Το «κορίτσι της Ναπάλμ» ολοκλήρωσε τις θεραπείες του, 50 χρόνια μετά

Η Κιμ χαμογελά μετά από μισό αιώνα

Οι πληγές στο κορμί της Κιμ, του «κοριτσιού της Ναπάλμ», δεν έχουν κλείσει ακόμη, 50 χρόνια μετά. Βρίσκει, όμως, το κουράγιο να χαμογελά στον φακό, καθώς κατάφερε να βγει ζωντανή από την κόλαση του πολέμου

Η Κιμ ήταν μόλις εννέα ετών, όταν έτρεχε να απομακρυνθεί από την κόλαση των ναπάλμ στο χωριό της, ουρλιάζοντας από τους πόνους. Η φωτογραφία της έκανε τον γύρο του κόσμου και έγινε το σύμβολο της φρίκης του πολέμου του Βιετνάμ. 

Κορίτσι Ναπάλμ

Μισό αιώνα μετά, υποβλήθηκε στην τελευταία της θεραπεία με λέιζερ στη Φλόριντα.

Δεν μπορώ να το πιστέψω. Μετά από 50 χρόνια χρειάζομαι ακόμη βοήθεια.

Τραγική ειρωνία: η χώρα που της άνοιξε τις πληγές είναι και εκείνη που τη βοηθά να τις θεραπεύσει. Η εικόνα της να τρέχει γυμνή, άλλαξε τον κόσμο.

Μαζί με την Κιμ ήταν και ο άνθρωπος που τράβηξε την φωτογραφία που έμεινε στην ιστορία. 

Βιετνάμ - το κορίτσι του Ναπάλμ

«Είδα τέσσερις βόμβες να κατευθύνονται στην παγόδα. Έκρηξη. Δυο λεπτά μετά κι άλλο αεροπλάνο. Να πετά πολύ χαμηλά και τέσσερις βόμβες να ρίχνονται χαμηλά και είπα "ξέρω τις ναπάλμ". Μια ηλικιωμένη κυρία, η γιαγιά του κοριτσιού φώναζε "Βοηθήστε με, βοηθήστε με". Κρατούσε ένα αγόρι στην αγκαλιά της», είπε ο φωτογράφος Νικ Ουτ για εκείνη τη φρικιαστική ημέρα.

«Είδα το κορίτσι να τρέχει μακριά από τον μαύρο καπνό. Αναρωτήθηκα: γιατί δεν φορά ρούχα; Κι έτρεξα και τράβηξα πολλές φωτογραφίες της... Είδα το χέρι της, την πλάτη της, το σώμα της... Καμένα τόσο άσχημα...», πρόσθεσε.

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top