Κλιματική αλλαγή: Επιδεινώνει τις μεταδοτικές ασθένειες και με τη... βούλα

Nέα επιστημονική μελέτη συνοψίζει τις απειλές στην ανθρώπινη υγεία

Βίντεο του Reuters για την ξηρασία στην Ιταλία

Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι που προκαλούνται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, έχουν επιδεινώσει πάνω από τις μισές ανθρώπινες μεταδιδόμενες ασθένειες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-σουηδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη αναδεικνύει μάλιστα τους περαιτέρω κινδύνους που μπορεί να απειλήσουν την ανθρώπινη υγεία στο μέλλον, εφόσον συνεχιστεί και γιγαντωθεί η κλιματική αλλαγή.

Οι επιστήμονες ήδη γνώριζαν ότι η κλιματική αλλαγή καθιστά τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε διάφορες ασθένειες, κυρίως λόγω της διευκόλυνσης της μετάδοσης διαφόρων παθογόνων μικροοργανισμών -κατά κύριο λόγο βακτηρίων και ιών- είτε μέσω του νερού είτε μέσω των τροφίμων. Η νέα μελέτη συνοψίζει, πιο ολοκληρωμένα από κάθε άλλη φορά, τις δυνητικές απειλές για την ανθρωπότητα εξαιτίας της συσχέτισης της υγείας και του κλίματος.

Κλίμα και ασθένειες

Εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων, το 58% των υπαρχουσών μεταδιδόμενων ασθενειών εμφανίζουν τάση επιδείνωσης - AP Photos

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Καμίλο Μόρα του αμερικανικού Πανεπιστημίου της Χαβάης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Κλιματικής Αλλαγής «Nature Climate Change», κατέγραψαν 3.213 δημοσιευμένες εμπειρικές περιπτώσεις που συνδέουν 286 ανθρώπινες λοιμώδεις νόσους με δέκα κλιματικούς κινδύνους, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, οι πλημμύρες και η ξηρασία. 

Συνολικά, εκτιμήθηκε ότι το 58% των υπαρχουσών μεταδιδόμενων ασθενειών που είναι γνωστό ότι πλήττουν τους ανθρώπους, δηλαδή σχεδόν οι έξι στις δέκα, ήδη έχουν εμφανίσει τάση επιδείνωσης εξαιτίας των κλιματικών κινδύνων. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top