Nord Stream: Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις διαρροές

Φόβοι για χτυπήματα στους αγωγούς που τροφοδοτούν την Ελλάδα

Το θρίλερ των αγωγών δεν έχει τέλος, διότι μετά τη διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream υπάρχει ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής. 
Όσον αφορά τη χώρα μας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σπύρου Λάμπρου η Ελλάδα τροφοδοτείται από δυο αγωγούς και τη Ρεβυθούσα με φυσικό αέριο.

Nord Stream: Υποβρύχια drones ή δύτες έκαναν το σαμποτάζ στους αγωγούς;

Ο πρώτος είναι ο TAP που ξεκινά από το Αζερμπαιτζάν και έχει ικανότητα παραγωγής 10 δισ. κυβικά φυσικό αέριο. Η Ελλάδα χρειάζεται 6 δις το χρόνο.

Οι φόβοι για χτύπημα επικεντρώνεται στο κομμάτι που περνά μέσα από την Τουρκιά. Είναι τεράστιο το μήκος του αγωγού και θεωρούν ότι είναι αδύνατον να περιφρουρήσουν κάθε σπιθαμή.

Για αυτό υπάρχουν drone που καταγράφουν και δίνουν εικόνα σε ζωντανή σύνδεση όλες τις κινήσεις γύρω από τον αγωγό.

Ο δεύτερος είναι ο turkish stream. Από αυτόν η Ελλάδα παίρνει εάν 6% των αναγκών της. Οι φόβοι είναι μικρότεροι γιατί το βάθος του αγωγού είναι μεγάλο και το χτύπημα αν γίνει μπορεί να επιτευχθεί με υποβρύχιο οπλισμένο με εκρηκτικά drone. Δεν είναι εύκολο να φτάσουν δύτες. 

Τέλος η Ρεβυθούσα είναι η πιο ασφαλής περιοχή. Φυλάσσεται πολύ καλά και αυτή τη στιγμή έχει 325.000 κυβικά υγροποιημένο αέριο. Αυτό σημαίνει ότι έχει 195 εκατομμύρια κυβικά φυσικό αέριο. Και γεμίζει συνεχώς. Τι σημαίνει. Ότι η Ελλάδα δεν θα ξεμείνει από αέριο. Αυτό που θα κρίνει τα πάντα θα είναι η τιμή που θα φτάσει.

Nord Stream: Έρευνα από τη Σουηδική Υπηρεσία Ασφαλείας Για Σαμποτάζ

Κίνδυνος οικολογικής καταστροφής

Την Παρασκευή θα συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή έπειτα από αίτημα της Ρωσίας, για να συζητήσει τις διαρροές.

Μετά τη διαρροή στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream υπάρχει ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής. Εάν η βλάβη δεν επισκευασθεί γρήγορα, το θαλασσινό νερό θα αρχηστεύσει αργά, αλλά σταθερά τους Νord Stream.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Παπαδημητρίου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star για να αρχίσουν οι επισκευές είναι απαραίτητο να κλείσει η ροή του φυσικού αερίου. 

Ο κλήρος πέφτει στο Κρεμλίνο άρα πάλι δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι θα το κάνει.

Οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας φοβούνται ότι ο αγωγός Nord Stream 1 θα αχρηστευθεί για πάντα. Και αυτό διότι αν οι διαρροές στους δύο αγωγούς δεν επισκευασθούν σύντομα, μεγάλος όγκος αλμυρού νερού θα εισρεύσει στο εσωτερικό τους και θα προκαλέσει οξείδωση.

Υπάρχουν φόβοι για το πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον καθώς οι διαρροές κινδυνεύουν να μετατραπούν σε «κλιματική και οικολογική καταστροφή».

Σε δεύτερο χρόνο, τι θα σημαίνει αυτό για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top