Βραζιλία: Πέθανε ο «άνθρωπος της τρύπας»

Ήταν το τελευταίο μέλος της φυλής των Ταναρού

Κεντρική φωτογραφία: Σκηνή από την ταινία Corumbiara από τον Vincent Carelli που απεικονίζει τον ιθαγενή μέσα στην κατοικία του (copyright Vincent Carelli/ Corumbiara)

Πέθανε στο βραζιλιάνικο τμήμα του δάσους του Αμαζονίου ο ιθαγενής, γνωστός και ως «άνθρωπος της τρύπας» ο οποίος ήταν και το τελευταίο μέλος της φυλής των Ταναρού και ο μοναδικός πλέον κάτοικος της περιοχής τους.

Είχε τη συνήθεια να σκάβει βαθιές τρύπες μέσα στις κατοικίες του ενώ μια κυβερνητική ομάδα είχε καταφέρει να τον καταγράψει σε βίντεο λόγω τυχαίας συνάντησης το 2018.

Αμαζόνιος ιθαγενής

Σκηνή από βίντεο της FUNAI που απεικονίζει τον ιθαγενή να κόβει δέντρο (FUNAI)

Ο άνδρας βρέθηκε νεκρός σε καλύβα στα εδάφη της φυλής αυτοχθόνων Ταναρού, ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο η FUNAI, η δημόσια υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις υποθέσεις των ιθαγενών στη Βραζιλία.

«Όλα δείχνουν ότι ο θάνατος επήλθε από φυσικά αίτια», ανέφερε η FUNAI στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, διευκρινίζοντας ότι δε βρέθηκε καμιά ένδειξη παρουσίας άλλων ανθρώπων στην τοποθεσία. Υπολογίζεται ότι άδησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών. 

αμαζόνιος ιθαγενής

Τρύπα που έσκαψε μέσα στην καλύβα του (J Pessoa/ Survival International) 

Σύμφωνα με τη Φιόνα Γουότσον, διευθύντρια έρευνας της ΜΚΟ Survival «κανείς δεν ήξερε το όνομα αυτού του άντρα, ούτε ήξερε πολλά για τη φυλή του. Με τον θάνατό του, η γενοκτονία των ανθρώπων του έχει ολοκληρωθεί. Ήταν πραγματικά γενοκτονία καθώς τα μέλη της φυλής του εξοντώθηκαν από κτηνοτρόφους που ήθελαν γη και πλούτο».

«Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τις φρικαλεότητες που αυτός ο άνθρωπος παρακολούθησε στη ζωή του καθώς και πόσο μοναχική ήταν η ύπαρξή του ύστερα από την εξολόθρευση της φυλής του. Όμως δεν ανταποκρίθηκε στις προσπάθειες επικοινωνίας και ήταν σαφές πως απλά ήθελε να τον αφήσουν ήσυχο» πρόσθεσε η κ. Γουότσον.

Η περιοχή των Ταναρού είναι μια μικρή δασική έκταση η οποία στέκεται ανάμεσα σε μεγάλες κτηνοτροφικές εκτάσεις. Τα υπόλοιπα μέλη της φυλής του είχαν σκοτωθεί σε μια σειρά επιθέσεων από τη δεκαετία του 1970 και έπειτα.

ιθαγενής αμαζόνιος

Μία απο τις καλύβες του (J Pessoa/ Survival International)


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top