«Γερμανικά Τέμπη»: O σταθμάρχης που έπαιζε με κινητό & οδήγησε σε τραγωδία

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα του 2016 στη Γερμανία

Πώς εκπαιδεύονται οι σταθμάρχες στην Ευρώπη - Βίντεο από ALPHA

Μία από τις μεγαλύτερες σιδηροδρομικές τραγωδίες της Γερμανίας, παρόμοια με τη φονική σύγκρουση τρένων στα Τέμπη, είχε σημειωθεί το Φεβρουάριο του 2016, όταν ο σταθμάρχης... έπαιζε παιχνίδι με το κινητό του τηλέφωνο.

Τέμπη: Αβάσταχτος πόνος στην κηδεία της Θώμης, τη Χρύσας και της Αναστασίας

Η προσοχή του υπεύθυνου για τις δύο γραμμές σταθμάρχη ήταν στραμμένη αλλού με αποτέλεσμα να δώσει στα τρένα λάθος σήματα. Η σφοδρή σύγκρουση σημειώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2016 κοντά στην πόλη Bad Aibling. Στα τρένα επέβαιναν συνολικά 150 επιβάτες, με τον τραγικό απολογισμό να μεταφράζεται σε 12 νεκρούς και 89 τραυματίες

Το χρονικό του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στη Γερμανία 

Ο σταθμάρχης είχε συνδεθεί στο διαδίκτυο κι έπαιζε το παιχνίδι «Dungeon Hunter 5», όπου κυνηγοί κεφαλών κυνηγούν τέρατα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων απαγορεύεται ρητά από τους κανόνες κατά τη διάρκεια της εργασίας. Την ώρα που έπαιζε, κάνει τη μοιραία κίνηση και πατά λάθος κουμπιά, ωστόσο το αυτόματο σύστημα αναγνωρίζει το λάθος, ότι δηλαδή από την άλλη κατεύθυνση κινείται αμαξοστοιχία, στην οποία δόθηκε το πράσινο φως. Όμως, η προσοχή του σταθμάρχη είχε αποσπαστεί σε τόσο μεγάλο βαθμό που πάτησε ξανά χειροκίνητα το λάθος κουμπί. Αποτέλεσμα; Το τρένο να περάσει τον κόκκινο σηματοδότη με ταχύτητα και να ξεκινήσει η τραγωδία, καθώς από την άλλη κατεύθυνση κινείται με επίσης μεγάλη ταχύτητα το άλλο τρένο. Τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά και με σφοδρότητα. 

Τέμπη: «Ο επιθεωρητής του ΟΣΕ πήρε αναρρωτική χωρίς να τον εξετάσουν»

Σημειώνεται ότι οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι η προσοχή του σταθμάρχη είχε αποσπαστεί από παιχνίδι που έπαιζε στο κινητό του για «μεγάλη χρονική περίοδο» μέχρι και πριν τη σφοδρή σύγκρουση. «Ο κατηγορούμενος αποσπάστηκε από τον έλεγχο της διασταυρούμενης κυκλοφορίας των τρένων. Έτσι, έδωσε στα τρένα λάθος σήματα και στη συνέχεια, μόλις παρατήρησε το λάθος του, επιχείρησε να ψάξει την κλήση έκτακτης ανάγκης πατώντας λάθος συνδυασμό κουμπιών, πράγμα που σημαίνει ότι οι μηχανοδηγοί δεν μπορούσαν να τον ακούσουν» είπαν οι εισαγγελείς.

Τέμπη: Ανατριχιαστικό βίντεο, δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση

Ο σταθμάρχης που είχε παραδεχτεί κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι είχε παίξει ένα παιχνίδι στο κινητό του, αλλά αρνήθηκε ότι αποσπάστηκε η προσοχή του λόγω αυτού, καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2018 αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, όπως προβλέπει ο γερμανικός Ποινικός Κώδικας, έχοντας εκτίσει τα 2/3 της ποινής του.

Σημασία στη σωστή εκπαίδευση

Υπογραμμίζεται ότι η Γερμανία δίνει μεγάλη σημασία στην εκπαίδευση, η οποία είναι συνήθως τριετής με θεωρητικό και πρακτικό μέρος. Η κατάρτιση των σταθμαρχών ολοκληρώνεται με μια θεωρητική και πρακτική εξέταση ενώπιον του αρμόδιου Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας.

Τέμπη: Η ένδειξη 10 λεπτά πριν τη σύγκρουση που κίνησε υποψίες

Ακόμα, μείζονος σημασίας είναι το ψυχολογικό τεστ στο οποίο εξετάζονται οι υποψήφιοι, καθώς θα πρέπει να μπορούν να αναλάβουν θέση ευθύνης.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top