Politico για Ερντογάν: «Σχεδιάζει πολέμους για να σώσει το τομάρι του»

Δημοσίευμα «καταπέλτης» κατά του Τούρκου Προέδρου

«Πυρά» κατά του Ερντογάν εξαπολύει η γερμανική πολιτική εφημερίδα Politico. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα, ο Τούρκος πρόεδρος «έχοντας καταστρέψει την οικονομία της χώρας του και προκειμένου να σώσει το τομάρι του, σχεδιάζει πολέμους».

Τουρκία: Ο Ερντογάν υποψήφιος για το Νόμπελ... Ειρήνης

Το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σκιαγραφεί το Politico, το οποίο με ένα δημοσίευμα «καταπέλτη», στηλιτεύει την πολιτική του Τούρκου προέδρου.

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: «Ο κόσμος σιχάθηκε τον Ερντογάν»

«Έχοντας συντρίψει την τουρκική οικονομία και εξαθλιώνοντας τη μεσαία τάξη που ο ίδιος είχε πλουτίσει, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν περιττό πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των αντιπάλων του», αναφέρει χαρακτηριστικά η Politico και συνεχίζει: 

Είναι μια αδίστακτη προσπάθεια του Ερντογάν να προσκολληθεί στην εξουσία το 2023 - την εκατονταετηρίδα της Τουρκικής Δημοκρατίας - και ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει.

Η γερμανική εφημερίδα στέκεται στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, που πρόκειται να διεξαχθούν στις 23 Ιουνίου και τη χαρακτηρίζει ως την «πιο σημαντική —αν και σε καμία περίπτωση η δικαιότερη— ψηφοφορία στον κόσμο φέτος». «Θα καθορίσει εάν αυτό το έθνος των 85 εκατομμυρίων πολιτών, στην άρθρωση της Ευρώπης, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, θα συνεχίσει να κινείται προς τον δρόμο για να γίνει μια αυταρχική, επεκτατική δύναμη ή αν θα επιλέξει έναν πιο φιλελεύθερο, πλουραλιστικό δρόμο», υπογραμμίζει.

«Για πρώτη φορά από τότε που το συντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002, υπάρχει μια σοβαρή προοπτική πολιτικής αλλαγής. Ο πληθωρισμός τρέχει σε πάνω από 80 τοις εκατό ετησίως, η τουρκική λίρα έχει πέσει κατακόρυφα έναντι του δολαρίου και η δημοτικότητα της κυβέρνησης έχει βυθιστεί, καθώς οι οικονομικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί», συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν — ο οποίος κυβέρνησε με ολοένα και πιο αυταρχικά μετά την τροποποίηση του συντάγματος για να δημιουργήσει ένα προεδρικό σύστημα κατά μέτρο — αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα, με το AKP να λαμβάνει μόλις το 30% υποστήριξη. Φυσικά, η απάντησή του υπήρξε χαρακτηριστικά βάναυση, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές μέτωπο», επισημαίνει.

Politico για Ερντογάν: «Η Τουρκία πειλεί να χτυπήσει την Ελλάδα και δηλώνει μεσολαβητής Ουκρανίας και Ρωσίας»

Στη συνέχεια, το Politico αναφέρεται λεπτομερώς στην εξωτερική πολιτική που έχει ακολουθήσει ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια.

«Παρά την αντίθεση τόσο από την Ουάσιγκτον όσο και από τη Μόσχα, ο Ερντογάν έχει τρομοκρατήσει τις προετοιμασίες για αποστολή τανκς στη Συρία, επιδιώκοντας να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, αλλά που η Άγκυρα θεωρεί ότι συνδέεται με το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). αντάρτες. Φαίνεται αποφασισμένος να ολοκληρώσει μια ουδέτερη ζώνη στην άλλη πλευρά των νότιων συνόρων της Τουρκίας», συνεχίζει η Politico.

«Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί επίσης να χτυπήσει τη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Ελλάδα, εν μέσω βιομηχανικών διαφωνιών για τη γεώτρηση φυσικού αερίου, την Κύπρο και την υποτιθέμενη "στρατιωτικοποίηση" των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, αν και το διεθνές οικονομικό και πολιτικό κόστος οποιασδήποτε τέτοιας ενέργειας την καθιστά ιδιαίτερα απίθανη».

«Από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ερντογάν έχει τοποθετήσει την Τουρκία ως τον απαραίτητο μεσολαβητή μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, βοηθώντας μεσολαβητές και φιλοξενώντας συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών ασφαλείας των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Κατάφερε επίσης να υποστηρίξει την Ουκρανία - μεταξύ άλλων με στρατιωτικές πωλήσεις drone - διατηρώντας παράλληλα εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία και χωρίς να διακυβεύσει την προσωπική του σχέση με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή να προκαλέσει την οργή της Δύσης», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Τέλος, κάνει εκτενή αναφορά και στην εσωτερική πολιτική του Ερντογάν, που στοχεύει στην «εξόντωση» των πολιτικών αντιπάλων του, αναφερόμενος στον Εκρέμ Ιμάμογλου.

«Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε ένα σύστημα δικαιοσύνης που δεν είναι αρκετά γνωστό για την ανεξαρτησία του για να προσπαθήσει να αποκλείσει τους πιο ισχυρούς πιθανούς αμφισβητίες του».

«Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου— μια δημοφιλής προσωπικότητα του κοσμικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που θα μπορούσε να είναι ενοποιητικός υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης — μόλις καταδικάστηκε σε περισσότερα από δύο χρόνια φυλάκιση και απαγόρευση από το δημόσιο για «προσβολή του κοινού αξιωματούχοι». Προς το παρόν, οι εκκρεμείς προσφυγές της απόφασης έχουν ανασταλεί, αλλά ο Ερντογάν μπορεί να προσπαθήσει να επισπεύσει τη δικαστική διαδικασία, επομένως ο αντίπαλός του απαγορεύεται να είναι υποψήφιος», ανεφέρει μεταξύ άλλων.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top