Λονδίνο: Ήθελε να πάρει τον νεφρό πλανόδιου για μεταμόσχευση στην κόρη του

Ένοχος γερουσιαστής της Νιγηρίας και η σύζυγός του

Στιγμιότυπα από τις ομιλίες του Νιγηριανού γερουσιαστή, Ίκε Εκουερεμάντου/ ΑΡ

Ο Νιγηριανός γερουσιαστής, Ίκε Εκουερεμάντου, κρίθηκε ένοχος σήμερα από δικαστήριο του Λονδίνου επειδή πέρσι επιχείρησε να αφαιρέσει τον νεφρό ενός νεαρού άνδρα για να το μεταμοσχεύσει στην κόρη του.

O Nιγηριανός γερουσιαστής,  Ίκε Εκουερεμάντου/ screenshot video AP

O Nιγηριανός γερουσιαστής,  Ίκε Εκουερεμάντου/ screenshot video AP

Εκτός από τον 60χρονο γερουσιαστή, το δικαστήριο έκρινε ενόχους τη σύζυγό του, Μπεατρίς, 56 ετών, και έναν γιατρό που μεσολάβησε για να γίνει η μεταμόσχευση, τον Ομπίνα Ομπέτα, 50 ετών. Όλοι τους κατηγορούνταν για συνωμοσία με στόχο τη μεταφορά του νεαρού άνδρα από το Λάγκος στο Λονδίνο για να του πάρουν τον νεφρό.

Η 25χρονη κόρη του ζεύγους, Σόνια, αθωώθηκε.

Ο Εκουερεμάντου, που ήταν και πρώην αντιπρόεδρος της Γερουσίας στη Νιγηρία, καθώς και όλοι οι συγκατηγορούμενοί του δήλωναν αθώοι. Οι ποινές τους θα ανακοινωθούν στις 5 Μαΐου.

Χειρουργικά εργαλεία κατά τη διάρκεια επέμβασης για μεταμόσχευση νεφρού/ ΑΡ Molly Riley

Χειρουργικά εργαλεία κατά τη διάρκεια επέμβασης για μεταμόσχευση νεφρού/ ΑΡ Molly Riley

Οι κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη, με βάση τον νόμο περί σύγχρονης δουλείας. Στο πλαίσιο αυτού του νόμου, κατηγορήθηκαν για συνωμοσία με στόχο την εκμετάλλευση ενός ανθρώπου.

Το θύμα, που η οικογένεια δήλωνε ότι ήταν εξάδελφος της Σόνια, στην πραγματικότητα ήταν ένας πλανόδιος πωλητής από το Λάγκος. Του είχαν υποσχεθεί ότι θα του έδιναν 7.000 στερλίνες αλλά και ότι θα μπορέσει να παραμείνει και να εργαστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Βρετανία είναι νόμιμο να δωρίζει κανείς τον νεφρό του για αλτρουιστικούς λόγους, όχι όμως εάν πρόκειται να λάβει κάποιο οικονομικό ή υλικό αντάλλαγμα.

Στην κατάθεσή του ο νεαρός αφηγήθηκε ότι πίστευε πως θα εργαζόταν στη Βρετανία και μόνο όταν βρέθηκε απέναντι στους Βρετανούς γιατρούς αντιλήφθηκε ότι θα του έπαιρναν κάποιο όργανο. Απευθύνθηκε τότε στην αστυνομία «ψάχνοντας κάποιον που θα του έσωζε τη ζωή». Η επέμβαση δεν έγινε ποτέ.

Ο γερουσιαστής, που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα και εκλέγεται στη νοτιανατολική Νιγηρία, δεν ήταν υποψήφιος στις πρόσφατες εκλογές στη χώρα του, δεδομένου ότι είχε προφυλακιστεί στη Βρετανία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top