Φινλανδία: «Είμαστε έτοιμοι για κάθε είδους πίεση, ακόμα και στρατιωτική»

H απάντηση της χώρας στη Ρωσία – Χτίζει μία υπόγεια «κρυφή» πόλη

Η Φινλανδία απάντησε την Παρασκευή στις ρωσικές απειλές σχετικά με τα σχέδια της χώρας να υποβάλει αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν με την Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Η απάντηση έρχεται αφότου το Κρεμλίνο είπε ότι «δεν θα του μείνει άλλη επιλογή παρά να απαντήσει», αφού ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σαούλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν εξέδωσαν κοινή δήλωση, λέγοντας ότι η χώρα τους πρέπει να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ «χωρίς καθυστέρηση».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε ότι το Κρεμλίνο «θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικού-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τις απειλές που προκύπτουν για την εθνική ασφάλεια».

«Η Φινλανδία γνωρίζει τις διάφορες προκλήσεις που εμπλέκονται στη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ και είναι προετοιμασμένη για ποικίλες υβριδικές απειλές, κυβερνοαπειλές και για στρατιωτικά μέσα πίεσης», ανέφερε το υπουργείο.

Η Ρωσία κόβει την παροχή ηλεκτροδότησης προς τη Φινλανδία

Ήδη, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι προχωρά σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ελσίνκι από αύριο, Σάββατο. Απαντώντας στις απειλές, το υπουργείο Εξωτερικών της Φινλανδίας ανέφερε, σε δήλωση προς το αμερικανικό περιοδικό Newsweek, ότι η Φινλανδία «είναι κυρίαρχο κράτος και λαμβάνει ανεξάρτητες αποφάσεις για την ασφάλεια και την άμυνά της».

Ο Πούτιν τραβάει την πρίζα: Κόβει τo ρεύμα στους Φινλανδούς

Η Φινλανδία θα αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σουηδία και τη Νορβηγία

Η διαχειρίστρια του δικτύου ηλεκτροδότησης στη Φινλανδία διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρουσιαστεί πρόβλημα με την αναστολή εισαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic.

«Ήμασταν προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και δεν θα είναι δύσκολο. Μπορούμε να το διαχειριστούμε, με λίγο περισσότερες εισαγωγές από τη Σουηδία και τη Νορβηγία», δήλωσε ο Τίμο Καουκόνεν, ένα στέλεχος της διαχειρίστριας εταιρείας Fingrid.

Η RAO Nordic, που ανήκει σε ποσοστό 100% στη ρωσική InterRAO, ανέφερε νωρίτερα ότι οι εισαγωγές θα διακοπούν από τη 1 τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), λόγω απλήρωτων λογαριασμών.

Σύμφωνα με τη Fingrid, το ηλεκτρικό ρεύμα που εισάγεται σήμερα από τη Ρωσία καλύπτει περίπου το 10% της συνολικής κατανάλωσης της χώρας. Η εισαγόμενη ποσότητα θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Σουηδία και, εν μέρει, από την εγχώρια παραγωγή.

Η φιλανδική εταιρεία εξήγησε ότι η Nord Pool, το πανευρωπαϊκό χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έχει πληρώσει τη RAO από τις 6 Μαΐου για το ηλεκτρικό ρεύμα που αγόρασε από τη ρωσική υπηρεσία κοινής ωφέλειας. «Η Nord Pool είναι αυτή που τους πληρώνει. Η Fingrid δεν συμμετέχει σε αυτό το εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, εμείς παρέχουμε τις συνδέσεις μεταφοράς από τη Ρωσία στη Φινλανδία», είπε στο πρακτορείο Reuters ο Ρέιμα Παϊβίνεν, ο αντιπρόεδρος της Fingrid.

Φινλανδία: Χτίζει μία υπόγεια «κρυφή» πόλη κάτω από το Ελσίνκι σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης

Μάλιστα, το Ελσίνκι φαίνεται να προετοιμάζεται ακόμη και για επίθεση με πυρηνικά από το Κρεμλίνο! Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail, έχουν ετοιμαστεί 500 υπόγεια οχυρά με ειδική κατασκευή, στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στα οποία μπορούν να βρουν καταφύγιο έως και 900.000 κάτοικοι -πάνω από το ένα τρίτο, δηλαδή, του πληθυσμού του Ελσίνκι.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top