Κλιματική αλλαγή: Με ραγδαίους ρυθμούς αυξάνονται οι θερμοκρασίες

Ποιος ο ρόλος του ανθρώπου στα κύματα καύσωνα

Ο καιρός τρελάθηκε, αφού μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες και χαλάζι στην Ελλάδα - Βίντεο από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star

Με φόντο το κύμα καύσωνα στις Ευρωπαϊκές χώρες, στο προσκήνιο έρχεται η κλιματική αλλαγή με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της.

Τα κύματα καύσωνα γίνονται όλο και πιο συχνά και μεγαλύτερα σε διάρκεια παγκοσμίως και οι επιστήμονες λένε ότι η κλιματική αλλαγή, που προκαλείται από τον άνθρωπο, είναι που τα επηρεάζει. Μάλιστα, το πρότζεκτ World Weather Attribution, που πραγματοποίησε τη σχετική ανάλυση, τόνισε ότι είναι πιθανό τα ευρήματά του να έχουν υποτιμήσει την κατάσταση.

Πώς συνδέονται οι πυρκαγιές με την κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες αποδίδουν στον ανθρώπινο παράγοντα το συχνό φαινόμενο κυμάτων καύσωνα και χρησιμοποιούν ένα συνδυασμό μοντέλων ή προσομοιώσεων, προκειμένου να προσδιορίσουν επακριβώς την επίδραση του ανθρώπου στην ακραία ζέστη. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι παρόλο που τα μοντέλα είναι συχνά συντηρητικά στα ευρήματά τους, η παρατηρούμενη ακραία ζέστη στη δυτική Ευρώπη αυξήθηκε πολύ περισσότερο από τις εκτιμήσεις τους.

Νέα απειλή για τη Μεσόγειο με... λαγόψαρα και τεράστιες μέδουσες

«Ενώ τα μοντέλα υπολογίζουν ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αύξησαν τις θερμοκρασίες σε αυτόν τον καύσωνα κατά 2 βαθμούς Κελσίου, τα ιστορικά μετεωρολογικά αρχεία δείχνουν ότι ο καύσωνας θα ήταν 4 βαθμούς Κελσίου πιο ψυχρός σε έναν κόσμο που δεν θα είχε επηρεαστεί από ανθρώπινες δραστηριότητες», ανέφερε η WWA σε δελτίο Τύπου.

«Αυτό υποδηλώνει ότι τα μοντέλα υποτιμούν τον πραγματικό αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο στις υψηλές θερμοκρασίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλα μέρη της Δυτικής Ευρώπης. Σημαίνει επίσης ότι τα αποτελέσματα της ανάλυσης είναι συντηρητικά και η κλιματική αλλαγή πιθανότατα αύξησε τη συχνότητα του συμβάντος περισσότερο από τον συντελεστή 10 που υπολογίζεται από τη μελέτη», συμπληρώνει.

Καύσωνας στην Ευρώπη - Σε «κόκκινο συναγερμό» η Μ. Βρετανία


Υπενθυμίζεται ότι πριν από μία εβδομάδα - στις 19 Ιουλίου - στη Βρετανία καταγράφηκαν υψηλές θερμοκρασίες, που ξεπέρασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά, με τη βρετανική κυβέρνηση νε εκδίδει την πρώτη προειδοποίηση για ακραία ζέστη σε κόκκινο επίπεδο σε αρκετές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Λονδίνου. 

Ιστορικές πλημμύρες στην Αμερική

«Στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου βλέπουμε όλο και περισσότερα ρεκόρ καύσωνα, που προκαλούν ακραίες θερμοκρασίες, που έχουν αυξηθεί περισσότερο από ό,τι υπολογίζουν τα κλιματικά μοντέλα», αναφέρει η Friederike Otto από το Grantham Institute for Climate Change στο Imperial College του Λονδίνου, που ηγείται του έργου WWA.

Ο καιρός τρελάθηκε - Μετά τον καύσωνα έρχονται καταιγίδες και χαλάζι

«Είναι ένα ανησυχητικό εύρημα, που υποδηλώνει ότι, εάν οι εκπομπές άνθρακα δεν μειωθούν γρήγορα, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στην ακραία ζέστη στην Ευρώπη, που είναι ήδη εξαιρετικά θανατηφόρα, θα μπορούσαν να είναι ακόμη χειρότερες από ό,τι πιστεύαμε πριν.», προσθέτει η Friederike Otto.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top