Οι New York Times μηνύουν την ΕΕ για τα μηνύματα Φον ντερ Λάιεν - Μπουρλά

Ζητούν τη δημοσιοποίηση των γραπτών συζητήσεων για τα εμβόλια

Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν (AP Photo/Jean-Francois Badias) 

Η αμερικανική εφημερίδα «New York Times» προσέφυγε στο δικαστήριο της ΕΕ, για τη μη δημοσιοποίηση των γραπτών μηνυμάτων που αντάλλαξαν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά.

Οι ΝΥΤ υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν έχει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν πληροφορίες για τις συμφωνίες που έκανε η Ένωση σχετικά με την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, τα οποία κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ.

Ντερ Λάιεν: Κλήθηκε σε ακρόαση από την επιτροπή Ευρωβουλής για τα εμβόλια!

Σύμφωνα με το Politico, η προσφυγή κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύθηκε στο δημόσιο μητρώο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χθες Δευτέρα.

Οι New York Times, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, ανέφεραν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν το αντικείμενο της αγωγής, επί του παρόντος.
Όλα ξεκίνησα τον Ιανουάριο του 2022, όταν η Ευρωπαία διαμεσολαβήτρια, Έμιλι Ο’ Ράιλι, διαπίστωσε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Κομισιόν να ανακτήσει αρχικά τα μηνύματα, έπειτα από αίτημα για δημόσια πρόσβαση σε αυτά, που είχε κάνει ο δημοσιογράφος Αλεξάντερ Φάντα.

Eπίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στη φαρμακοβιομηχανία της Pfizer στις Βρυξέλλες, τον Απρίλιο του 2021 ΑΡ

Eπίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν στη φαρμακοβιομηχανία της Pfizer στις Βρυξέλλες, τον Απρίλιο του 2021 ΑΡ

Η διαμεσολαβήτρια στην έρευνά της διαπίστωσε πως η Κομισιόν δεν είχε ζητήσει ρητά από το προσωπικό γραφείο της Φον ντερ Λάιεν να αναζητήσει τα γραπτά μηνύματα.

Έπειτα, η Επίτροπος Διαφάνειας, Vera Jourova είχε υποστηρίξει πως τα γραπτά μηνύματα μπορεί να είχαν διαγραφεί, λόγω της βραχύβιας, εφήμερης φύσης τους.

Ο Άλμπερτ Μπουρλά και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν/ ΑΡ

Ο Άλμπερτ Μπουρλά και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν/ ΑΡ

Η Bild έχει καταθέσει σειρά αγωγών σε βάρος της Κομισιόν, ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά εμβολίων κατά του κορωνοϊού, των εταιρειών Pfizer/ BioNTech και AstraZeneca.  

Πολλές από αυτές τις αιτήσεις απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια, όμως η γερμανική εφημερίδα απέκτησε κάποια έγγραφα που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις, μεταξύ άλλων την ανταλλαγή μερικών email που ξεκινούσε τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο, καμία πληροφορία σχετικά με τις προηγούμενες επαφές της Φον ντερ Λάιεν με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer, δεν ήρθαν στο φως ως αποτέλεσμα της αγωγής που έκανε η Bild.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top