Ουκρανία-«δημοψηφίσματα»: Απαγωγές και βασανιστήρια για όσους δεν ψήφισαν

Φρικτές καταγγελίες Ουκρανών

Την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας υπέγραψε με όλες τις τιμές ο Πούτιν στις 30 Σεπτεμβρίου 2022  / Βίντεο Star

Εφιαλτικές στιγμές καταγγέλλουν ότι έζησαν Ουκρανοί απλά και μόνο επειδή δε θέλησαν να πάρουν μέρος στα ψευδοδημοψηφίσματα που επιβλήθηκαν από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στις ρωσοκρατούμενες ουκρανικές περιοχές. Απαγωγές και βασανιστήρια συνθέτουν το σκηνικό τρομοκρατίας.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 24 πολίτες νεκροί από σφαίρες στα αυτοκίνητά τους

Τρομοκρατημένοι κάτοικοι στις κατεχόμενες από τους Ρώσους περιοχές της Ουκρανίας κατήγγειλαν ότι απήχθησαν υπό την απειλή όπλου από τα σπίτια τους, κρατήθηκαν σε απομόνωση και βασανίστηκαν επειδή αρνήθηκαν να ψηφίσουν στα ψευδοδημοψηφίσματα της Ρωσίας.

Απαγωγές και βασανιστήρια συνθέτουν το σκηνικό τρομοκρατίας στα ψευδοδημοψηφίσματα στην Ουκρανία

Σκηνικό τρομοκρατίας στο «παρασκήνιο» των δημοψηφισμάτων που επέβαλε ο Πούτιν στις ρωσοκρατούμενες περιοχές της Ουκρανίας / AP

Σύμφωνα με τα στοιχεία και το ρεπορτάζ που παραθέτει ο Independent, κάποιοι κάτοικοι σύρθηκαν στην κυριολεξία στα εκλογικά τμήματα από εθελοντές που κρατούσαν φυλλάδια υπέρ του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, «πληροφοριοδότες» κατήγγειλαν οποιονδήποτε μπορεί να ήταν αντίθετος στις ρωσικές προσαρτήσεις των ουκρανικών περιοχών.

Μητσοτάκης: Δε θα αναγνωρίσουμε ποτέ την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας  

Καθώς ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, κάτοικοι στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, είπαν στον Independent ότι αυτονομιστικά στρατεύματα και ντόπιοι υποστηρικτές των προσαρτήσεων προσπαθούσαν να εξαναγκάσουν τον κόσμο να ψηφίσει.

Ουκρανία-ψευδοδημοψηφίσματα: «Με συνέλαβαν και με οδήγησαν σε κελί απομόνωσης»

«Ένοπλοι ήρθαν στο σπίτι μου, με συνέλαβαν και με οδήγησαν σε ένα κελί απομόνωσης σε κέντρο κράτησης για τρεις ημέρες», λέει η Olena, μια 70χρονη γυναίκα από την κατεχόμενη από τους Ρώσους Μελιτόπολη, στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Όπως καταγγέλλει, γυναίκες με φυλλάδια που έφτασαν στην πόρτα του σπιτιού της προσπάθησαν να την πάρουν με τη βία μαζί τους σε ένα εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει και όταν εκείνη αρνήθηκε να τους ακολουθήσει την κατέδωσαν στην αστυνομία.

«(Οι στρατιώτες) έβαλαν μια σακούλα στο κεφάλι μου και την κόλλησαν με ταινία», συνέχισε η Olena, εξηγώντας ότι στη συνέχεια την έβαλαν μπροστά σε ένα ρωσικό τηλεοπτικό συνεργείο όπου διαβάστηκαν οι φερόμενες κατηγορίες εναντίον της.

«Οι λόγοι που αναφέρθηκαν εναντίον μου ήταν η διατάραξη του δημοψηφίσματος και ένας μακρύς κατάλογος κατηγοριών, όπως ότι είμαι αρχιτρομοκράτης»...

Οι Ρώσοι επιστρατεύουν Έλληνες ομογενείς κατά της Ουκρανίας

Τελικά η Olena εκδιώχθηκε από εκεί και χρειάστηκε να περπατήσει 20 χιλιόμετρα χωρίς να έχει πρόσβαση σε φαγητό για τρεις ολόκληρες μέρες.

«Υπάρχει μια ατμόσφαιρα φόβου, οι άνθρωποι δεν είναι σίγουροι ποιον μπορούν να εμπιστευτούν», προσθέτει.

Ουκρανία-ψευδοδημοψηφίσματα

Απαγωγές και βασανιστήρια καταγγέλουν κάτοικοι των 4 ουκρανικών περιοχών που δε θέλησαν να πάρουν μέρος στα δημοψηφίσματα-παρωδία της Ρωσίας / AP

Ο Maksym, 39 ετών, από τη γειτονική Χερσώνα, που συνελήφθη και εκείνος επειδή δεν ήθελε να ψηφίσει στο δημοψήφισμα, έκανε λόγο για τρομοκράτηση των τοπικών κοινοτήτων.

«Οι άνθρωποι φοβούνται τα πάντα και πλέον μιλούν μόνο στους στενότερους συγγενείς τους», λέει στον Independent. Ο Maksym κατέφυγε σε ένα κέντρο υποδοχής για εκτοπισμένους.

«Η διοίκηση του κέντρου νεολαίας στο οποίο εργάζομαι, συνεργαζόταν με τις κατοχικές αρχές και με συνέλαβαν για δήθεν κλοπή σακιδίων. Με κράτησαν και με ξυλοκόπησαν, με κατηγόρησαν για κάθε είδους «εγκλήματα» και αναγκάστηκα να υπογράψω μια ομολογία. Πέρασα τρεις μέρες εκεί», προσθέτει.

Μετά την ανακοίνωση της προσάρτησης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε να προστατεύσει τις πρόσφατα προσαρτημένες περιοχές με «όλα τα διαθέσιμα μέσα».

Ουκρανία: Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας θέλει ο Μακρόν

Ο Maksym είπε ότι πολλοί άνδρες στις ρωσοκρατούμενες περιοχές φεύγουν πριν προλάβουν να τους στρατολογήσουν οι Ρώσοι.

Η σύζυγός του, Victoria, λέει ότι μετά την απελευθέρωσή του Maksym ανάγκάστηκαν να τραπούν σε φυγή φοβούμενοι ότι τόσο ο σύζυγος όσο και ο γιος τους, ο οποίος είναι 18 ετών, θα κληθούν σύντομα σε επιστράτευση.

Ο Igor, 53 ετών, από το Tokmak στη Ζαπορίζια, λέει ότι η οικογένειά του φοβήθηκε τόσο πολύ τις πρώτες μέρες του δημοψηφίσματος που κρύφτηκαν μέσα στο σπίτι τους προσποιούμενοι ότι δεν ήταν στο σπίτι.

«Όταν όμως είδαμε οχήματα γεμάτα στρατιώτες να έρχονται, αποφασίσαμε να φύγουμε», λέει η γυναίκα του κλαίγοντας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top