Ιστορική ανακοίνωση της Φινλανδίας - Ζητά να μπει άμεσα στο ΝΑΤΟ

Η στροφή μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας - Πώς θα απαντήσει η Ρωσία;

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ευρώπη, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Φινλανδία και Σουηδία θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, με την πρώτη να ανακοινώνει σήμερα ότι η ενέργεια αυτή πρέπει να γίνει «χωρίς καθυστέρηση».

ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία θα υποβάλουν αίτηση ένταξής τους στις 16 Μαΐου

Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO, αναφέρουν σήμερα σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας, Σάουλι Νιινίστο, και η πρωθυπουργός, Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι δύο ηγέτες διευκρινίζουν στην κοινή δήλωσή τους ότι η απόφαση της Φινλανδίας θα ανακοινωθεί την Κυριακή στην βορειοατλαντική συμμαχία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους.

πρωθυπουργός Φινλανδίας

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν - AP Image

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμα για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», πρόσθεσαν.

Η Φινλανδία, τα σύνορα της οποίας με τη Ρωσία εκτείνονται σε 1.300 χιλιόμετρα και μοιράζεται, επίσης, ένα δύσκολο παρελθόν με τη χώρα αυτή, είχε παραμείνει εκτός της βορειοατλαντικής συμμαχίας για να διατηρήσει φιλικές σχέσεις με τον ανατολικό της γείτονα. 

Φινλανδία: «Η ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα έφερε ασφάλεια στη Βαλτική», δήλωσε ο ΥΠΕΚ

Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια στην περιφέρεια της Βαλτικής, δήλωσε σήμερα προς τους ευρωβουλευτές ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο, αναφερόμενος σε μια περιφέρεια η οποία θεωρείται το ασθενέστερο σκέλος του ΝΑΤΟ.

«Αν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτημα, η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιφέρειας της Βαλτικής Θάλασσας και της βόρειας περιοχής της Ευρώπης», πρόσθεσε.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Φινλανδία θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ. Η πολεμική ισχύς των αμυντικών δυνάμεών μας είναι 280.000 στρατιώτες και η εκπαιδευμένη εφεδρεία είναι 900.000 άνδρες και γυναίκες», κατέληξε.

Στόλτενμπεργκ: Η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη        

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ χαιρετίζει την κοινή δήλωση του Προέδρου της Φινλανδίας και της Πρωθυπουργού για μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση.

Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. 

Ειδικότερα, ο κ. Στόλτενμπεργκ αναφέρει: «Χαιρετίζω την κοινή δήλωση του Προέδρου Nιίστο και της Πρωθυπουργού Mαρίν που υποστηρίζουν μια αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση. Αυτή είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας, την οποία το ΝΑΤΟ σέβεται πλήρως. Εφόσον η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτηση, θα γίνει δεκτή θερμά στο ΝΑΤΟ και η διαδικασία προσχώρησης θα είναι ομαλή και γρήγορη. Η Φινλανδία είναι ένας από τους στενότερους εταίρους του ΝΑΤΟ, μια ώριμη δημοκρατία, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνεισφέρει σημαντικά στην ευρωατλαντική ασφάλεια. Συμφωνώ με τον Πρόεδρο Νιίστο και την Πρωθυπουργό Mαρίν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Φινλανδίας. Η ένταξη της Φινλανδίας θα καταδείξει ότι η πόρτα του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτή και ότι η Φινλανδία αποφασίζει η ίδια το μέλλον της».
 

«Αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα πρέπει να αποκαταστήσει τις ισορροπίες»

Τον Απρίλιο, όταν η Σουηδία και η Φινλανδία είχαν εκφράσει την επιθυμία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία είχε θορυβηθεί, λέγοντας ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν «απειλή» για τη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι αν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα πρέπει να «αποκαταστήσει τις ισορροπίες» με δικά της μέτρα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία - σύμφωνα με τη Μόσχα - έχει μεταξύ άλλων στόχο να αποδυναμώσει τη στρατιωτική ισχύ της Ουκρανίας και να την εμποδίσει να μετατραπεί σε προγεφύρωμα για ενδεχόμενη επίθεση του ΝΑΤΟ, έχει κάνει τις δύο σκανδιναβικές χώρες να εξετάζουν την ένταξή τους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία - όπου ηγετικό ρόλο έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Αν οι δύο χώρες ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, θα πρέπει να κάνουμε πιο σύνθετη τη δυτική πτέρυγά μας, όσον αφορά την ασφάλειά μας», είχε πει ο Πεσκόφ στο Sky News.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top