Ουκρανία: Ισόβια σε 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που σκότωσε άμαχο 

Ερευνώνται 11.000 εγκλήματα πολέμου

Στιγμιότυπα από τη δίκη του Ρώσου στρατιώτη (Reuters)

Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης επέβαλε oυκρανικό δικαστήριο σε 21χρονο Ρώσο στρατιώτη για τη δολοφονία ενός άμαχου στην πρώτη δίκη που διεξήχθη στο Κίεβο για εγκλήματα πολέμου μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το BBC. 

O 21χρονος διοικητής άρματος μάχης Vadim Shishimarin παραδέχτηκε ότι  πυροβόλησε και σκότωσε τον 62χρονο Oleksandr Shelipov, στο χωριό Τσουπακχίβκα της βορειοανατολικής Ουκρανίας στις 28 Φεβρουαρίου.

Ρώσος στρατιώτης

Ο λοχίας του ρωσικού στρατού Vadim Shishimarin, 21 ετών (AP)

Κατά τη διάρκεια της δίκης ο κατηγορούμενος επανέλαβε ότι σκότωσε τον άοπλο μετά από εντολή που έλαβε και ζήτησε συγγνώμη από τη χήρα του.   

Ουκρανία: «Πιθανή επίθεση στη χώρα από τα σύνορα με τη Λευκορωσία»

Το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο 21χρονος που ήταν επικεφαλής μιας μονάδας μεραρχίας τεθωρακισμένων, έκλεψε ένα αυτοκίνητο μαζί με τέσσερις ακόμα στρατιώτες όταν το κομβόι τους δέχτηκε επίθεση. Στη διαδρομή συνάντησαν τον 62χρονο, που ήταν πάνω σε ένα ποδήλατο, κι ένας από τους στρατιώτες διέταξε τον κατηγορούμενο να τον σκοτώσει προκειμένου να μην τους καταγγείλλει, σύμφωνα με το γραφείο της γενικής εισαγγελέως. Ο Σισιμαρίν τότε άνοιξε πυρ εναντίον του άοπλου άνδρα, ο οποίος κατέληξε επί τόπου λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

Ο δικαστής Σεργκίι Αγκαφόνοβ είπε ότι ο 21χρονος κατηγορούμενος , εκτελώντας μια εγκληματική εντολή από έναν στρατιώτη υψηλότερου βαθμού, είχε πυροβολήσει πολλές φορές στο κεφάλι του θύματος με ένα αυτόματο όπλο.

Ρώσος στρατιώτης

Ο Ρώσος στρατιώτης παρακολουθεί τη δίκη του (AP)

Ο 21χρονος, φορώντας ένα μπλε και γκρι φούτερ με κουκούλα, παρακολουθούσε αμίλητος και ανέκφραστος τη δίκη και την ανάγνωση της ετυμηγορίας από ένα ενισχυμένο γυάλινο κουτί στην αίθουσα του δικαστηρίου. 

Ουκρανία: Δεκάδες γυναίκες ανάμεσα στους αιχμαλώτους του Αζοφστάλ

Δραματικές ήταν οι σκηνές όταν η χήρα του θύματος Κατερίνα Σελίποβα θέλησε να αντιμετωπίσει τον κατηγορούμενο ρωτώντας τον χαρακτηριστικά: «Πες μου σε παρακαλώ γιατί ήρθατε εδώ, για να μας προστατεύσετε;». 

 Ο 21χρονος Ρώσος στρατιώτης δεν έδωσε απάντηση στη χήρα του 62χρονου, ωστόσο ζήτησε συγχώρεση. Η κ. Σελίποβα είπε στο BBC: «Λυπάμαι πολύ γι' αυτόν, αλλά, για ένα τέτοιο έγκλημα, δεν μπορώ να τον συγχωρήσω».

Ρώσος στρατιώτης

Ο 21χρονος Ρώσος είναι ο πρώτος που δικάστηκε σχετικά με εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία (AP)

Δίκη με τεράστια συμβολική σημασία  

Η πρώτη δίκη για τα εγκλήματα πολέμου που πραγματοποιήθηκε στην Ουκρανία έχει τεράστια συμβολική σημασία για τη χώρα. Την ώρα που η Μόσχα αρνείται ότι τα στρατεύματά της είχαν βάλει στόχο αμάχους κατά τη διάρκεια της εισβολής, η Ουκρανία υποστηρίζει ότι μπορεί να έχουν σημειωθεί περισσότερα από 11.000 εγκλήματα πολέμου. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top