Βραζιλία: Πρώην βουλευτής τραυμάτισε με χειροβομβίδες αστυνομικούς

Επιχείρησαν να τον συλλάβουν

Πρώην βουλευτής άνοιξε πυρ κατά αστυνομικών που επιχείρησαν να τον συλλάβουν - Βίντεο από Reuters

Βραζιλιάνος πρώην κοινοβουλευτικός, υποστηρικτής του απερχόμενου ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου, άνοιξε πυρ και πέταξε χειροβομβίδες για να εμποδίσει τη σύλληψή του, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο ομοσπονδιακοί αστυνομικοί, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Κυριακή.

Βραζιλία: Άγρια δολοφονία 23χρονης influencer μέσα στο σπίτι της

Σημειώνεται ότι ο πρώην βουλευτής Χομπέρτου Τζέφερσον ήταν αντιμέτωπος με φυλάκιση κατ’ εντολή του Ομοσπονδιακού Ανώτατου Δικαστηρίου (STF), επειδή παραβίασε τους όρους της κατ’ οίκον κράτησής του μεταφορτώνοντας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο στο οποίο εξύβρισε την πρόεδρο του κορυφαίου βραζιλιάνικου δικαστικού θεσμού.

Ο πρώην βουλευτής κρατούνταν κατ' οίκον / AP

Την ώρα που αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησαν να τον συλλάβουν στην πόλη Λεβί Γκασπάριαν (πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο, νοτιοανατολικά), ο κ. Τζέφερσον «αντέδρασε» και δύο μέλη των υπηρεσιών επιβολής της τάξης «τραυματίστηκαν από τα θραύσματα χειροβομβίδας που πέταξε», ανέφερε η ομοσπονδιακή αστυνομία (PF) σε ανακοίνωσή της. Τους προσφέρθηκαν ιατρικές φροντίδες και είναι καλά, διευκρίνισε η PF, η οποία ανέπτυξε ενισχύσεις επιτόπου.

Εκλογές Βραζιλία: Προηγείται ο κεντροαριστερός Λούλα του Μπολσονάρου

Ο πρόεδρος Μπολσονάρου πήρε αποστάσεις από τον πρώην βουλευτή, τονίζοντας μέσω Twitter πως «οποιοσδήποτε ανοίγει πυρ εναντίον αστυνομικού πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν κακοποιό στοιχείο. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου προς τους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν στο επεισόδιο αυτό».

Βραζιλία: Οι πιο πολωμένες εκλογές εδώ και δεκαετίες

Προηγουμένως, ο ακροδεξιός αρχηγός του κράτους είχε καταδικάσει την «ένοπλη αντίσταση» που πρόβαλε ο κ. Τζέφερσον, ο οποίος παρέμεινε ταμπουρωμένος οκτώ ώρες στο σπίτι του κι επιβεβαίωσε μέσω βίντεο πως έκανε χρήση όπλων, αλλά διαβεβαιώνοντας πως δεν είχε την πρόθεση να τραυματίσει αστυνομικούς, ισχυριζόμενος πως σκοπός του ήταν να προκαλέσει ζημιά στα αυτοκίνητά τους.

Οι αστυνομικοί είναι καλά στην υγεία τους / ΑP

Ο κ. Μπολσονάρου ωστόσο επέκρινε ταυτόχρονα τις δικαστικές έρευνες σε βάρος του πρώην βουλευτή διότι, κατά τη γνώμη του, διενεργούνται «χωρίς καμία συνταγματική βάση» κι έδωσε εντολή να σπεύσει επιτόπου ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του. Ο Αλεσάντρ τζι Μοράις, μέλος του STF  —και «μαύρο πρόβατο» για τον πρόεδρο — διέταξε ο κ. Τζέφερσον να οδηγηθεί στη φυλακή διότι παραβίασε πολλούς από τους όρους της κατ’ οίκον κράτησής του.

Βραζιλία: Πέθανε ο «άνθρωπος της τρύπας»

Ο Χομπέρτου Τζέφερσον χαρακτήρισε «μάγισσα» και «πόρνη» την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, την  Κάρμεν Λούσια. Ο λόγος των υβρεολόγιου του ήταν αποφάσεις που έχει πάρει η επικεφαλής του STF για την εκλογική διαδικασία. Το επεισόδιο εκτυλίχθηκε μια εβδομάδα προτού διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, την ερχόμενη Κυριακή 30ή Οκτωβρίου, στον οποίο ο Ζαΐχ Μπολσονάρου θα αντιμετωπίσει τον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, τον κεντροαριστερό πρώην πρόεδρο (2003-2010) και φαβορί κατά δημοσκοπήσεις.

Ο κορωνοϊός... γριπούλα είναι μόνο μία από τις ατάκες του Μπολσονάρου

Οι επιθέσεις εναντίον «της Κάρμεν Λούσια δεν μπορούν να γίνονται ανεκτές από οποιονδήποτε σέβεται τη δημοκρατία. Δημιουργούν (...) βία στην κοινωνία. (Δημιουργούν) μηχανή καταστροφής των δημοκρατικών αξιών. Γεννούν συμπεριφορές όπως αυτή που βλέπουμε σήμερα», σχολίασε ο Λούλα μέσω Twitter, εκφράζοντας με τη σειρά του αλληλεγγύη στους τραυματισμένους αστυνομικούς.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top