Δείπνο στο σκοτάδι με ωμό φαγητό - Τα εστιατόρια στο Βέλγιο βρήκαν τη λύση

Τρόπους να μειώσουν το κόστος της ενέργειας ψάχνουν οι επιχειρηματίες

Στο Βέλγιο που προσπαθεί να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, κάποιες επιχειρήσεις εστίασης, ένας κλάδος που επλήγη πολύ από την εποχή της πανδημίας, βιάζονται να βρουν άμεσες λύσεις και εναλλακτικές, για το πώς μπορούν να λειτουργήσουν έξυπνα τα εστιατόριά τους.

Φυσικό αέριο: Επιστολή σε Κομισιόν από Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Πολωνία

Έτσι, στις Βρυξέλλες ήδη εφαρμόζεται μία «συνταγή» κατά της ενεργειακής κρίσης από ομάδα εστιατόρων, αφού προσφέρουν στους πελάτες τους μια εναλλακτική για το πώς θα ήταν η ζωή χωρίς φως, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο.

Μία ομάδα εστιατόρων στις Βρυξέλλες δημιούργησε την πρωτοβουλία «δείπνο στο σκοτάδι», η οποία προσφέρει διέξοδο στην έλλειψη ενέργειας / Φωτογραφία AP

Χωρίς φούρνους και καλοριφέρ

Ο Φραντσέσκο Κερί Ρασίν, ιδιοκτήτης της μπρασερί Surrealiste σχολιάζει: «Οι άνθρωποι βλέπουν τις αυξήσεις κατά 30 με 40% στο σούπερ μάρκετ. Και εμείς οι ιδιοκτήτες εστιατορίων τι κάνουμε... Αυξάνουμε τις τιμές. Αλλά πάνω σε αυτές χρεώνουμε τις τιμές αερίου και ηλεκτρισμού. Μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας και χωρίς πηγές ενέργειας. Πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο και η κοινωνία να συνειδητοποιήσει πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση στην οποία ζούμε».

Έτσι, όποιος αποφασίσει να δειπνήσει στην μπρασερί Surrealiste θα παρατηρήσει ότι δεν υπάρχουν φούρνοι, μηχανές του καφέ, σόμπες ή καλοριφέρ. Το φαγητό σερβίρεται ελαφρώς κρύο και υπό το φως των κεριών. Παρόλα αυτά, οι γεύσεις παραμένουν μοναδικές. 

Ενεργειακή κρίση: Διαδηλώσεις στην Ευρώπη για το αυξημένο κόστος

Κρύα πιάτα, επιδόρπιο με φιστίκια Αιγίνης

«Η ιδέα είναι να επιστρέψουμε στην εποχή των σπηλαίων», συνεχίζει ο Κερί Ρασίν. «Ετοιμάσαμε μια ολόκληρη σειρά από πιάτα που αρκεί να ψηθούν για λίγα δευτερόλεπτα. Αλλά η αναζήτηση της γεύσης εξακολουθεί να είναι μέρος της δουλειάς μας. Τι υπάρχει στο μενού; Μπριός με αντζούγιες, ωμός λευκός τόνος, πορσέτα και φοκάτσια μαγειρεμένα στη φωτιά, ψητό χοιρινό με φασόλια και κρέμα ricotta με μαρμελάδα κολοκύθας και φιστίκια Αιγίνης ως επιδόρπιο».

Στις Βρυξέλλες ήδη εφαρμόζεται μία «συνταγή» κατά της ενεργειακής κρίσης από ομάδα εστιατόρων, αφού προσφέρουν στους πελάτες τους μια εναλλακτική για το πώς θα ήταν η ζωή χωρίς φως, ηλεκτρικό και φυσικό αέριο / Φωτογραφία AP

Αλλά αυτό που ακούγεται σαν μια ρομαντική ατμόσφαιρα και μοναδική εμπειρία είναι στην πραγματικότητα αυτό που οι πελάτες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πιο μόνιμα, εάν οι λογαριασμοί ενέργειας συνεχίσουν να αυξάνονται.

Ενεργειακή Κρίση: Κίνδυνος Φτώχειας Και Λουκέτων - Video

«Έχουμε φτάσει σε σημείο που πρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε ένα ζεστό σπίτι ή ένα φαγητό σε εστιατόριο», αναφέρει ένας θαμώνας. «Να βρεις την ισορροπία είναι περίπλοκο. Εννοείται ότι η τρέχουσα κατάσταση αντανακλά στην καθημερινότητα. Υπάρχουν συνήθειες που πρέπει να αλλάξουν. Προσπαθούμε να τις αλλάξουμε ακόμη κι αν δεν είναι εύκολο».

Παρά τη δραματική αύξηση του πληθωρισμού στο Βέλγιο, στην πρωτοβουλία «Δείπνο στο σκοτάδι», που διοργάνωσαν 12 εστιάτορες, συμμετείχαν 50 ζευγάρια. Μια πρωτοβουλία που ίσως βρει μιμητές και σε άλλες χώρες. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top