Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 40.000 οι νεκροί - Στήριξη Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Διασώθηκαν 356.000 έγκυες, οι 38.800 γεννούν τον επόμενο μήνα

To ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star 19/2 για την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Άγκυρα

Με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ  Ερντογάν, συναντήθηκε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Άγκυρα. Στο μεταξύ, η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες για την απομάκρυνση των χαλασμάτων από τα κατεστραμμένα κτίρια, καθώς οι επιχειρήσεις διάσωσης ολοκληρώθηκαν χθες, δύο εβδομάδες μετά τους ισχυρούς σεισμούς που στοίχισαν τη ζωή σε πάνω από 46.000 ανθρώπους σε και Συρία.

Στην Αθήνα ο Άντονι Μπλίνκεν: Συνάντηση με Μητσοτάκη και Δένδια

Οι Ερντογάν και Μπλίνκεν συναντήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών στη μεγάλη αίθουσα του αεροδρομίου Εσένμπογκα, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία ότι η Ουάσινγκτον θα στηρίξει τον σύμμαχό της «για όσο χρειαστεί». Οι ΗΠΑ έχουν αποστείλει ομάδα έρευνας και διάσωσης στην Τουρκία, μαζί με ιατρικές προμήθειες, ειδικά εκσκαπτικά μηχανήματα και επιπλέον χρηματοδότηση 85 εκατ. δολαρίων σε ανθρωπιστική βοήθεια, που καλύπτει επίσης τη Συρία. 

Συνάντηση Μπλίνεν - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα/ AP Photo/Burhan Ozbilici

Συνάντηση Μπλίνεν - Τσαβούσογλου στην Άγκυρα/ AP Photo/Burhan Ozbilici

«Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Τουρκία για όσο χρειαστεί» μετά τον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, είπε ο Μπλίνκεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. 

Σεισμός Τουρκία: Πάνω από 40.000 οι νεκροί

Η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών AFAD ανακοίνωσε ότι σχεδόν 13.000 εκσκαπτικά μηχανήματα, γερανοί, φορτηγά και άλλα ειδικά οχήματα έχουν σταλεί στις πληγείσες περιοχές.

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία έχει φτάσει τους 41.020, ανέφερε η  AFAD, και αναμένεται να αυξηθεί, καθώς περίπου 385.000 διαμερίσματα στη χώρα έχουν καταστραφεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται. 

Σεισμός Τουρκία: Διασώθηκαν 356.000 έγκυες αλλά μένουν σε καταυλισμούς

Μεταξύ των επιζώντων από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία και τη Συρία είναι περίπου 356.000 έγκυες που έχουν άμεση ανάγκη για πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες, όπως ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA). 

Από αυτές τις γυναίκες, 226.000 στην Τουρκία και 130.000 στη Συρία, οι περίπου 38.800 πρόκειται να γεννήσουν μέσα στον επόμενο μήνα. 

Πλήθος κόσμου έμεινε χωρίς στέγη μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουκρία/ AP Photo/Bernat Armangue

Πλήθος κόσμου έμεινε χωρίς στέγη μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουκρία/ AP Photo/Bernat Armangue

Σύμφωνα με αυτή την υπηρεσία του ΟΗΕ, πολλές από τις γυναίκες βρίσκονται σε καταυλισμούς ή είναι εκτεθειμένες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και δυσκολεύονται να βρουν τροφή ή πόσιμο νερό, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. 

Στη Συρία οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανέφερε ότι κομβόι 14 φορτηγών της εισήλθε στη βορειοδυτική Συρία χθες για να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την έλλειψη πρόσβασης στην πληγείσα από τον πόλεμο περιοχή. 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) πιέζει τις αρχές σε εκείνη την περιοχή της Συρίας να σταματήσουν να παρεμποδίζουν την πρόσβαση καθώς προσπαθεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον σεισμό. 

Ένα παιδί στα χαλάσματα κτιρίου στη σεισμόπληκτη Τουρκία- AP Photo/Bernat Armangue

Ένα παιδί στα χαλάσματα κτιρίου στη σεισμόπληκτη Τουρκία- AP Photo/Bernat Armangue

Σεισμός Τουρκία: Tέλος στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης- Συνεχίζονται μόνο σε δύο επαρχίες

Η Τουρκία αποφάσισε σήμερα, δεκατέσσερις ημέρες μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτός από τις δύο περισσότερο πληγείσες επαρχίες, την Καχραμανμαράς και τη Χατάι, ανακοίνωσε η τουρκική υπηρεσία αντιμετώπισης καταστροφών, Afad.

«Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτίρια», δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και στη Συρία και τον θάνατο 40.689 ανθρώπων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Afad.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top