Γαλλία: Επικράτηση Μακρόν στον πρώτο γύρο των εκλογών έναντι της Λεπέν

Συσπειρώνονται όλα τα κόμματα που δεν πέρασαν εναντίον της Ακροδεξιάς

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε στον πρώτο γύρο των πορέδρικό εκλογών στη Γαλλία. Όμως το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν ήρθε δεύτερο σημαίνοντας συναγερμό. Τα πολιτικά κόμματα που δεν πέρασαν στον δεύτερο γύρο κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να μη στηρίξουν τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Ωστόσο η επικράτηση Μακρόν στον δεύτερο γύρο δε θα είναι εύκολη και αναμένεται εκλογικό ντέρμπι.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν όπως αναμενόταν επικράτησε χθες στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν στη χώρα, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου, μάχη ωστόσο που αναμένεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.

Μακρόν: «Να μην κερδίσει η ακροδεξιά» - Καλεί συσπείρωση των ψηφοφόρων

Ο Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η Λεπέν από το 23,3 ως το 24,4%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos). Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφάλισε κάτι παραπάνω, γύρω στο 30%, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που επισκίασαν κατά σειρά η πανδημία του νέου κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση. Ο Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των υπόλοιπων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η Λεπέν κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.

Γαλλία: Σχεδόν όλοι όσοι δεν προκρίθηκαν στον β' γύρο στηρίζουν τον Μακρόν

Ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος δήλωσε επίσης έτοιμος να δημιουργήσει μια νέα δομή, για να συσπειρωθεί, ανεξαρτήτως «διαφορών», αυτό που αποκάλεσε «ευρύ πολιτικό κίνημα ενότητας και δράσης».

«Ο Μακρόν πρόεδρος!», φώναζαν, ανεμίζοντας γαλλικές και ευρωπαϊκές σημαίες, κάπου χίλιοι ενθουσιώδεις υποστηρικτές του χθες βράδυ, ανακουφισμένοι από την επίδοση του προέδρου, μετρώντας «και ένα, και δύο, και πέντε χρόνια ακόμα».

Γαλλία: Νίκη Μακρόν στον α' γύρο των εκλογών, δίνουν τα επίσημα exit poll

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν - Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 20%, όχι πολύ χαμηλότερο από αυτό της Λεπέν.

Ενόψει του δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, φέρουν τον κ. Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

«Αυτό που κρίνεται την 24η Απριλίου είναι μια επιλογή για την κοινωνία και τον πολιτισμό, αναμετρώνται δύο οράματα για το μέλλον της χώρας», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν, δεσμευόμενη να «αποκαταστήσει την εθνική κυριαρχία της Γαλλίας» και να «ξαναφέρει την τάξη».

Γαλλικές εκλογές: Στο 25,48% το ποσοστό συμμετοχής

«Ας μην παρασυρόμαστε, τίποτε δεν κρίθηκε», προειδοποίησε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν. «Ο διάλογος που θα κάνουμε τις επόμενες 15 ημέρες θα είναι αποφασιστικός για τη χώρα μας και την Ευρώπη», συνέχισε.

Οι μονομάχοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλησίασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προσέλκυση των ψήφων των αναποφάσιστων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και αγανάκτηση την πολιτική του Μακρόν, καθώς για κάποιους εξ αυτών θεωρείται ο «πρόεδρος των πλουσίων».

Γαλλικές εκλογές: Η μάχη Μακρόν - Λε Πεν

Η γαλλική αριστερά χωρίς εξαίρεση τάχθηκε εναντίον της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, με πρώτο τον κ. Μελανσόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λεπέν», επανέλαβε τρεις φορές στους υποστηρικτές του. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς, Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι, όπως είπε «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά».

Θεωρητικά, η Μαρίν Λεπέν μπορεί να αντλήσει ψήφους από δύο δεξαμενές υποψηφίων που δεν τα κατάφεραν να περάσουν στον δεύτερο γύρο. 

Η σημαντικότερη είναι αυτή του Ερίκ Ζεμούρ, ο οποίος συγκέντρωσε γύρω στο 7%. Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που για ορισμένους αναλυτές έκανε «πιο εκλέξιμη» την κόρη του Ζαν - Μαρί Λεπέν, κάλεσε τους υποστηρικτές του χθες «να ψηφίσουν την Μαρίν Λεπέν». Ο δεύτερος είναι ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν-Ενιάν (γύρω στο 2%), που απηύθυνε την ίδια έκκληση στους οπαδούς του.

Γαλλία: Αυτοί είναι οι πέντε υποψήφιοι για τις Προεδρικές εκλογές

Ωστόσο, το πόσο θα εισακουστούν οι εκκλήσεις των υπολοίπων υποψηφίων που έμειναν εκτός κούρσας στους ψηφοφόρους τους να φράξουν τον δρόμο της κυρίας Λεπέν μένει να αποδειχθεί, με δεδομένη την προσωπικότητα του κ. Μακρόν, ο οποίος δεν προκαλεί συμπάθεια στους υποστηρικτές της αριστεράς. 

Για τη Σαντρίν Ρουσό των Πρασίνων, ο πρόεδρος καλά θα κάνει «να ψάξει τους ψηφοφόρους της αριστεράς και των οικολόγων έναν προς έναν». Ο πολιτολόγος Πασκάλ Περινό υπερθεμάτισε: «Η κυρία Λεπέν μοιάζει ικανή να φθάσει πολύ πιο μακριά από ό,τι το 2017, επομένως ο κ. Μακρόν πρέπει να κινητοποιηθεί για να προσελκύσει ψήφους υποστηρικτών του Ζαν-Λικ Μελανσόν», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο ARTE.

Μαρίν Λεπέν

Η Μαρίν Λεπέν

Η επικράτηση της Μαρίν Λεπέν θα είχε μεγάλο διεθνή αντίκτυπο, ανάλογο του Brexit ή της επικράτησης του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ το 2016, με δεδομένες τις θέσεις της, τη διακηρυγμένη εχθρότητά της έναντι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την πρόθεσή της να αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του NATO. 

Θα ήταν μάλιστα διπλή πρωτιά, καθώς θα σηματοδοτούσε την πρώτη επικράτηση ακροδεξιάς υποψήφιας στις κάλπες και την πρώτη ανάδειξη γυναίκας στην προεδρία της Γαλλίας. Ο Λουί Αλιό του Εθνικού Συναγερμού (Rassemblement national, RN), του κόμματός της, είπε ενθουσιωδώς «ξεκινάει νέα εκλογική διαδικασία».

εκλογές Γαλλία

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών στη Γαλλία αναμένεται να είναι ντέρμπι

Στιγμή «κλειδί» του επόμενου δεκαπενθημέρου προεξοφλείται πως θα είναι η παραδοσιακή τηλεμαχία των δύο υποψηφίων την 20ή Απριλίου.

Το 2017, ο κ. Μακρόν σάρωνε το γαλλικό πολιτικό σκηνικό και την αντίπαλό του (66,1% στον δεύτερο γύρο), όμως φέτος η κόρη του Ζαν-Μαρί Λεπέν -του πρώτου υποψήφιου της άκρας δεξιάς που πέρασε στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, το 2002- φάνηκε καλύτερα προετοιμασμένη. 

Εμανουέλ και Μπριζί Μακρόν

Εμανουέλ και Μπριζίτ Μακρόν

Επικέντρωσε την προεκλογική της εκστρατεία στην αγοραστική δύναμη και το βιοτικό επίπεδο των Γάλλων -τη βασική ανησυχία του εκλογικού σώματος, κατά τις δημοσκοπήσεις- την ώρα που ο κ. Μακρόν, σε μεγάλο βαθμό αφοσιωμένος στη διπλωματία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, δεν φάνηκε να δίνει την απαιτούμενη βαρύτητα στον πρώτο γύρο. Το άνετο προβάδισμά του, που έφθανε ως και τις 10 μονάδες κατά ορισμένες δημοσκοπήσεις μόλις έναν μήνα πριν από τις εκλογές, συρρικνώθηκε θεαματικά.

Γαλλία εκλογές

Ο Εμανουέλ Μακρόν πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών δεν ασχολήθηκε σοβαρά με τα βιοτικά προβλήματα των Γάλλων κι αυτό φαίνεται του στοίχισε

Για τον Αντριάν Τιερί, 23χρονο υποστηρικτή του Εμανουέλ Μακρόν, η Μαρίν Λεπέν γύρισε όλη τη Γαλλία στην προεκλογική της εκστρατεία και απέδειξε ότι «ξέρει πώς να μιλήσει στον κόσμο για τα χειροπιαστά προβλήματά του. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, ο πρόεδρος Μακρόν θα χρειαστεί να στρέψει πιο πολύ την προσοχή του σε όσα συμβαίνουν στη Γαλλία, να κάνει διάλειμμα από τη διπλωματία».

Μόνη βεβαιότητα είναι πως η χθεσινή ψηφοφορία επιβεβαίωσε την κατάρρευση των δύο παραδοσιακών κομμάτων εξουσίας στη Γαλλία, με την κυρία Πεκρές των Ρεπουμπλικανών να μην ξεπερνά καν το 5% και την Αν Ινταλγκό, την υποψήφια των Σοσιαλιστών του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, να καταγράφει ακόμη πιο απογοητευτική επίδοση, μένοντας κάτω από το 2% (στο 1,7%).
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top