ΠΟΥ: Η «Κράκεν» είναι πιο μεταδοτική μετάλλαξη - Ανιχνεύτηκε σε 38 χώρες

Λιγότερο επικίνδυνη η νέα υποπαραλλαγής του κορωνοϊού

Βίντεο αποτυπώνει τη ραγδαία εξάπλωση της υποπαραλλαγής Κράκεν / Βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Star

Νέα αξιολόγηση για την υποπαραλλαγή «Κράκεν» εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα μετάλλαξη και ποια είναι τα συμπτώματα.

Υποπαραλλαγή Κράκεν: Εξαπλώνεται με ταχύ ρυθμό – Παγκόσμια ανησυχία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟυ) εξέδωσε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5, στην οποία εκτιμά ότι αυτή είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 - γνωστή και ως «Κράκεν» - έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δε διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Από την άλλη, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα.

Γι' αυτό, αναμένει ότι με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών.

Ο ΠΟΥ αναφέρει ότι μεταξύ 22 Οκτωβρίου 2022 - 11 Ιανουαρίου 2023 έχουν ανιχνευθεί κρούσματα της Όμικρον ΧΒΒ.1.5 σε 38 χώρες, τα περισσότερα στις ΗΠΑ (82%), τη Βρετανία (6%) και τη Δανία (2%).

Κορωνοϊός: Ποια είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Κράκεν

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, τα συμπτώματα της ΧΒΒ.1.5 είναι περίπου παρόμοια με εκείνα των προηγούμενων υποπαραλλαγών της Όμικρον.

Φαίνεται, πάντως, πως οι περισσότεροι άνθρωποι με ΧΒΒ.1.5 έχουν συμπτώματα τύπου κρυολογήματος.

Ωστόσο, λιγότερο συνηθισμένη είναι η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του Omicron. 

Η πιθανότητα η νέα υποπαραλλαγή να προκαλέσει οξύαιχμο επιδημιολογικό κύμα λοιμώξεων COVID-19 σε μια κοινότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το επίπεδο της συλλογικής ανοσίας, οι ανθρώπινες δραστηριότητες και τα μέτρα πρόληψης της μετάδοσης του ιού όπως η χρήση μάσκας.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top