Βρετανία: Συνελήφθη ένας από τους «Beatles» του Ισλαμικού Κράτους

Κατηγορείται για απαγωγές, δολοφονίες και αποκεφαλισμούς

Βίντεο του Reuters από τη σύλληψη του Έιν Ντέιβις

Βρετανός υπήκοος, ο οποίος κατηγορείται ότι υπήρξε μέλος πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, γνωστού με την ονομασία «Beatles», συνελήφθη χθες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Έιν Ντέιβις, 38 ετών, συνελήφθη αφού το αεροσκάφος που τον μετέφερε προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Λούτον, βορειοδυτικά του Λονδίνου. Η πτήση είχε αναχωρήσει από την Τουρκία, όπου εξέτισε ποινή κάθειρξης επτάμισι ετών για τρομοκρατικές ενέργειες, σύμφωνα με τις πληροφορίες αρκετών βρετανικών ΜΜΕ.

Αφγανιστάν: Οκτώ νεκροί από βομβιστική επίθεση του Ισλαμικού Κράτους

Ο Ντέιβις κατηγορείται πως άνηκε στον πυρήνα απαγωγέων και δολοφόνων του Ισλαμικού Κράτους που άρπαξε και εκτέλεσε δεκάδες ξένους στη Συρία από το 2012 ως το 2015.

Όμηροι είχαν βαφτίσει την ομάδα των εξτρεμιστών «Beatles» εξαιτίας της βρετανικής προφοράς των μελών της.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία, η οποία διενεργεί αντιτρομοκρατικές έρευνες στη Βρετανία, περιορίστηκε να αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ότι συνέλαβε έναν άνδρα στο αεροδρόμιο του Λούτον και ότι έχει προφυλακιστεί, χωρίς να αποκαλύψει το όνομά του.

ΗΠΑ: Νεκρός ο ηγέτης του ISIS από αμερικανικό drone

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, πως Βρετανός υπήκοος εκδόθηκε από την Τουρκία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πρόσθεσε πως «δε θα ήταν πρέπον να δοθούν περισσότερες πληροφορίες ενόσω βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες της Αστυνομίας» σε βάρος του.

Δύο καταδικασμένοι στις ΗΠΑ

Τα τέσσερα μέλη των «Beatles» κατηγορούνται πως απήγαγαν τουλάχιστον 27 δημοσιογράφους και εργαζομένους για λογαριασμό ανθρωπιστικών οργανώσεων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη, τη Νέα Ζηλανδία, τη Ρωσία και την Ιαπωνία.

Συνελήφθη 34χρονος τζιχαντιστής για συμμετοχή στον ISIS

Φέρονται να βασάνισαν και να δολοφόνησαν, αποκεφαλίζοντάς τους, τους Αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλι και Στίβεν Σότλοφ, καθώς και τους εργαζόμενους για λογαριασμό οργανώσεων αρωγής Πίτερ Κάσιγκ και Κέιλα Μίλερ. Το Ισλαμικό Κράτος είχε μεταφορτώσει προπαγανδιστικά βίντεο με τις εκτελέσεις τους σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Δύο από τους «Beatles», ο Αλεξάντα Κότι, 38 ετών και ο Ελ Σάφι Ελσέιχ, 34 ετών, πρώην Βρετανοί υπήκοοι, συνελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2018 από Κούρδους παραστρατιωτικούς στη Συρία και παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, προτού μεταχθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εντέλει εκδόθηκαν το 2020 στις ΗΠΑ, όπου δικάστηκαν για απαγωγές, συνωμοσία με σκοπό τη δολοφονία Αμερικανών πολιτών και υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Ανησυχία στη Μ.Βρετανία: Στρατολόγηση εφήβων στον ISIS κατά την καραντίνα

Ο Κότι ομολόγησε την ενοχή του για τους φόνους τον Σεπτέμβριο και καταδικάστηκε να εκτίσει ισόβια κάθειρξη τον Απρίλιο. Ο Ελσέιχ κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βάραιναν τον Απρίλιο και θα μάθει την ποινή του την επόμενη εβδομάδα.

Ο τέταρτος δήμιος των «Beatles», ο Μοχάμεντ Εμουάζι, σκοτώθηκε σε πλήγμα αμερικανικού UAV στη Συρία το 2015.

Εξοντώθηκε ο αρχηγός της Αλ Κάιντα: Οι ΗΠΑ έριξαν πύραυλο στο μπαλκόνι του

Το 2014 η σύζυγος του Ντέιβις, Άμαλ Ελ Ουαχάμπι, έγινε το πρώτο πρόσωπο στο Ηνωμένο Βασίλειο που καταδικάστηκε για χρηματοδότηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, αφού προσπάθησε να στείλει 20.000 ευρώ στον άντρα της στη Συρία. Στη δίκη της, μετά την οποία φυλακίστηκε για 28 μήνες, αναφέρθηκε ότι ο Ντέιβις διακινούσε ναρκωτικά προτού πάει να αναλάβει δράση στις τάξεις των τζιχαντιστών στη Συρία.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top