Αναστάτωση στο ΝΑΤΟ από την απειλή βέτο Ερντογάν σε Φινλανδία - Σουηδία  

Εξηγήσεις ζητούν οι ΗΠΑ από την Τουρκία που εκβιάζει ανοιχτά 

Τo video του δελτίου ειδήσεων του Star (14/5/2022) για τις συζητήσεις που σχεδιάζουν να έχουν Σουηδία και Φινλανδία με την Τουρκία για το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ    

Αναστάτωση προκαλεί στο ΝΑΤΟ η απειλή του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μπλοκάρει με βέτο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, σε έναν προφανή εκβιασμό που εξυπηρετεί τον Πούτιν. 

Απειλεί με βέτο το ΝΑΤΟ ο Ερντογάν για Φινλανδία - Αιχμές για την Ελλάδα  

Δεν αποκλείεται μάλιστα σήμερα στο άτυπο δείπνο εργασίας που έχουν οι ΥΠΕΞ των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ και το οποίο παραθέτει η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Μπέρμποκ στο Βερολίνο, με τη συμμετοχή και Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια,  να ζητηθούν εξηγήσεις από τον ομόλογό τους της Τουρκίας Τσαβούσογλου, για τη στάση της Άγκυρας.      

Δένδιας για Τουρκία: Υπερπτήσεις ενώ η προσοχή στρέφεται στην Ουκρανία 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η  υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Φινλανδία: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πίεση, ακόμα και στρατιωτική»

Συνομιλία Μπάιντεν με πρωθυπουργό Σουηδίας και πρόεδρο Φινλανδίας 
  

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Η Τουρκία απείλησε σήμερα να μπλοκάρει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Η διαδικασία αυτή δεν μπορεί να ολοκληρωθεί παρά μόνο εάν εγκριθεί ομόφωνα το αίτημα από όλες τις χώρες-μέλη του Συμφώνου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επανέλαβε την Πέμπτη ότι η Ουάσινγκτον θα στήριζε το αίτημα ενώ ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε έτοιμος να υποδεχτεί τις δύο χώρες «με ανοιχτές αγκάλες».


 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top