περίμενε να ενταθούν τα προβλήματα αυτές τις ημέρες. Ήταν πολύ επικίνδυνο να κάνουμε και την Αναστάσιμη Λειτουργία» εκτίμησε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top