Αφγανιστάν: Πολύνεκρη βομβιστική επίθεση σε τζαμί της Καμπούλ

Η έκρηξη έγινε μέσα σε τζαμί στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης

Στους 21 έχουν φθάσει οι νεκροί από την έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας που σημειώθηκε χθες σε ισλαμικό τέμενος στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Οκτώ νεκροί από βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Η έκρηξη έγινε μέσα σε τζαμί κατά τη διάρκεια της εσπερινής προσευχής στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.

Η ιταλική ΜΚΟ Emergency, η οποία διαχειρίζεται νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα, ανέφερε αρχικώς, ότι διακομίστηκαν σε αυτό 27 τραυματίες, ανάμεσά τους ένα επτάχρονο παιδί. Αργότερα, ανέφερε ότι τρεις τραυματίες υπέκυψαν.

«Τα περισσότερα θύματα μετά την έκρηξη στο εσωτερικό τζαμιού έχουν τραύματα από θραύσματα βόμβας και εγκαύματα», διευκρίνισε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος του καθεστώτος των Ταλιμπάν, Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο απολογισμό θυμάτων, καταδίκασε μέσω Twitter τη βομβιστική επίθεση και κάλεσε τους πολίτες να «προσευχηθούν για τους μάρτυρες», ενώ διεμήνυσε πως «οι δολοφόνοι θα τιμωρηθούν πολύ σύντομα».

Εξοντώθηκε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα: Οι ΗΠΑ έριξαν πύραυλο στο μπαλκόνι του

Νωρίτερα, αξιωματούχος της υπηρεσίας πληροφοριών μίλησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters για ακόμη και 35 νεκρούς και τραυματίες, προσθέτοντας πως ο απολογισμός μπορεί να γίνει βαρύτερος. Ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματούχο τον οποίο δεν κατονόμασε, πως οι νεκροί είναι είκοσι.

Η χθεσινή επίθεση καταγράφεται σχεδόν μία εβδομάδα μετά των θάνατο ιερωμένου των Ταλιμπάν και του αδελφού του σε επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε ισλαμικό ιεροδιδασκαλείο στην Καμπούλ. Την ευθύνη για την ενέργεια ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Η Συρία ανακοίνωσε τον θάνατο ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους

Ο αριθμός των επιθέσεων έχει μειωθεί στη χώρα αφότου κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν, πριν από έναν χρόνο, όμως δεν έχουν σταματήσει. Αρκετές αιματηρές ενέργειες σημειώθηκαν τον Αύγουστο, ενώ σειρά κυρίως βομβιστικών επιθέσεων έπληξε το Αφγανιστάν τον Απρίλιο, τον ιερό μήνα του Ραμαζανιού, και επίσης στα τέλη του Μαΐου, με δεκάδες νεκρούς.

Για τις περισσότερες από τις ενέργειες αυτές την ευθύνη ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, που βάζει στο στόχαστρο μέλη σιιτικών μειονοτήτων, καθώς και τους Ταλιμπάν.

Οι τελευταίοι διαβεβαιώνουν ότι συνέτριψαν τη τζιχαντιστική οργάνωση στη χώρα και ότι έχουν συλλάβει δεκάδες μέλη της. Όμως, αναλυτές επιμένουν πως το Ισλαμικό Κράτος εξακολουθεί να είναι η σημαντικότερη πρόκληση στο πεδίο της ασφάλειας για το νέο καθεστώς του Αφγανιστάν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top