Αισιόδοξος ο Τσαβούσογλου πως η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση F-16

Χαμηλές οι προσδοκίες από τη συνάντηση Μπλίνκεν - Τσαβούσογλου

Ενόψει της συνάντησής του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε σήμερα αισιόδοξος πως η Ουάσινγκτον θα εγκρίνει την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα, επικαλούμενος τα «κοινά στρατηγικά συμφέροντα» ΗΠΑ και Τουρκίας.

Κορυφαία στελέχη του αμερικανικού Κογκρέσου αντιτίθενται σθεναρά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία, αψηφώντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν.

ΗΠΑ: Αντιδράσεις στη Γερουσία για την πώληση F-16 στην Τουρκία

Το κλίμα πριν τη συνάντηση ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο και οι προσδοκίες χαμηλές, με το χάσμα στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών να παραμένει αγεφύρωτο.
 
Όπως μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής του Star στην Ουάσινγκτον, Δημήτρης Σουλτογιάννης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήγε στις ΗΠΑ με έναν σκοπό: να λάβει εγγυήσεις από τους Αμερικανούς για την πώληση και αναβάθμιση των F-16. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, δυστυχώς για εκείνον και τον Ερντογάν τα χέρια του Μπλίνκεν και του Μπάιντεν είναι δεμένα μέχρι να πει το «ναι» το Αμερικανικό Κογκρέσο.

Με τον Μενέντεζ να είναι ανένδοτος, η σημερινή συζήτηση Μπλίνκεν- Τσαβούσογλου θα μείνει σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ αναμένεται να υπάρξει και επίπληξη από αμερικανικής πλευράς για τα εμπόδια που βάζει η Άγκυρα στην ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Τέλος, μετά και την ομιλία του Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του «κλειδώνει» η 14η Μαΐου ως η ημερομηνία των τουρκικών εκλογών. 
  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top