Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στη Φινλανδία γιατί δεν πλήρωσε σε ρούβλια

Η ανακοίνωση της φινλανδικής κρατικής εταιρίας Gasum

Η Ρωσία κόβει το φυσικό αέριο στη Φινλανδία γιατί δεν πλήρωσε σε ρούβλια - Βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Τέλος στο φυσικό αέριο στη Φινλανδία βάζει η ρωσική εταιρία Gazprom, καθώς δεν πληρώθηκε σε ρούβλια, όπως έχει ζητήσει η Ρωσία.

Η ρωσική Gazprom ενημέρωσε τη Φινλανδία πως θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου από το πρωί του Σαββάτου (αύριο), όπως ανακοίνωσε σήμερα η φινλανδική κρατική εταιρία Gasum.

Η Gasum αρνήθηκε να πληρώσει την Gazprom Export σε ρούβλια, όπως είχε ζητήσει η Ρωσία από τις ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι πολύ λυπηρό που οι προμήθειες φυσικού αερίου βάσει του συμβολαίου προμήθειάς μας θα σταματήσουν τώρα», ανέφερε σε ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Gasum, Μίκα Βιλγιάνεν.

φυσικό αέριο

«Ωστόσο, προετοιμαζόμασταν σχολαστικά για αυτή την κατάσταση και προνοήσαμε προκειμένου να μην υπάρξουν διακοπές στο δίκτυο μεταφοράς αερίου, θα μπορέσουμε να εφοδιάσουμε όλους τους πελάτες μας με αέριο τους ερχόμενους μήνες», είπε.

Η διακοπή προγραμματίζεται να λάβει χώρα στις 04:00 (ώρα Γκρίνουιτς, 07:00 ώρα Ελλάδας) της 21ης Μαΐου.

Η Gasum δήλωσε πως θα συνεχίσει να παρέχει αέριο στους Φινλανδούς καταναλωτές από άλλες πηγές μέσω του αγωγού Balticonnector που συνδέει τη Φινλανδία με την Εσθονία.

Η Gasum είχε προειδοποιήσει προχθές, Τετάρτη, πως η Ρωσία μπορεί να διέκοπτε την παροχή αερίου λόγω της διαμάχης για την πληρωμή σε ρούβλια.

Κομισιόν: Οι εταιρίες της ΕΕ μπορούν να πληρώνουν νόμιμα για το ρωσικό αέριο

Την περασμένη Τετάρτη 17/5 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξήγησε πώς οι εταιρίες της ΕΕ μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις του συνασπισμού κατά της Ρωσίας, με μια επικαιροποιημένη οδηγία για το θέμα.

Τον περασμένο μήνα η Επιτροπή είπε στις χώρες ότι οι ευρωπαϊκές εταιρίες θα μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο, αλλά μόνο αν ακολουθούν ορισμένους όρους, αφού η Ρωσία ζήτησε από τους ξένους αγοραστές να αρχίσουν να πληρώνουν για το αέριο σε ρούβλια διότι διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να χάσουν τις προμήθειές τους.

Στην επικαιροποιημένη οδηγία η Επιτροπή επιβεβαίωσε την προηγούμενη οδηγία της, σύμφωνα με την οποία οι κυρώσεις της ΕΕ δεν εμποδίζουν τις εταιρίες να ανοίξουν λογαριασμό σε μια προκαθορισμένη τράπεζα και οι εταιρείες μπορούν να πληρώνουν για το ρωσικό αέριο - εφόσον πληρώνουν στο νόμισμα που έχει συμφωνηθεί στα υφιστάμενα συμβόλαιά τους και κηρύσσουν ολοκληρωμένη τη συναλλαγή όταν καταβληθεί το νόμισμα αυτό.

Σχεδόν όλα τα συμβόλαια προμήθειας που έχουν συνάψει εταιρίες της ΕΕ με τη γιγάντια ρωσική εταιρεία αερίου Gazprom είναι σε ευρώ ή σε δολάρια.

Η Ρωσία σταμάτησε την προμήθεια αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα επειδή οι δύο χώρες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την απαίτησή της για πληρωμή σε ρούβλια. Κυβερνήσεις της ΕΕ και μεγάλοι εισαγωγείς ζήτησαν περισσότερη σαφήνεια από τις Βρυξέλλες για το αν μπορούν να εξακολουθήσουν να αγοράζουν αέριο, το οποίο ζεσταίνει σπίτια, παράγει ηλεκτρισμό και τροφοδοτεί εργοστάσια σε όλη την Ευρώπη.

φυσικό αέριο Ευρώπη

Οι εταιρίες θα πρέπει να κάνουν μια «σαφή δήλωση» που να λέει πως, όταν πληρώνουν σε ευρώ ή δολάρια, θεωρούν πως έχουν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις τους βάσει των υφιστάμενων συμβολαίων, αναφέρεται στην οδηγία.

Θα πρέπει να είναι κατανοητό ότι «τέτοιες πληρωμές στο νόμισμα αυτό απαλλάσσουν οριστικά την επιχείρηση από τις υποχρεώσεις πληρωμής βάσει αυτών των συμβολαίων, χωρίς οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά τους όσον αφορά την πληρωμή», προστίθεται.

Ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις της, μόλις καταθέσει τα ευρώ ή τα δολάρια, μια εταιρία μπορεί να αποφύγει να εμπλακεί σε συναλλαγές με τη ρωσική κεντρική τράπεζα, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις και η οποία θα μπορούσε να εμπλακεί στη μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια.

Στο διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν αναφέρεται πως μια συναλλαγή θα θεωρείται ολοκληρωμένη μόνο μετά τη μετατροπή του ξένου συναλλάγματος σε ρούβλια.

«Η θεμελιώδης θέση μας παραμένει αναλλοίωτη. Η διαδικασία της πληρωμής, που προβλέπεται από το ρωσικό Διάταγμα της 31ης Μαρτίου, θα παραβίαζε τις κυρώσεις της ΕΕ, όμως υπάρχουν επιλογές διαθέσιμες ώστε οι εταιρείες της ΕΕ να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ ή σε δολάρια όπως προβλέπεται από τα συμφωνηθέντα συμβόλαια», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top