NASA: Πώς ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια

Αποκαλυπτικές εικόνες στη δημοσιότητα – Προκαλούν δέος

Η ΝΑSA αποκάλυψε πώς ήταν το Σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια / Βίντεο από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων STAR

Εντυπωσιακές είναι οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, η οποία αποκάλυψε με λεπτομέρειες πως ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ.  χρόνια λίγο μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, γνωστή ως Big Bang. 

NASA: Αυτή είναι η βαθύτερη φωτογραφία του σύμπαντος

Οι φωτογραφίες από το διαστημικό τηλεσκόπιο που κόβουν την ανάσα και προκαλούν δέος, παρουσιάζουν λεπτομερώς τη διαδικασία γέννησης και του θανάτου ενός αστεριού, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο στέκονται οι γαλαξίες στο Σύμπαν. 


Κάποιοι σχολίασαν πώς τους θυμίζει ταινια / AP

Τα μικροσκοπικά φώτα, πορτοκαλί, λευκά και κίτρινα που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι γαλαξίες που, σύμφωνα με τη NASA, κάποτε ήταν αόρατοι. 


Οι εικόνες μας μεταφέρουν στα βάθη του σύμπαντος / AP

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη έγχρωμη  φωτογραφία από το πανίσχυρο τηλεσκόπιο James Webb, παρουσία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπαϊντεν. Τη Δευτέρα (ξημερώματα Τρίτης στην Ελλάδα) σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παρουσίασε την πρώτη από τις φωτογραφίες του τηλεσκοπίου, η οποία ουσιαστικά δείχνει  πώς ήταν το Σύμπαν πριν 13 δισ. χρόνια.


Ο Μπάιντεν έκανε λόγο για ιστορική στιγμή για την επιστήμη και την τεχνολογία / AP

Σημειώνεται ότι το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, κοστίζει 10 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτοξεύθηκε στο τέλος του 2021. Το τηλεσκόπιο είναι πολύ ισχυρό, δεδομένου ότι χρειάστηκε μόλις μία ημέρα προκειμένου να συλλέξει το φως. Αυτές είναι οι νέες εικόνες από το μακρινό σύμπαν που προκαλούν δέος

Οι συγκεκριμένες εικόνες, μαζί με τα λοιπά ευρήματα του διαστημικού τηλεσκοπίου θεωρείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι «θα αλλάξουν για πάντα τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε το Σύμπαν» / AP

Η πιο εντυπωσιακή, ίσως, εικόνα που παρουσίασε η NASA από το τηλεσκόπιο James Webb έχει τίτλο «Ένα αστέρι γεννιέται» και δείχνει νέφη από σκόνη στο προσκήνιο, ενώ στο παρασκήνιο διακρίνονται αστέρια, στα πρώιμα στάδια του σχηματισμού τους. 

Κάθε φωτεινό σημάδι από τα χιλιάδες στη φωτογραφία είναι ένας γαλαξίας σε πολύ μακρινή απόσταση / AP

Κάποιοι είναι από τους πιο αμυδρούς γαλαξίες που έχουμε παρατηρήσει ποτέ, άρα τους βλέπουμε από μια εποχή που το Σύμπαν ήταν ακόμη «νεογέννητο».

NASA: Ανακαλύφθηκε πρωτοπλανήτης με μάζα 9 φορές μεγαλύτερη του Δία

Το Τζέιμς Γουέμπ εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια.

Κόβουν την ανάσα οι εικόνες από τη NASA / AP

Τις τελευταίες εβδομάδες ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές και ενεργοποιήθηκαν όλα τα εξαρτήματα, ενθουσιάζοντας τους αστρονόμους που λένε ότι το αξίας 10 δισ. δολαρίων τηλεσκόπιο λειτουργεί καλύτερα και από όσο περίμεναν.

Δείτε ολοκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top