Μεξικό: Έρευνα για «ανθρωποκτονία» για φωτιά σε κέντρο κράτησης μεταναστών

Έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ πρόσωπα που φέρονται να έχουν ποινικές ευθύνες

Βίντεο του Reuters με τις διαμαρτυρίες ακτιβιστών για την τραγωδία στο Μεξικό

Ξεκίνησε η διενέργεια έρευνα για «ανθρωποκτονία» κατά συρροή κι έχουν ταυτοποιηθεί 8 φερόμενοι ως υπεύθυνοι για τον θάνατο 39 μεταναστών σε ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης στη Σιουδάδ Χουάρες, πάνω στα σύνορα του Μεξικού με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν, χθες Τετάρτη, οι μεξικανικές αρχές.

ΗΠΑ: Νέο βίντεο-σοκ από το μακελειό στο σχολείο του Νάσβιλ

«Κανένας από τους δημόσιους λειτουργούς και κανένας από τους ιδιωτικούς φρουρούς δεν έκανε το παραμικρό για να ανοίξει την πόρτα στους μετανάστες που βρίσκονταν στο εσωτερικό ενώ φλεγόταν», δήλωσε η εισαγγελέας Σάρα Ιρένε Ερερίας Γκέρα, ειδικευμένη σε υποθέσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την επομένη της τραγωδίας. «Διενεργείται έρευνα για «ανθρωποκτονία» κατά συρροή και πρόκληση σοβαρών σωματικών βλαβών», πρόσθεσε η εισαγγελέας, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να διαπράχθηκαν και άλλα κακουργήματα.

Έχουν ταυτοποιηθεί 8 πρόσωπα

Μάλιστα, η υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ρόσα Ισέλα Ροδρίγκες συμπλήρωσε πως έχουν ταυτοποιηθεί οκτώ πρόσωπα που φέρονται να έχουν ποινικές ευθύνες. Πρόκειται για τρεις υπαλλήλους του Εθνικού Ινστιτούτου Μετανάστευσης (INM) και πέντε εργαζόμενους σε ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, διευκρίνισε η κυρία Ροδρίγκες, ενώ ζητήθηκε από δικαστές να εκδοθούν τουλάχιστον τέσσερα εντάλματα σύλληψης μέχρι χθες, σύμφωνα με την εισαγγελέα. Η ίδια επιβεβαίωσε πως είναι αυθεντικό βίντεο διάρκειας 32 δευτερολέπτων που έχει περιέλθει στην κατοχή μέσων ενημέρωσης. «Το βίντεο αυτό αποτελεί μέρος του αποδεικτικού υλικού», είπε.

Εικόνες από την τραγωδία / Φωτογραφία από AP, Morgan Lee

 

Το κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μεξικό που τυλίχθηκε στις φλόγες / Φωτογραφία από AP, Christian Chavez

Οι εικόνες, από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης, καταγράφτηκαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη και καταγράφουν έναν άνδρα να προσπαθεί να ρίξει με κλωτσιές την κλειδωμένη πόρτα του κελιού του πίσω από τα σίδερα κι ενώ αναδίδεται πυκνός καπνός. Σε πρώτο πλάνο, στην άλλη πλευρά της αίθουσας, τρεις φρουροί, οι δύο ένστολοι, φεύγουν, του γυρίζουν την πλάτη χωρίς να του προσφέρουν καμιά βοήθεια.

«Θα σας πάω να δείτε τον Θεό»: Σκότωσε τις κόρες της για εκδίκηση

Ο μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ διαβεβαίωσε πως δεν θα υπάρξει «ατιμωρησία» για την τραγωδία στο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Σιουδάδ Χουάρες. «Δεν θα κρύψουμε τίποτα και δεν θα υπάρξει ατιμωρησία», είπε ο κ. Λόπες Ομπραδόρ. Αρχικά, ο μεξικανός πρόεδρος είχε εκτιμήσει πως οι μετανάστες έβαλαν φωτιά σε στρώματα, σε ένδειξη «διαμαρτυρίας». «Υποθέτουμε πως έμαθαν πως επρόκειτο να απελαθούν, να μετακινηθούν», είπε την Τρίτη, μερικές ώρες μετά την τραγωδία αυτή άνευ προηγουμένου σε κέντρο κράτησης μεταναστών στο Μεξικό.

«Διαπράχθηκε έγκλημα»

Σημειώνεται ότι όλα τα θύματα ήταν άνδρες, ενώ οι γυναίκες που βρίσκονταν στο κέντρο απομακρύνθηκαν με ασφάλεια και η μεξικανική κυβέρνηση πιέζεται να δώσει απαντήσεις. «Γιατί δεν έβγαλαν έξω αυτούς τους ανθρώπους; Σαφέστατα, διαπράχθηκε πολύ σοβαρό έγκλημα», τόνισε η υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας Ροδρίγκες. «Δεν ήταν ικανοί να ανοίξουν μια πόρτα;», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως δεν είναι σαφές ποια ήταν τα πρωτόκολλα για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και αν οι φρουροί είχαν εκπαιδευτεί για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Βλέποντας το βίντεο, «μοιάζει σαν να μην είχαν καμία εκπαίδευση», συμπλήρωσε.

«Διαπράχθηκε έγκλημα», είπε η Υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας / Φωτογραφία από AP, Morgan Lee

Υπογραμμίζεται ότι δεν είναι σαφές πόση ώρα πέρασε από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά έως την ώρα που άνοιξαν οι πόρτες, μετά την άφιξη της πυροσβεστικής και των τραυματιοφορέων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top