Νέα πρόκληση από τα τουρκικά ΜΜΕ: «Τα νησιά είναι υπό στρατιωτική κατοχή»

Τα χαρακτηρίζουν απειλή για την Τουρκία

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη προς την Τουρκία μετά από την σύνοδο των κρατών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP) στη Θεσσαλονίκη

Το προκλητικό κρεσέντο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ακολουθούν τα τουρκικά ΜΜΕ, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο τα ελληνικά νησιά. 

Όπως αναφέρουν, τα ελληνικά νησιά είναι υπό στρατιωτική κατοχή και ότι αυτά αποτελούν την πραγματική απειλή για την Τουρκία. 

Μητσοτάκης: Ουδείς ανέχεται πλέον στη Δύση τον δεσποτικό αναθεωρητισμό   

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΪ, Μανώλη Κωστίδη, η Τουρκία έχει πει ξεκάθαρα ότι θα διεκδικήσει αλλαγή συνόρων. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει μιλήσει για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει αφήσει υπονοούμενα για πιθανή δράση εκτός διπλωματίας. 

Μερικά από τα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου αναφέρουν:

«Ακσάμ»: «Ο πρώην πρέσβης του CHP εκπρόσωπος των Ελλήνων» – «Ιδού η εισβολή στο Αιγαίο»
«Μιγιέτ»: «Η Ελλάδα είναι σε πόλεμο δι’ αντιπροσώπων»
«Τουρκιγιέ»: «Αυτά ξεπερνάνε την Ελλάδα»

Τουρκία: Στο κάδρο και το Καστελόριζο

Σε εκπομπή του TRT με τίτλο «Ο ελληνικός κόμπος στο Αιγαίο: Εξοπλισμένο Καστελόριζο» αναφέρθηκε πως το ακριτικό νησί έχει έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από την περιοχή Κας της Αττάλειας. 

ΗΠΑ κατά Τουρκίας για τις προκλήσεις: Να σέβεστε την κυριαρχία των κρατών

«Μπορούν να το δουν ακόμη και με γυμνό μάτι» προσθέτουν και συνεχίζουν: «Το Καστελόριζο, σύμφωνα με τη συνθήκη των Παρισίων, έχει αποστρατιωτικοποιημένο στάτους. Παρά το ότι η συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων επιβάλουν αποστρατικοποίηση, η Αθήνα εξόπλισε το Καστελόριζο». 

Στην εκπομπή αναφέρθηκε ακόμα πως η Ελλάδα «εξόπλισε και άλλα 15 νησιά του Αιγαίου» και ότι η στρατιωτική κινητικότητα του 2020 στο νησί καταγράφηκε από το TRT.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επανέρχονται στο γνωστό θέμα με τις ελληνικές προκλήσεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Κωσταράκος στον εκπρόσωπο Ερντογάν: Ελάτε νύχτα και θα σας φάνε τα ψάρια!

«Παράλληλα με τον εξοπλισμό, Έλληνες αξιωματούχοι συχνά κάνουν προβοκατόρικες επισκέψεις στο Καστελόριζο. Η Ελληνίδα πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσγειώθηκε στο νησί με στρατιωτικό ελικόπτερο και συνοδεία F-16».

«Εδώ μπλέκεται και η διαμάχη για τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στην Ανατολική Μεσόγειο», συνεχίζει το ρεπορτάζ του τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού, το οποίο αναπαράγει τις γνωστές τουρκικές θέσεις.

Αποδοκιμάζει η ΕΕ τις απειλές Ερντογάν κατά της Ελλάδας με δήλωση Στάνo

«Η Αθήνα υποστηρίζει ότι παρόλο που τα νησιά είναι πολύ μικρά, έχουν την ίδια θαλάσσια δικαιοδοσία με την ηπειρωτική χώρα. Αυτό είναι σαφώς αντίθετο τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στο εθιμικό δίκαιο. Η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τη στάση της Αθήνας στο θέμα αυτό», επισημαίνει το TRT.

Παραθέτει μάλιστα και δήλωση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: «Αφήνουμε το νόημα της διεκδίκησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας 40 χιλιομέτρων για το νησί Μέις, το οποίο απέχει λιγότερο από 2 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα μας και περισσότερα από 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα, στη διακριτική ευχέρεια της διεθνούς κοινότητας».

Αντιδήμαρχος Καστελόριζου: «Πατάμε γερά στα πόδια μας»

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Σ. Αμυγδαλος, μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε πως οι κάτοικοι συνεχίζουν την καθημερινότητά τους παρά τις προκλήσεις των Τούρκων.

Οικονόμου: Κανείς δεν μπορεί να πλήξει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

«Υπάρχει μια κανονικότητα στο νησί, υπάρχει μια μικρή επιφύλαξη και μια ανησυχία αλλά πατάμε γερά στα πόδια μας». 

Μάλιστα σχολίασε και την τουριστική κίνηση στο νησί αναφέροντας πως έχουν καταφθάσει για το τριήμερο πάνω από 200 άτομα.
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top