Παραιτήθηκε ο Ντράγκι - Εκλογές τον Οκτώβριο βλέπουν οι αναλυτές

«Και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται»

Ο Ντράγκι είχε υποβάλει την παραίτησή του και στις 14/7 αλλά δεν είχε γίνει δεκτή

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, υπέβαλε την παραίτησή του.

Μετέβη στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να συναντήσει τον πρόεδρο της δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, τον οποίο κι ενημέρωσε για την απόφασή του.

Μάριο Ντράγκι

Ο Μάριο Ντράγκι μεταβαίνει στον πρόεδρο της δημοκρατίας για να υποβάλει την παραίτησή του

Ο Ιταλός πρόεδρος ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό να παραμείνει ως υπηρεσιακός, ανέφερε σε ανακοίνωση η ιταλική Προεδρία. Ωστόσο, η ανακoίνωση δεν αναφέρει αν ο Ματαρέλα θα διαλύσει τη Βουλή ή θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εκλογές θα γίνουν στην Ιταλία τον Οκτώβριο. 

«Υπό το φως της χθεσινής ψήφου της γερουσίας ζητώ να διακοπεί προσωρινά η συνεδρίαση, διότι μεταβαίνω στον πρόεδρο της δημοκρατίας, για να του ανακοινώσω τις αποφάσεις μου».

«Ευχαριστώ, και η καρδιά των κεντρικών τραπεζιτών κάποιες φορές χρησιμοποιείται», είπε τέλος ο Ντράγκι συγκινημένος από τα χειροκροτήματα. 

Η παραίτηση του Ντράγκι βάζει την Ιταλία σε νέο κύκλο πολιτικής αστάθειας. Στις δημοσκοπήσεις, το ακροδεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης Fratelli d’Italia, με επικεφαλής την Τζόρτζια Μελόνι, καταγράφει ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά και εμφανίζεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου.

Ιταλία: Προς πρόωρες εκλογές τον Οκτώβριο 

Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, πιθανότατα στις αρχές Οκτωβρίου. Η ιταλική «La repubblica» εκτιμά ότι οι εκλογές θα γίνουν 2 ή 9 Οκτωβρίου.

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, θα πρέπει να ληφθούν από τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν αποκλείεται να απευθυνθεί με τηλεοπτικό διάγγελμα στους Ιταλούς για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν.

Όπως μεταδίδει η ιταλική δημόσια τηλεόραση της Rai, η κύρια ανησυχία στην φάση αυτή είναι η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας και η συγκράτηση του «σπρεντ», το οποίο σήμερα ξεπέρασε τις 240 μονάδες.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top