Καρίν Ζαν-Πιερ: Αναλαμβάνει καθήκοντα εκπροσώπου στον Λευκό Οίκο

Η πρώτη μαύρη και ομοφυλόφιλη που της ανατίθεται αυτός ο ρόλος

Καρίν Ζαν-Πιερ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όρισε την Καρίν Ζαν-Πιερ ως τη νέα εκπρόσωπο τύπου του Λευκού Οίκου. Είναι η πρώτη φορά που μία μαύρη ή ανοιχτά ομοφυλόφιλη αναλαμβάνει τον ρόλο. Η Jean-Pierre, 44 ετών, υπηρέτησε ως κύρια αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου της κυβέρνησης από την εκλογή του Μπάιντεν.

Τζάνετ Γέλεν: Η πρώτη γυναίκα που διορίστηκε υπουργός Οικονομικών στις ΗΠΑ

Θα αντικαταστήσει την απερχόμενη γραμματέα Τύπου Jen Psaki, 43 ετών στα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Οι γραμματείς Τύπου πραγματοποιούν καθημερινές ενημερώσεις ειδήσεων με δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου, πράγμα που σημαίνει ότι ο ρόλος μπορεί να είναι υψηλού προφίλ.

Η κυρία Ψάκη αναλαμβάνει δουλειά στο αριστερό τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. Στο Twitter, αναφερόμενη στην Καρίν Ζαν-Πιερ την αποκάλεσε «αξιοσημείωτη γυναίκα» με «ηθικό πυρήνα».

«Ανυπομονώ να τη δω να λάμπει καθώς φέρνει το δικό της στυλ, λάμψη και χάρη στο βάθρο», είπε. Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου είναι το πρόσωπο της προεδρικής διοίκησης στα εθνικά μέσα ενημέρωσης και κατ' επέκταση, στη χώρα και στον κόσμο.

Το άτομο μπορεί να γίνει άμεσα αναγνωρίσιμο πρόσωπο σε περιόδους εθνικών κρίσεων ή πολιτικών σκανδάλων. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, το πρόσωπο μιας κυβέρνησης θα είναι αυτό μιας μαύρης γυναίκας και μιας ανοιχτά γκέι.

Η ρηξικέλευθη ανακοίνωση υπογραμμίζει μια κυβέρνηση Μπάιντεν που έχει δώσει έμφαση στην τοποθέτηση μαύρων γυναικών -που συχνά θεωρούνται ουσιαστικό, αλλά πολιτικά αόρατο μέρος του συνασπισμού του Δημοκρατικού Κόμματος- σε θέσεις εξουσίας.

Ποια είναι η Καρίν Ζαν-Πιέρ

Συμμετείχε στην ομάδα της Αντιπροέδρου Kamala Harris, του εισερχόμενου δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ketanji Brown Jackson, στην πρόεδρο του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής Susan Rice, στην πρέσβειρα του ΟΗΕ Linda Thomas-Greenfield καταλαμβάνοντας εξέχοντες ρόλους.

Η Jean-Pierre, στο παρελθόν αναλύτρια στο MSNBC, φέρνει στον ρόλο αυτό εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες στη δημοκρατική πολιτική σκηνή. Γεννημένη στο νησί Μαρτινίκα της γαλλικής Καραϊβικής και μεγαλωμένη στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, υπήρξε βασικός πολιτικός διευθυντής στην κυβέρνηση Ομπάμα.

Ζεύγος Μπάιντεν: Δήλωσε εισοδήματα 600.000 δολαρίων για το 2021

Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του 2016, ήταν η εθνική εκπρόσωπος του MoveOn, μιας μεγάλης φιλελεύθερης ομάδας υπεράσπισης. Πριν ενταχθεί στην ομάδα Τύπου του Λευκού Οίκου, υπηρέτησε ως επικεφαλής του προσωπικού της Καμάλα Χάρις, αφού επελέγη ως υποψήφια για αντιπρόεδρο του Μπάιντεν.

Ο διορισμός της Jean-Pierre έρχεται ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου, που θα καθορίσουν πώς θα εξελιχθεί η υπόλοιπη προεδρία του Tζο Μπάιντεν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top